Pensioenplan bepaalt keuze werkgever
Een derde van de actieve Belgen zegt dat hun keuze voor een nieuwe werkgever bepaald wordt door de aanwezigheid van een aanvullend pensioen in het loonpakket.
De cijfers zijn ontnuchterend. Stap je op je 25ste in een pensioenplan en stort je werkgever gedurende 40 jaar elke maand een pensioenbijdrage van 1 procent van je (stijgende) loon dan kan met het een eindkapitaal een levenslange pensioenrente uitbetaald worden 2 à 3 procent van je laatst verdiende loon.
In vergelijking met de gemiddelde pensioenkloof van 40 procent (tussen je laatste nettoloon en je pensioensuitkering) is dat bedroevend weinig. Of anders gezegd: om de terugval van je inkomen na je pensionering volledig op te vangen, is een maandelijkse pensioenstorting vereist van 13 à 20 procent van het loon. Daarvan kunnen de meeste werknemers alleen maar dromen.
Voor wie pas op latere leeftijd in het pensioenplan terecht komt, is de situatie nog een stuk minder gunstig. Voor een werknemer die pas op zijn 40ste start, en dus maar 25 jaar in het plan zit, kan met een bijdrage van 1 procent slechts een aanvullende pensioenrente van 1,5 procent van het laatste loon worden uitbetaald. Om de gemiddelde pensioenkloof van 40 procent volledig te dichten is dan een maandelijkse pensioenpremie vereist van ruim 25 procent!
Wie na zijn pensionering zijn levensstandaard wil behouden, kan dus maar beter zelf ook een appeltje voor de dorst opzijzetten.
9 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een derde van de actieve Belgen zegt dat hun keuze voor een nieuwe werkgever bepaald wordt door de aanwezigheid van een aanvullend pensioen in het loonpakket.
Een aanvullend pensioenplan houdt in dat je werkgever iedere maand een pensioenpremie stort waarmee jouw individuele pensioenspaarpot wordt opgebouwd.
Als extralegaal voordeel is een bedrijfspensioen populair bij werknemers én bij de fiscus. Hoeveel belastingen betaal je op je bedrijfspensioen?
Het maandelijkse bedrag van je pensioen wordt bepaald door het loon dat je tijdens je loopbaan ontvangen hebt én het aantal jaren dat je gewerkt hebt.
Wie zich optimaal wil voorbereiden op z’n pensioen, zorgt nu al best voor een financieel actieplan. Hoe bouw je een mooi pensioen op?
We vroegen aan Marc De Pauw (68) uit Neder-Over-Heembeek naar zijn vroegere job als politie-inspecteur in Brussel én zijn pensioen.
Duizend euro. Meer bedraagt het gemiddelde staatspensioen voor werknemers niet. Gelukkig kunnen heel wat werknemers op een pensioenplan van het werk rekenen. Maar wat is zo’n plan precies waard?
Sommigen zijn al blij als ze op het einde van de maand nog genoeg overhouden om de huishuur te betalen. Maar sparen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.
Zes op de tien Belgische werkgevers biedt zijn werknemers een aanvullend pensioen aan, de zogenaamde tweede pensioenpijler. In totaal gaat het om 62 procent. Dat blijkt uit een enquête van de verzekeringsfederatie Assuralia.