Waarom wordt thuiswerken steeds meer teruggeschroefd?
In Amerika vragen steeds meer ondernemingen een grotere aanwezigheid op kantoor en het lijkt erop dat België volgt.
76% van de 2.000 ondervraagden zegt dat hybride werken hun maandelijkse kosten significant heeft verlaagd. Het gaat dan voornamelijk over de kosten van het woon-werkverkeer: abonnementen voor openbaar vervoer, brandstof, parking, ...
Maar ook bijkomende uitgaven die gepaard gaan met buitenshuis werken – zoals take-away koffies of een snelle lunch in het bedrijfsrestaurant – werden meegerekend.
Stel: je pendelt van maandag tot vrijdag van je woonplaats naar het hoofdkantoor van je werkgever in Brussel. Dat kost je zo’n vijftig minuten met de trein – heen én terug – en een standaard NMBS-abonnement van 521 euro per jaar, waarbij de werkgeversbijdrage al in rekening is gebracht.
Onderweg wil je natuurlijk rustig wakker worden, dus haal je eerst je dagelijkse portie cafeïne bij de koffiezaak om de hoek. Hup, weer vijf euro erbij. Voeg daar dan nog een slaatje of belegd broodje tijdens de middagpauze aan toe en je komt op een jaartotaal van 3.800 euro en 500 uur reistijd. Een stevig prijskaartje!
Wanneer je echter drie van de vijf werkdagen vanuit je eigen huis of een satellietkantoor in de buurt van je woonplaats werkt, kan je zowel je kosten als je pendeltijd met meer dan de helft verminderen. Op voorwaarde dat je dan ook binnenshuis koffie drinkt en je eigen lunch bereidt, natuurlijk.
CHECK: De voor- en nadelen van hybride werken
Bovendien kunnen werkgevers een onkostenvergoeding voor thuiswerk toekennen. Deze thuiswerkvergoeding – ook wel bureauvergoeding genoemd – dekt de kosten in de privéwoning van de werknemer. Denk aan de aankoop van klein kantoormateriaal, elektriciteitskosten, facturen voor water en verwarming, de onroerende voorheffing, ...
Een bureauvergoeding bedraagt maximaal 154,74 euro per maand en kan eventueel uitgebreid worden met 20 euro kostenvergoeding voor een internetabonnement. Goed om te weten: de thuiswerkvergoeding is vrij van belastingen en RSZ-bijdragen.
Lees ook: Hoeveel bedraagt de vergoeding voor thuiswerk?
Door de aanzienlijke kosten- en tijdsbesparing heeft hybride werken vooral voor jongere werknemers, die leningen moeten afbetalen of volop willen sparen, grote voordelen. Door drie dagen per week lokaal te werken, kunnen jonge werknemers gedurende hun hele werkzame leven duizenden euro’s besparen op woon-werkverkeer en zo hun eigen financiële prioriteiten stellen. Dat kan tellen!
Extra: Mogelijkheid thuiswerken geeft doorslag keuze werkgever
Hybride werken is dus voordelig voor je portemonnee. Maar ook op het vlak van je gezinsleven valt er heel wat te verdienen.
84% beweert dat de vrijgekomen tijd – die ze normaal spenderen op de baan – een positieve invloed heeft op hun balans tussen werk en privé. 40% gebruikt de kostbare minuten om te ontspannen of hobby’s te beoefenen, anderen investeren in hun lichamelijke (38%) en/of geestelijke (34%) gezondheid. Niet verwonderlijk dat 60% aangeeft binnen vijftien minuten pendelen van hun woonplaats te willen werken. Time is money!
Dagelijks pendelen van en naar kantoor wordt steeds meer een gebruik uit het verre verleden. Zijn de kantoormedewerkers die elke ochtend vroeg opstaan, in ellenlange files staan of op overvolle treinen springen en kostbare tijd verliezen onderweg naar hun werk, met uitsterven bedreigd? Zo’n vaart zal het nog niet lopen.
Maar één ding is zeker: het hybride werkmodel wint aan populariteit en zal naar verwachting op lange termijn van toepassing zijn voor 30 tot 40% van de werknemers. En dat is allesbehalve een slechte zaak. Zowel voor je bankrekening als voor je werk-privébalans.
Werkgevers krijgen de keuze: hybride werken of ‘quiet quitting’
(ZINNIG) – Bron: Peoplesphere
11 november 2024In Amerika vragen steeds meer ondernemingen een grotere aanwezigheid op kantoor en het lijkt erop dat België volgt.
De mogelijkheid om vanop afstand te kunnen werken is vaak een doorslaggevende factor tijdens sollicitatiegesprekken. Ontdek hier de redenen.
De wens naar een hybride werkritme is soms zó groot dat het een breekpunt is voor werknemers als ze het niet krijgen. Gevolg? Quiet quitting. Maar wat is dat nu precies?
Thuiswerken is standaard geworden voor veel kantoormedewerkers. Toch zijn er nog veel vragen over deze trend...
Dat de klassieke ‘nine-to five’-werkdag zijn beste tijd heeft gehad, wisten we al. Maar blijkbaar start onze werkdag ook steeds vroeger.
Meer dan 3 jaar na het uitbreken van de pandemie willen we niet meer terug naar het 100% kantoorregime van toen. En toch zien we een kleine kentering...
Voor heel wat werknemers is hybride werken het beste wat hen ooit kon overkomen... Wat zeggen de cijfers precies?
Dat een hybride werkregime voor een beter evenwicht tussen werk en privé kan zorgen, wisten we al langer. Maar kan het ook het risico op een burn-out verlagen?
Veel bedienden mogen een of twee dagen thuis werken, maar niet iedereen maakt daar gebruik van. Er zijn immers voordelen én nadelen aan hybride werken.