Het juiste diploma is geen must meer
Drie op de vier werkgevers willen kandidaten, waarbij het vereiste diploma ontbreekt, toch op gesprek laten komen.
In bedrijven met minstens 20 medewerkers moet elke voltijdse werknemer vanaf volgend jaar minstens 5 dagen opleiding kunnen volgen. Dit jaar zijn dat er nog 4. Dat is één van de maatregelen uit de Arbeidsdeal van de federale regering.
Lees ook: Eén op vijf volgt opleiding, en dat is te weinig
Vandaag biedt 51% van de Belgische ondernemingen nu al elke werknemer 5 dagen opleiding per jaar aan, blijkt uit een rondvraag van HR-bedrijf Acerta. Een kwart (23%) van de bevraagde ondernemingen biedt ook wel opleidingsdagen aan, maar minder dan 5 dagen per werknemer. Het overige deel voorziet (nog) geen opleidingen.
Maar tussen verplichting en praktijk ligt er best wel een kloof. “De Arbeidsdeal voorziet wel in een verplichting op vlak van opleidingen, maar toch is een ‘one size fits all’ vaak niet de beste oplossing”, oppert Annelies Baelus, expert opleiding bij Acerta Consult. “Niet in elke sector en elk bedrijf is het mogelijk om verschillende opleidingen aan te bieden.”
CHECK: Hoe kies je de beste bijscholing voor je carrière?
De cijfers komen enerzijds van de tweejaarlijkse bevraging die Acerta laat uitvoeren bij een representatief staal van meer dan 500 werkgevers. Anderzijds is er hun jaarlijks Talent Pulse-onderzoek bij 2.500 werknemers.
De werknemers zelf vinden opleidingen vooral belangrijk om te kunnen groeien binnen hun organisatie. 38% van de werknemers geeft aan dat ze op dit moment nog andere rollen kunnen opnemen of promotie maken en 37% zegt dat het verdere verloop van hun carrière vaststaat binnen het bedrijf waar ze nu werken.
“De cijfers tonen aan dat interne jobmobiliteit – een verandering van functie of rol binnen hetzelfde bedrijf – een opportuniteit vormt voor heel wat bedrijven om hierop in te zetten”, vindt Annelies Baelus.
“Opleidingen, levenslang leren en verschillende rollen aanbieden op de werkvloer is voor bedrijven een manier om arbeidskrapte op te vangen en werknemers voor langere tijd aan de slag te houden in de organisatie.”
Levenslang leren? Zeker niet voor iedereen…
(William Visterin)
1 juni 2023Drie op de vier werkgevers willen kandidaten, waarbij het vereiste diploma ontbreekt, toch op gesprek laten komen.
Er is nog werk aan het levenslang leren. Met 1 op 5 volwassen Belgen die vorig jaar een opleiding volgden, liggen we een flink stuk onder de Europese norm.
Werken én studeren is niet voor doetjes. Je moet niet alleen je baas tevreden houden, maar ook je docent(en). Met deze zeven tips verhoog je de kans op succes!
Als werknemer ben je best een eeuwige student, want wie levenslang leert en tijdens z'n carrière opleidingen volgt, heeft heel wat troeven achter de hand.
Op een dag vind je de vacature van je leven. Maar wanneer je de jobaanbieding in detail bekijkt, blijkt dat je niet het juiste profiel hebt. Wat dan?
Met zijn logo en hip pand heeft The Dive, het nieuwe opleidingscentrum van Unilin, wat weg van een discotheek. Waarom is The Dive zo’n opmerkelijk initiatief?
Leren op de werkvloer, dat is het concept van duaal leren. Nieuwe initiatieven, zoals duaal leren voor volwassenen, kunnen het concept een nieuw elan geven.
Niet enkel om na het afstuderen snel een job te vinden, maar ook voor het loon zelf maakt een (hoger) diploma een groot verschil...
Vaak volgeboekt en veel interesse. Dat kan je zeggen over de meeste praktijkopleidingen. Van elektriciteit en koeltechniek tot thuisbatterijen en hout.