Hoe wordt jouw bonus berekend?
Sommige werkgevers stellen een vast bedrag voorop voor de variabele verloning. Maar meestal wordt een bonus uitgedrukt als een percentage van je jaarloon.
Hoeveel je precies als extraatje ontvangt, hangt van enkele dingen af. Je ontvangt meestal maar zo’n 45 procent van de bonus. Je werkgever moet van het brutobedrag nog 35 procent aan de fiscus betalen. Of je iets meer of minder overhoudt, hangt af van je inkomen en gezinssituatie.
Lees ook: Hoe wordt jouw bonus berekend?
In deze situatie is je jaarloon 34.800 euro, gebaseerd op je maandloon van 2.500 euro. We rekenen immers ook het vakantiegeld en de dertiende maand mee. Bonussen van 10 procent komen het vaakst voor. In dit geval is dat ook zo, en dan komt die bonus neer op 3.480 euro. Omdat je alleenstaande bent, sta je daar 54,75 procent van af aan de fiscus. Dat betekent dus dat je netto 1.575 euro overhoudt.
In dit voorbeeld bedraagt het jaarloon 40.000 euro. Met een bonus van 5 procent maak je dus kans op 2.000 euro variabel loon. En omdat je getrouwd bent, houd je meer over van dat bedrag dan als alleenstaande. Je nettobonus bedraagt nu 905 euro.
Als je weer eerst het jaarsalaris berekent, kom je uit op een bedrag van 62.640 euro. Neem daar 10 procent van, en je hebt een bonus van 6.264 euro. Hoe hoger het bedrag, hoe zwaarder je belast wordt. Als gehuwde houd je 40,93 procent of 2.564 euro van je bonus over. Ben je alleenstaand, dan blijft er 40,34 procent of 2.527 euro over.
Ontdek: Welke soorten bonus bestaan er?
De klassieke bonus ken je ondertussen. Maar er bestaan ook premies in andere vormen dan louter euro’s. Hoewel ze hieronder simplistisch worden voorgesteld, zit het toch wat complexer in elkaar. Voor concrete informatie over bonussen binnen je bedrijf, stap je best naar je werkgever. Even op een rijtje:
In dit geval krijg je als werknemer de kans om een aandeel van je bedrijf te kopen. Het voordeel aan warrants is dat je er geen RSZ-bijdrage op moet betalen.
Je werkgever stort je bonus dan op een pensioenplan. Voor jonge werknemers misschien niet de interessantste optie, maar wél aantrekkelijk voor de oudere generatie.
Aanvullend pensioen: een slimme keuze bovenop je loon
Dit is een premie die je werkgever uitbetaalt aan een specifieke groep als een collectief doel behaald wordt. Bijvoorbeeld de mate van klanttevredenheid of een lagere foutenmarge.
Dit is ook een collectieve bonus. De werkgever bepaalt dan een percentage van het brutoloon of een vast bedrag.
Extra: Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
(sv/em) - Bron: De Tijd
19 december 2022Sommige werkgevers stellen een vast bedrag voorop voor de variabele verloning. Maar meestal wordt een bonus uitgedrukt als een percentage van je jaarloon.
Wie werkt, verdient een pluim. Daarom voert de Vlaamse regering de jobbonus in, een premie die kan oplopen tot 600 euro per jaar voor wie weinig verdient.
Wie als werknemer goed presteert kan bovenop zijn vast maandloon ook nog een variabel loon krijgen. Deze bonussen bestaan in meerdere vormen.
Wie voor z’n bedrijf een bepaalde doelstelling of target bereikt, kan hier extra voor verloond worden. Maar wat is het nadeel hiervan?
Na het behalen van een collectieve doelstelling kan een schouderklopje van de baas deugd doen. Een loonbonus is natuurlijk nog meer een beloning.
Door de werkbonus houden bepaalde werknemers netto meer over van hun brutoloon. Wie komt in aanmerking en hoe wordt het berekend?
Steeds meer werkgevers laten hun werknemers met een variabel loon kiezen tussen een klassieke bonus of aandelenopties. Wat is de meest interessante optie?
Mijn werkgever wil mijn bonus niet cash, maar via aandelenopties uitbetalen. Kan dat?
Meer en meer bedrijven bieden een flexibel verloningssysteem aan. In die zin winnen warranten aan populariteit.