Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 747

Volgende
Volgend artikel:

Heb jij ook flexibele uren?

Hoeveel Belgen kampen met een burn-out? De cijfers!

Burn-out valt niet te onderschatten, dat is ondertussen erkend, maar toch wordt er nog weinig aan gedaan om het te voorkomen. Zo blijkt uit een online test van Psy@Work op Jobat.be.
#

Online test

Maar liefst 4.765 werknemers (46% vrouwen en 54% mannen) met leeftijden tussen de 18 en 65 jaar namen deel aan de online test. Die focuste zich voornamelijk op het meten van stress en burn-out.

De cijfers zijn opvallend, want uit de antwoorden op de vragenlijst bleek dat 28% van de deelnemers hoge scores behaalden als het om burn-out ging. Nog eens 10,6% van de deelnemers loopt momenteel risico op een burn-out op korte termijn.

Ook andere bronnen vermelden alarmerende cijfers. De werkbaarheidsmonitor van de Vlaamse Overheid spreekt over 9,6% van de werkende Vlamingen die wat betreft stress tot een acuut problematische categorie behoren. Een studie van Securex spreekt over 1 op de 10 werknemers met een reële burn-out en 1 op de 4 met spanningsklachten zoals negatieve emoties, fysieke en psychische gezondheidsklachten.

Hoe komt dat?

Bedrijven verwachten steeds meer van hun werknemers, zodat ze een competitieve speler kunnen blijven op de markt. Die markt verandert ook steeds, waardoor werknemers vaak harder, sneller en langer moeten werken. De druk wordt dus opgedreven, maar de middelen om de doelen te bereiken groeien niet altijd mee.

Geen gezonde situatie. Blijft dit duren dan dreigt deze chronisch te worden, net zoals het uitgebluste gevoel van de werknemer. Een burn-out loert om de hoek.

Negatieve gevolgen

Er is nochtans genoeg reden om deze kwaal weg te werken, want het is zowel negatief voor de persoon die de burn-out heeft als voor de werkgever zelf.

  • Op individueel niveau is het slecht voor de gezondheid, emoties, gedachten, en zelfs het gedrag van de werknemer.
  • Voor de werkgever is het risico een hoog verloop, absenteïsme (maar ook presenteïsme), lage productiviteit en meer fouten. De geschatte jaarlijkse kost per werknemer die met burn-out kampt, is zo’n 25.000 euro (bron: Securex).

Positieve noot

Ondanks deze verontrustende data, is er nog steeds plaats voor hoop.

Volgens dezelfde studie voelt 45,9% van de Belgische werknemers zich wél actief betrokken bij zijn of haar job. Dat betekent dat een hoog aantal Belgen zich nog steeds enthousiast en geëngageerd voelt, en hun job als een uitdaging ziet. Wat dus positieve gevolgen heeft voor de organisaties. Betrokken werknemers hebben een welomschreven functie, boeken steeds vooruitgang in hun job en dragen aanzienlijk bij tot de organisatie.

De hoge respons die er kwam via de online test met betrekking tot ‘stress management’ toont wel aan dat werknemers geïnteresseerd zijn in, of bezorgd zijn om hun status als het aankomt op stress en burn-out. Dit is goed nieuws, want dit is eigenlijk een eerste stap om de opkomst van burn-out te temperen en het algemene welzijn op het werk te herstellen.

Doe zelf ook de test: Hoe stressbestendig ben jij? 

(sjv) - In samenwerking met Psy@Work. 

18 mei 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook