Werkplek
Vorige

1 van 663

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

Hoeveel bedraagt de minimumtemperatuur bij jou op kantoor?

Minimumtemperatuur op kantoor
Bijna alle werkgevers nemen maatregelen om de energiekosten in te tomen. Sommige vragen zelfs aan hun medewerkers om zich warmer te kleden.

Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 1.568 ondernemers. De maatregelen om de energiefactuur binnen de perken te houden zijn divers, maar 90% van de werkgevers neemt wel op de een of andere manier actie. Ruim twee op drie van hen zet de verwarming lager. 60% tracht zijn medewerkers zoveel mogelijk te sensibiliseren. 44% houdt ramen en deuren dicht. En 26% vraagt medewerkers om zich warmer te kleden als ze naar kantoor trekken.

Bespaar energie en ga naar je werk… of vraag extra thuiswerkvergoeding

Toch moeten werkgevers ervoor zorgen dat werknemers voldoende comfortabel kunnen werken, oppert Roger Collier, preventieadviseur bij Liantis. En dat comfort is veel meer dan enkel de temperatuur.

“Ook elementen als vochtigheid, intensiteit van het werk en tocht spelen hier een rol”, stelt hij. Het doel is om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk mensen klachten ondervinden. “Typisch mag dit niet meer dan 10% van de werknemers zijn. Voor kantoorwerk zal de minimale temperatuur dan rond de 20°C liggen.”

Te warm of koud op kantoor? 12 nuttige tips

En wat met buitenwerk?

En wat met mensen die buiten werken of in een hele grote productiehal? “Daar is een volledig verwarmde omgeving onmogelijk en moet je bepaalde actiewaarden goed in de gaten houden. Worden ze overschreden, dan moet je bijkomende maatregelen nemen. Bij zwaar werk, denk maar aan bouwmedewerkers die kruiwagens voortduwen, is die actiewaarde bijvoorbeeld 12°C”, aldus Roger Collier.

“Natuurlijk beseffen we dat het voor veel werkgevers niet altijd makkelijk is om nu extra energie-uitgaven te doen. Toch is het belangrijk dat we de medewerkers goed omkaderen zodat ze niet (langdurig) uitvallen.”

Zelf geeft Collier tenslotte nog een vijftal tips voor werkgevers:

  1. Groepeer mensen in een beperkt aantal kantoorruimtes, in plaats van ze gespreid te laten werken over een volledig gebouw. “Natuurlijk met respect voor de coronaregels.”
  2. Herbekijk de regeling van de verwarming en de ventilatie op kantoor. “Misschien wordt op de foute ogenblikken verwarmd, of wordt er onnodig veel geventileerd.”
  3. Plan buitenwerk zo veel als mogelijk in minder koude periodes. Biedt hulpmiddelen aan zoals gratis warme dranken of aangepaste kledij (handschoenen, muts, …). En voorzie regelmatige pauzes in verwarmde lokalen voor mensen die buiten werken. “Zorg er ook voor dat buitenwerkers hun werktuigen gemakkelijk met handschoenen kunnen hanteren.”
  4. Bij een buitentemperatuur van minder dan 5°C is het verboden werknemers tewerk te stellen aan toonbanken of winkelbanken die zich buiten en in de onmiddellijke nabijheid van de winkel bevinden. Bij een buitentemperatuur onder de 10°C moeten deze mensen een verwarming hebben of zich ergens kunnen verwarmen.
  5. Schenk tot slot zeker extra aandacht aan kwetsbare medewerkers, zoals personen met een slechte fysieke conditie, chronische ademhalingsaandoeningen of hartproblemen, raadt Roger Collier aan. “Zij hebben nood aan bijkomende ondersteuning bij lage temperaturen.”
Te koud op kantoor: wat kan je doen?

(William Visterin)

21 december 2022
Anderen bekeken ook