Fietsen heeft de wind in de zeilen
De fiets rukt op in het loonpakket van veel medewerkers. En dan zijn er ook nog fietsvergoedingen. Die zijn intussen zelfs verplicht.
Reken even mee. Stel dat je 15 kilometer van je werk woont (30 kilometer heen en terug) en je 210 dagen per jaar met de fiets naar het werk gaat. Je werkgever mag je dan een belastingvrije fietsvergoeding van 2.205 euro per jaar uitkeren (210 dagen x 30 km/dag x 0,35 euro/km) voor aanslagjaar 2025. Dit komt neer op 183,75 euro netto per maand.
Extra: Fietsen naar het werk voldoende gestimuleerd, of niet?
Het precieze bedrag van de fietsvergoeding varieert per sector en bedrijf. In de sectoren en ondernemingen waar geen fietsvergoeding bestaat, geldt echter de nationale standaard. Voor ondernemingen en sectoren die onder cao nr. 164 vallen, bedraagt de fietsvergoeding concreet 0,28 euro per kilometer in 2024, met een limiet van 20 kilometer per enkel traject.
Fietsvergoedingen zijn maar belastingvrij voor zover ze niet hoger liggen dan 0,35 euro per afgelegde kilometer (voor inkomstenjaar 2024, nvdr). Betaalt je werkgever je bijvoorbeeld 1,50 euro per kilometer, dan wordt het surplus van 1,15 euro per kilometer wel onderworpen aan belastingen.
Goed om te weten: sinds 2024 is de fietsvergoeding enkel nog fiscaal vrijgesteld als je beroepskosten forfaitair berekend worden. Wanneer je in je belastingaangifte kiest voor de aftrek van werkelijke beroepskosten, dan heb je dus geen recht meer op deze vrijstelling. Verder moet je ook rekening houden met een plafond van 3.500 euro per jaar voor de fiscale vrijstelling. Concreet komt dit neer op een goeie 40 kilometer per dag.
Behalve een fietsvergoeding kan je werkgever je trouwens ook nog belastingvrij een bedrijfsfiets ter beschikking stellen. Deze wordt niet beschouwd als een belastbaar voordeel, natuurlijk enkel op voorwaarde dat je de bedrijfsfiets daadwerkelijk gebruikt voor je woon-werkverplaatsing. Ook de terbeschikkingstelling van een bedrijfsfiets wordt enkel fiscaal vrijgesteld als je beroepskosten forfaitair berekend worden.
Lees ook: Kan mijn werkgever me een bedrijfsfiets geven?
De enige voorwaarde om een vrijgestelde fietsvergoeding te ontvangen, is het gebruik ervan voor woon-werkverplaatsingen. Het maakt dus niet uit of het daarbij gaat om een racefiets, hybride fiets, elektrische fiets, mountainbike, enz. Of je nu je eigen fiets neemt of een bedrijfsfiets gebruikt via je werkgever, is dus ook niet van belang.
(mr/kv/lm) - Bronnen: FOD Financiën / Partena / Securex
3 februari 2024De fiets rukt op in het loonpakket van veel medewerkers. En dan zijn er ook nog fietsvergoedingen. Die zijn intussen zelfs verplicht.
Of je nu fietst, rijdt of het openbaar vervoer neemt, je werkgever komt bijna altijd voor een deel tussen in je pendelkosten. Welke voorwaarden zijn er?
Sinds 1 mei 2023 is een fietsvergoeding verplicht. Het precieze bedrag van die fietsvergoeding varieert per sector en bedrijf.
Of je belastingen moet betalen op je reiskostenvergoeding, hangt af van je keuze van transport, van en naar het werk ...
Misschien is ook jouw werkgever met je gezondheid en welzijn begaan, en wil hij je een bedrijfsfiets cadeau doen? Dat kan!
De fiets is populairder dan ooit. Niet alleen om in het weekend een tochtje door de velden of langs het kanaal te maken, maar ook om naar kantoor te rijden.
Goed nieuws voor de fietsers onder ons: sinds 1 mei 2023 heeft elke werknemer die naar het werk fietst recht op een belastingvrije fietsvergoeding!
Meer dan 1 op 10 werknemers (13%) neemt geregeld de fiets voor zijn woon-werkverkeer. Dat is meer dan dubbel zo veel als 5 jaar geleden!
We vroegen aan Renilde (42) uit Antwerpen hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...