Kan ik een sollicitatietest manipuleren?
Je beantwoordt alle vragen van een persoonlijkheidstest consequent. Dan kan het toch niet anders dan dat jij de meest geschikte kandidaat bent?
Om te beginnen: een assessment is geen wedstrijd. Het is geen zwart-wit oefening, met juiste en foute antwoorden. Je kan een assessment dus niet ‘slecht’ doorlopen. Wanneer je een assessment aflegt, is het vooral belangrijk om jezelf te zijn. Het doel van de oefening is uitzoeken of je over de juiste competenties beschikt om job X uit te voeren én of je goed bij de cultuur van het bedrijf past.
Blijf dus altijd trouw aan jezelf en geef geen (sociaal) wenselijke antwoorden. De kans dat je de schijn hooghoudt is klein, aangezien de tests altijd controlevragen en -momenten bevatten. “Slaag je er wonder boven wonder toch in om het assessment naar je hand te zetten, dan sleep je een functie in de wacht die mogelijks niet bij je past”, waarschuwt Vandereyken. “En dan zal je achteraf moeten functioneren in een omgeving waarin jij je totaal niet thuis voelt.”
Extra: Zo bereid je je voor op een assessment
Een tweede ‘urban legend’ is dat assessments enkel draaien om saaie testen op de computer. Het klopt dat er meestal een online gedeelte is, met persoonlijkheidsvragen en capaciteitstesten. Die zijn nodig om een zicht te krijgen op jouw persoonlijkheid, drijfveren en interesses. Maar het overgrote deel van een assessment verloopt net heel interactief: de inhoud varieert van rollenspelen en interviews tot praktijkopdrachten. Dat laat je toe jouw talenten optimaal te etaleren en zelf feedback te geven over je eigen prestaties.
“Hoe de online en offline testen ook verlopen, de resultaten op zich zijn niet zaligmakend. De assessor zal na afloop samen met jou de resultaten bespreken”, stelt Vandereyken gerust. “Je krijgt dus altijd de kans om uit te leggen waarom je koos voor een bepaald antwoord of wat de reden was om tijdens een rollenspel zo kordaat te reageren.”
Assessoren krijgen vaak de vraag hoe je je best kan voorbereiden op zo een assessment. Van capaciteitstesten vind je best wel wat voorbeelden terug op het internet. Door inzicht te verwerven in de methodiek van zo een testen, begin je rustiger aan het echte werk. De beste manier om je voor te bereiden echter is vooral door in de jobomschrijving de gevraagde competenties te zoeken. En vervolgens eens na te denken hoe je in de verf kan zetten dat je over deze competenties beschikt (in een interview, in het rollenspel).
Wil je in het kader van je verdere ontwikkeling of zoektocht naar een job een goed zicht krijgen op je sterktes en ontwikkelingspunten, dan kan je - met het systeem van loopbaancheques - ook een proefassessment doen.
Check ook: 8 praktische tips voor jouw assessment
Kortom, een assessment is meer dan een vervelende tussenstap naar je droomjob. Deze oefening zorgt ervoor dat assessoren - in een relatief korte tijd - veel over jou leren: met behulp van verschillende tests kijken ze welke skills je bezit en schatten ze jouw persoonlijkheid in.
Van een assessment word je dus altijd wijzer. Niet alleen wanneer je de nieuwe job beet hebt, maar ook wanneer je verder speurt naar je nieuwe uitdaging.
(ev/kv) - Bron: Ucare
12 januari 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je beantwoordt alle vragen van een persoonlijkheidstest consequent. Dan kan het toch niet anders dan dat jij de meest geschikte kandidaat bent?
De assessment center methode is een methode die de geschiktheid en prestaties beoordeelt van een groep deelnemers door getrainde beoordelaars.
Kris Perquy, hr consultant, vertelt je welke testen je kan verwachten tijdens een sollicitatieronde.
Moet je binnenkort een capaciteitentest maken? Dan wil je natuurlijk een zo hoog mogelijke score halen. Hoe zorg je daarvoor?
Over de betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van selectietesten kan een aardig potje worden gediscussieerd. "Het overvloedige gebruik van ...
Eindelijk ligt die nieuwe job binnen handbereik. Enkel nog dat dekselse assessment overleven. Maar is zo'n assessment eigenlijk overal hetzelfde?
Voor starters roepen assessments heel wat vragen op. Jeroen Schoolmeesters, directeur bij SHL Group, geeft enkele voorbereidende tips.
Kun je werkelijk faken bij het solliciteren? Doen veel mensen dit? En worden die dan gesnapt? We vroegen het aan Cédric Velghe van VIGOR (UGent).
Je wordt uitgenodigd voor een assessment. Dat is goed nieuws, want het betekent dat de werkgever echt geïnteresseerd is. Maar hoe kan je je voorbereiden?