Vier op een rij: welke vorm van ouderschapsverlof kiezen?
Er wordt door werknemers blijkbaar nog maar weinig gebruik gemaakt van het één tiende ouderschapsverlof...
Die dagen dien je op te nemen binnen de 4 maanden na de bevalling. De dag van de bevalling geldt als de eerste dag in deze periode van 4 maanden.
De 20 dagen moet je niet in één keer volledig opnemen. Je mag deze vrije dagen namelijk ook spreiden over de periode van 4 maanden. Je kan geboorteverlof wel enkel in hele werkdagen opnemen. Een halve dag of enkele uren geboorteverlof opnemen kan dus niet.
Bij de geboorte van een meerling blijft het aantal dagen waarop je recht hebt, beperkt tot 20 dagen. Je mag het aantal dagen dus niet vermenigvuldigen met het aantal kinderen dat je hebt gekregen.
Lees ook: Wat is het geboorteverlof?
In twee gevallen heb je als vader of co-ouder recht op de omzetting van het moederschapsverlof in vaderschapsverlof of meeouderschapsverlof:
Breng in deze gevallen je werkgever schriftelijk op de hoogte en dien een uitkeringsaanvraag in bij je ziekenfonds.
Ontdek: Krijg ik een uitkering tijdens mijn geboorteverlof?
(kv/lm) - Bronnen: fedweb.belgium.be / Kind en Gezin / RIZIV
2 januari 2023Er wordt door werknemers blijkbaar nog maar weinig gebruik gemaakt van het één tiende ouderschapsverlof...
Ik wil mijn geboorteverlof opnemen. Mijn baas weigert omdat er te weinig personeel is. Kan dat zomaar?
De eerste drie dagen betaalt je werkgever je volledige loon gewoon door. De volgende twaalf dagen vergoedt het ziekenfonds je.
Ontslagen worden na de geboorte van je kleine is een nachtmerrie. Gelukkig zijn vaders en meeouders die geboorteverlof opnemen beschermd tegen ontslag.
Mijn vrouw heeft bij de geboorte van ons dochtertje zes maanden ouderschapsverlof genomen. Heb ik als vader dan ook nog recht op ouderschapsverlof?
Als vader of partner van de moeder kan je na de geboorte een beroep doen op geboorteverlof (vaderschapsverlof), om tijd door te brengen met je pasgeboren kind.
22 weken ouderschapsverlof, volledig betaald door je werkgever... Veel mensen kunnen daar alleen maar van dromen. Bij Nestlé is het realiteit.
Vaderschapsverlof? Vanaf nu spreken we van “geboorteverlof”. Ook de meemoeder, de vrouwelijke partner van de moeder van het kind, heeft hier nu recht op.
Proficiat met de geboorte van jullie kleine spruit! Heb jij nu recht op geboorteverlof? Hoeveel en hoe lang? Krijg je een uitkering? Etc...