Hoe omgaan met iemand anders zijn/haar burn-out?
Een burn-out beïnvloedt ook het leven van de partner, collega’s, kinderen, vrienden...
Die 7 procent komt uit een meting door de onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en Personeelspsychologie van de KU Leuven. Tel er nog eens 9 procent van de werknemers bij die in de burn-outgevarenzone zit en dan spreken we in totaal over 460.000 werknemers. We lezen het in het boek Ik dacht dat ik wist wat burn-out was van journalist Marijn Sillis – naar eigen zeggen: onzeker én perfectionistisch – die zelf met een burn-out kreeg te kampen. Over zijn ervaringen en die van anderen schreef hij dit boek.
Bij een burn-out is je lichaam zowel op hol als uitgeput, stelde hij vast. “Voor ik zelf ziek werd, dacht ik altijd dat een burn-out simpelweg een extreme uitputting was door te veel werk en stress. Maar ik wist niet dat ik zou huilen en draaierig zou worden. Of op een bepaald moment niet meer zou kunnen slapen of lezen”, oppert Sillis. “Ik sprak soms woorden in de verkeerde volgorde uit (gênant) en was emotioneel vaak labieler dan Donald Trump (onwaarschijnlijk). Tot vandaag stokken mijn zinnen als ik moe ben, omdat ik niet op bepaalde woorden kan komen.”
Lees ook: 7 misverstanden over burn-out
Dat laatste geeft meteen een indicatie over de herstelduur. “Ik ben ervan overtuigd dat een burn-out nooit helemaal ‘voorbij’ is. Je neemt hem voor altijd mee.” Om ervan te herstellen en opnieuw te kunnen functioneren, moet je op heel veel tijd rekenen. “Soms duurt het een paar maanden, soms een paar jaar. Hoe sneller je wilt, hoe trager je gaat.”
Sillis deed er zelf zowat anderhalf jaar over vooraleer je echt over beterschap kon spreken. Bovendien is er geen standaardoplossing. “Wat voor jou werkt, werkt niet voor iemand anders. Je kunt niet zeggen: je hebt een burn-out, pak die blokjes en bouw je huis opnieuw op volgens dit plannetje”, klinkt het. “Een burn-out is vooral een lichamelijke uitputtingsreactie. Hoe meer je snapt wat je wel en niet van jezelf kunt verwachten, hoe sneller je lichaam in herstel kan komen.”
Ook de andere getuigenissen in het boek hebben het over het tegenkomen van de spreekwoordelijke man met de hamer, waardoor je meestal een tijdje tegen het canvas ligt. “Een burn-out en het herstel gaan met ups en downs, in een heel grillig patroon”, zegt Sillis. “De symptomen houden zich aan geen enkele logica of structuur. Het is ondergaan. Wat een burn-out vooral zegt, is dit: zoek het zelf maar uit. En net dat gegeven houdt de angst in stand, blokt het herstel af. Er is de constante schrik voor een terugval – om al die gekke symptomen nóg eens mee te maken.”
Praktische e-gids: Eerste hulp bij burn-out
(William Visterin) - Bron: Go for happy! Magazine
9 augustus 2021Een burn-out beïnvloedt ook het leven van de partner, collega’s, kinderen, vrienden...
Wat houdt burn-out precies in? Hoe ontstaat het? En vooral: hoe kan je dat voorkomen?
Een burn-out voorkomen. Dat doe je niet door een pilletje voor te schrijven, wel door medewerkers aan te moedigen hun veerkracht op peil te houden.
Een burn-out wordt vaak gezien als een mythe of een gemakkelijke diagnose voor iemand die de werkdruk niet meer aankan. Niets is minder waar.
Zit jouw carrière nog op het juiste spoor of is het tijd voor een professionele switch? Deze 10 signalen wijzen erop dat het tijd is voor verandering!
Wie de waarschuwingssignalen voor een burn-out tijdig herkent en de juiste actie onderneemt, kan een lange mentale lijdensweg voorkomen.
Voor veel werknemers blijkt vakantie in de praktijk niet echt vakantie te zijn. Meer dan de helft werkt voordien extra hard vooraf ... Opgelet dus!
Hoewel burn-out één van de meest besproken thema’s in de media is, blijft het vaak akelig stil op de werkvloer. Hoog tijd dus om het taboe te doorbreken!
Je bent hersteld van een burn-out en doet er alles aan om het nooit meer te hoeven meemaken. Maar kan je daar ook te ver in gaan? Enkele tips ...