Je eerste job FAQ: wat moet je weten?
Afgestudeerd! Je zet je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Maar… waar moet je allemaal rekening mee houden? Onze FAQ bundelt de antwoorden op al jouw vragen...
Vooraleer je een inschakelingsuitkering ontvangt (vroeger: wachtuitkering), moet je een beroepsinschakelingstijd doorlopen (vroeger: wachttijd). De beroepsinschakelingstijd duurt 310 werkdagen in een zesdagenstelsel. Indien je daar de zondagen bijtelt dan duurt deze 1 jaar, ongeacht je leeftijd.
Je beroepsinschakelingstijd gaat in vanaf het moment dat je je ingeschreven hebt bij de VDAB (in Vlaanderen) of Actiris (in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Het is dus belangrijk om je zo snel mogelijk in te schrijven.
Lees ook: Wat moet ik doen als mijn beroepsinschakelingstijd voorbij is?
Extra: Hoe kan ik me als werkzoekende inschrijven?
Tijdens de beroepsinschakelingstijd moet je beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Dit wil zeggen:
Daarenboven moet je zelf actief naar werk zoeken. Jouw zoekgedrag naar werk zal beoordeeld worden en je kunt pas inschakelingsuitkeringen krijgen indien je hieromtrent twee positieve evaluaties hebt gekregen.
Je beroepsinschakelingstijd is verstreken en ondanks je verwoede pogingen heb je nog geen job gevonden. Je hebt nu recht op een inschakelingsuitkering.
Vul deel I van het formulier C109/36-aanvraag in. Meld je aan bij de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB, ACTIRIS, ADG of FOREM) om je inschrijving als werkzoekende te bevestigen. Laat deel II door de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling invullen of je voegt het attest ingevuld door deze dienst toe.
Meld je persoonlijk aan bij jouw uitbetalingsinstelling (er bestaat een overheidsinstelling, de H.V.W. en instellingen die afhangen van een vakbond: het ACV, het ABVV of de ACLVB) om een uitkeringsaanvraag in te dienen met het formulier C109/36-aanvraag.
Om je rechtopenende studies te bewijzen moet je:
Indien je geen van deze documenten kunt voorleggen dan vul je het formulier C109/36-bijlage in (examencommissie, tweedekansonderwijs of studies in het buitenland) en voeg je het bij het formulier C109/36-aanvraag.
Je moet in het bezit zijn van een controlekaart. Je hebt de keuze tussen het bijhouden van een papieren of een elektronische controlekaart. De papieren controlekaart (C3A of C3C) is beschikbaar bij jouw uitbetalingsinstelling. De elektronische controlekaart is beschikbaar via de portaalsite van de sociale zekerheid, die ook toegankelijk is via de websites van de uitbetalingsinstellingen.
Je moet deze kaart invullen volgens de uitleg die daarop vermeld staat. Op het einde van de maand moet je de papieren controlekaart aan jouw uitbetalingsinstelling bezorgen of de gegevens op de elektronische controlekaart bevestigen.
Elke dag keuze uit duizenden jobs! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past
Een inschakelingsuitkering is niet hetzelfde als een werkloosheidsuitkering.
Klaar voor je eerste job? Check onze e-gids voor young graduates!
(pm/lm) - Bronnen: RVA/Vlaanderen.be
2 augustus 2022Afgestudeerd! Je zet je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Maar… waar moet je allemaal rekening mee houden? Onze FAQ bundelt de antwoorden op al jouw vragen...
Of je het nu nog maar twee keer of al tientallen keren hebt gedaan: een sollicitatiegesprek is zenuwslopend. Volgende beginnersfouten maak je best niet.
Pas afgestudeerd en op zoek naar een eerste werkervaring? Start je carrière met glans dankzij onze praktische tips voor young graduates...
Heb je na je beroepsinschakelingstijd (12 maanden) nog geen job gevonden, dan krijg je een inschakelingsuitkering van VDAB of Actiris.
Woon je in Vlaanderen en ben je pas afgestudeerd of heb je je studies stopgezet? Schrijf je dan zo snel mogelijk in bij de VDAB als werkzoekende.
Na jaren van bloed, zweet en tranen is het eindelijk zo ver: je bent afgestudeerd! Maar hoe met het nu verder met je financiën? Wij geven je enkele tips!
Je bent afgestudeerd en ontvangt het Groeipakket of kinderbijslag; maar hoelang nog? Kan je het vervolgens combineren met je laatste vakantiejob in de zomer?
Zolang je studeert, ben je tot je 25ste verzekerd door de ziekte- en invaliditeitsverzekering van je ouders. Maar blijft dit zo wanneer je werkzoekende bent?
Denk jij soms dat je een gevaarlijke job hebt? Aan elk beroep zijn risico's verbonden. Maar haal jij ook de lijst van 20 meest gevaarlijke jobs ter wereld?