Zoektocht
Vorige

1 van 808

Volgende
Volgend artikel:

Beobank doorbreekt stereotypes in banksector

Hoe zoek je een (andere) job wanneer je depressief bent? 6 tips

Geen energie om ’s morgens uit bed te stappen, laat staan om al je facturen te betalen en een lekkere maaltijd op tafel te toveren? Als je helemaal niet lekker in je vel zit en je moet ook nog eens op zoek naar een nieuwe job, lijkt dat haast een onmogelijke opdracht. Alhoewel …

Of je nu pas afgestudeerd bent, je ontslag hebt gekregen of toe bent aan een heuse carrièreswitch, de zoektocht naar een job is vermoeiend. Als je even een dipje hebt, is het natuurlijk moeilijk om het beste van jezelf te geven. Maar geen zorgen want zelfs al voel je je niet lekker, met een paar handige tips ligt je droomjob echt binnen handbereik.

1.Een welverdiende break

Vóór je aan je zoektocht naar een nieuwe baan begint, is het belangrijk om je hoofd helemaal leeg te maken. Zeker als je ontslagen bent of zware studies achter de rug hebt. Dan ben je ongetwijfeld toe aan wat ontspanning. En neen, niet iedereen heeft de luxe om maandenlang thuis te blijven, maar een weekendje platte rust kan al wonderen doen. Trek de natuur in, kijk naar je favoriete serie, probeer iets nieuws in de keuken of ga iets leuks doen met vrienden. Wedden dat je nadien heel anders denkt over die nieuwe job?

2. Licht aan het einde van tunnel

‘Ik ga nooit een leuke job vinden.’ Herkenbaar? Hou in je achterhoofd dat je niet voor eeuwig werkloos gaat blijven, ook al voelt dat misschien zo. En vergeet vooral niet wat je allemaal al bereikt hebt, en hoe je zover bent gekomen. Het is niet makkelijk om verder te kijken dan het negatieve, maar denk dan eens na hoe je in het verleden tegenslagen hebt overwonnen. Je sterke vaardigheden komen naar boven, net als de hoogtepunten in je carrière. En dat zijn de dingen die je aan een nieuwe job kunnen helpen.

3. Je bent niet alleen

Ook al lijkt het soms alsof iedereen floreert in zijn job. De sociale media geven alleen maar de mooie kanten van het leven weer, dus onthoud dat er ongetwijfeld nog mensen zijn die in hetzelfde schuitje zitten. Nog een tip: praat met vrienden en familieleden die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij kunnen je vast en zeker terug op het juiste pad helpen.

4. De dagelijkse routine

Als je werkloos bent, is het heel makkelijk om je dagelijkse routine achter je te laten. Lekker lang uitslapen, een maaltijd in de microgolfoven opwarmen of gewoon iets lekkers bestellen. Het gevaar is wel dat je je luie zetel niet meer uitkomt, en dat je in plaats van te solliciteren een hele dag Netflix kijkt. Stap dus elke dag op tijd uit bed, kruip onder de douche, doe propere kleren aan en ga tussen het solliciteren door af en toe een frisse neus halen. Dat is de beste manier om geen kluizenaar te worden.

5. Zelfzorg

Het woord zegt het zelf: zorg voor jezelf. Eet gezond, slaap genoeg en vergeet niet regelmatig te sporten. Je lichaam blijft in vorm en mentaal krijg je een serieuze boost. Precies wat je nodig hebt als het even wat minder gaat.

6. Afwijzing is oké

Afgewezen worden is niet leuk. Het is oké om verdrietig te zijn, of heel even te twijfelen aan jezelf, maar verlies jezelf niet in die negatieve spiraal. Iedereen krijgt vroeg of laat een tegenslag te verwerken, en het beste wat je kunt doen, is het zien als een volgende stap naar iets positiefs. Want na regen komt zonneschijn, toch?

(dt/em) - Bronnen: Talkspace.com / GoThinkBig.co.uk / TheMighty.com

15 november 2019
Anderen bekeken ook