Voel jij je gelukkiger op je (thuis)werk?
De coronacrisis heeft impact op het werkgeluk van Belgen. Vooral uitersten springen in het oog...
Minder dan 40% van de werknemers is uitgesproken tevreden over zijn leven. Bij werkgevers ligt dat aantal op net geen 50%. Dat blijkt uit een onderzoek van Indiville in opdracht van Tempo-Team.
30% van de werknemers voelt zich fysiek niet gezond. Datzelfde aantal heeft hetzelfde gevoel over zijn mentale gezondheid. Daar ligt volgens de werkgevers dé reden voor ziekteverzuim op het werk: werknemers die zich niet goed in hun vel voelen.
Opvallend is wel dat werknemers tussen 50 en 64 jaar significant hoger scoren op hun mentale gezondheid. Ook is er een groot verschil tussen levenstevredenheid van werknemers bij een KMO en bij een groot bedrijf. Bij de laatste groep is de werk-levensbalans beter in evenwicht.
Goed om te horen is dat we wél optimistisch zijn. 40% van de werknemers is zelfs uitgesproken optimistisch. We ervaren bijvoorbeeld meer werkplezier dan in 2019, bij werkgevers blijft deze score hetzelfde. Dat optimisme is uiteraard positief. Het maakt ons niet alleen weerbaarder voor de impact van het coronavirus. Het brengt ook motivatie mee: daar scoren we beter dan vorig jaar.
Lees ook: Dankzij corona voelen we ons beter in onze job
Bijna 17% van de werknemers zegt dat hun werkplezier, hun relatie met collega’s en de managementstijl van hun leidinggevenden er op achteruit zijn gegaan sinds de start van de coronacrisis in maart 2020.
25% voelt ook spanning in het bedrijf. Daartegenover staat dat 25% van de werknemers een betere werk-levensbalans ervaren sinds de start van de pandemie.
Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test...
65% van de werknemers vindt dat zijn/haar bedrijf het goed doet. Al is dit een daling met 14% ten opzichte van 2019. Werkgevers blijven vertrouwen hebben in hun bedrijf (76%).
Ook blijven we tevreden over onze jobs. 42% van de werknemers is zelfs uiterst tevreden over zijn werk, bij werkgevers is dat aantal 52%.
Ondanks de onzekere coronatijden is het aantal mensen dat schrik heeft om zijn/haar job te verliezen (19%) niet gestegen.
Ben jij nog tevreden met je huidige job? Doe de test!
“Door de coronacrisis brengen veel werknemers minder fysieke tijd door met hun collega’s. Gezellig babbelen aan de koffiemachine is er niet meer bij en daardoor verwateren de banden. Werkgevers moeten die band met hun werknemers optimaal proberen te houden door te investeren in onderlinge relaties en verbondenheid. Dat kan op verschillende manieren.
Organiseer een Zoom- of Teams-lunch om bij te babbelen. Hou ook informele gesprekken met de collega’s om na te gaan hoe het met hen gaat. Maak samen een wandeling of beleg een meeting in openlucht. Spreek af om te werken met de camera aan en creëer het gevoel samen op kantoor aan het werk te zijn”, klinkt het bij Wim Van Der Linden, woordvoerder van Tempo-Team.
Ontdek: 5 tips voor collegialiteit op 1,5 meter afstand
(gg/em)
3 februari 2021De coronacrisis heeft impact op het werkgeluk van Belgen. Vooral uitersten springen in het oog...
Gelukkig zijn er een reeks handige tools waarmee samenwerken met collega’s vanop afstand net iets makkelijker verloopt.
Door corona werken zowat zes op de tien werknemers thuis. De meesten zagen hun work-life balans verbeteren. Dit zijn de cijfers...
Wie goed in zijn vel zit op het werk, is ook gewoon gelukkiger. Bij twijfel is het tijd om je te focussen op je werkgeluk. Deze 5 vragen brengen dan soelaas.
Belgische millennials zijn ervan overtuigd dat ze het slechter zullen hebben dan hun ouders. Al hebben ze sinds de COVID-19-pandemie minder stress...
Schrik hebben voor het onbekende is een heel menselijke reactie. Met enkele kleine ingrepen maak je van de bijhorende stress snel komaf.
Heb jij ook zo’n lange to-dolijst op het werk vandaag? Geen probleem, neem wat vaker een pauze! Het maakt jouw werkdag alleen maar productiever en efficiënter!
Om mensen gelukkiger te maken, vraag je wat ze willen en geef je ze dat ook. Toch? Fout!
Nu we meer flexibel werken dan pakweg vijf jaar geleden, vindt ruim de helft van de Vlamingen de lunchpauze nog belangrijker dan vroeger...