Hoe herken je een burn-out bij je collega?
De overgrote meerderheid van de jongeren vertoont symptomen van een burn-out, en niet elke werkgever speelt hier even goed op in...
Hoezeer je ook met passie en plezier je job uitoefent, na de werkuren wil je thuis wel eens ontspannen zonder voortdurend met het werk geconfronteerd te worden. Toch is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan.
Door het groeiend gebruik van digitale tools en communicatiemiddelen (mail, smartphone, sociale media, ...) doen meldingen en pushberichten er jou voortdurend aan herinneren dat er nog een dringende vraag of last minute opdracht op jou persoonlijk ligt te wachten.
Ook telewerken en/of hybride werken doen de grens soms verrassend snel vervagen tussen werk en privé. Dit kan voor heel wat stress en zelfs een burn-out zorgen.
Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
Om de geestelijke gezondheid van werknemers te beschermen heeft de federale regering het recht op deconnectie ingevoerd. Deze maatregel uit de Arbeidsdeal moet ervoor zorgen dat werkgevers met minstens 20 medewerkers duidelijke afspraken maken omtrent het gebruik van digitale communicatiemiddelen na de werkuren.
Een goede zaak, want zo kun je als werknemer echt even loskoppelen van het werk. Alleen bij uitzonderlijke of onvoorziene omstandigheden waarbij dringend actie nodig is, mag de baas jou contacteren.
Ook na werktijd blijven ze je bellen: wat doe je eraan?
Tot zover het goede nieuws. Het minder goede nieuws is dat – ondanks de wettelijke invoering op 1 april 2023 – toch 1 op 7 bedrijven hierover nog geen afspraken heeft vastgelegd in de CAO of in het arbeidsreglement. Dat blijkt alvast uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta bij meer dan 500 Belgische ondernemingen.
Het huidige aantal ondernemingen dat het recht op deconnectie wél invoert mag dan wel hoger liggen dan twee jaar geleden (18% versus 85%), toch staan er bij hen niet altijd concrete afspraken op papier. Zo is 23% nog altijd bezig met het opmaken van de richtlijnen terwijl 47% er nog helemaal niet aan begonnen is.
Werk aan de winkel dus! (Maar dan wel tijdens de werkuren...)
Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!
(fd) - Bron: Acerta / Indiville
13 april 2023De overgrote meerderheid van de jongeren vertoont symptomen van een burn-out, en niet elke werkgever speelt hier even goed op in...
De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.
Vroeger deed je je job gewoon graag. Vandaag word je geacht om passie te hebben in je werk.
Telewerken en een voortdurende digitale beschikbaarheid behoren tot het nieuwe normaal. Toch heb je ook recht op deconnectie. Wat zegt de Belgische wet?
Welk type werknemer ben jij: een 'segmentator' of eerder een 'integrator'? Doe de test!
Neen, een keer “nee” zeggen tegen je collega op het werk wanneer je nog maar eens een extra opdracht krijgt, is niks om je schuldig over te voelen...
In vergelijking met 3 jaar geleden staan we vandaag een stuk verder qua technologie en aanpak in het hybride werken. Deze trends en onderdelen zijn cruciaal.
Het laatste wat je wilt is ’s avonds laat of in het weekend opgebeld worden door je baas, je collega of een klant. Maar niet iedereen is het daarmee eens.
Veel bedienden mogen een of twee dagen thuis werken, maar niet iedereen maakt daar gebruik van. Er zijn immers voordelen én nadelen aan hybride werken.