Privacy
Vorige

1 van 68

Volgende
Volgend artikel:

Mag mijn baas mijn professionele mail lezen?

Hoe zit het met je privacy tijdens het pendelen?

privacy tijdens het pendelen
Het toppunt van efficiëntie? Tijdens je dagelijkse pendeltocht met het openbaar vervoer nog snel wat mailtjes versturen, dringende telefoontjes afwerken en - waarom niet? - deelnemen aan een online meeting. Maar is dat wel zo verstandig? De kans is groot dat je niet de enige passagier bent op de bus of de tram… Hoe zit het dan met je privacy?

Geen tijd te verliezen

De tijd die je verliest door het woon-werkverkeer hoeft niet per se verloren tijd te zijn. Wie het slim aanpakt, kan tijdens de rit zelfs best wel wat werk verzetten. Het is dan ook vaak het ideale moment om in alle rust wat achterstand weg te werken.

Dat blijkt ook uit een onderzoek van cybersecuritybedrijf Kaspersky: vooral het versturen van e-mails (60%), het bewerken (43%) en delen van documenten (38%), het uitvoeren van betalingen (29%) en het bijwonen van online vergaderingen (29%) zijn populaire bezigheden van pendelaars die efficiëntie hoog in het vaandel dragen.

Duurzamer woon-werkverkeer: wat zijn de opties?

Strikt vertrouwelijk

Werken tijdens je woon-werkverkeer kan vlot verlopen, al hou je er best wel rekening mee dat je hoogstwaarschijnlijk niet de enige pendelaar bent die zich laat meevoeren naar de eindbestemming. Voor je het weet kunnen je medereizigers ongewild luistervinken of meekijken op het scherm van je laptop.

Denk je dat het in de praktijk allemaal wel meevalt? Denk er dan toch nog maar eens goed over na: uit datzelfde onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 82% van de ondervraagde pendelaars toegeeft dat ze weleens strikt vertrouwelijke informatie gehoord of gezien hebben tijdens hun rit met het openbaar vervoer. Er is dus wel degelijk een groot risico op het ongewild prijsgeven van gevoelige of belangrijke informatie.

Kortom: bezint eer ge begint met het luidop of zichtbaar delen van financiële info (zowel van jezelf als van het bedrijf waarvoor je werkt), geheime bedrijfsstrategieën, contractonderhandelingen, mogelijke rechtszaken of andere persoonlijke informatie (bv. over je gezondheid).

Lees ook: Wat mag jij doen met je gsm/laptop van het werk?

Privacyfilter aan

Jornt van der Wiel, security-expert bij Kaspersky’s Global Research and Analysis Team, zegt hierop: “Dit onderzoek laat duidelijk zien dat mensen die werken tijdens het woon-werkverkeer in het openbaar vervoer echt voorzichtiger moeten zijn. Er lijkt namelijk een misconceptie te bestaan over wat veilige maatregelen zijn. Het dimmen van de helderheid van je scherm is daar zo’n voorbeeld van. Die maatregel is niet waterdicht, want het voorkomt niet per se dat iemand kan meelezen.”

“Het gebruik van een privacyfilter doet dat wel, of in ieder geval een stuk beter. Zijn er toch dringende zaken die je moet doen of bespreken tijdens het reizen, probeer dan duidelijk te maken bij degene met wie je in gesprek bent, dat het nu niet uitkomt en vermijd vooral het delen van vertrouwelijke informatie.”

Je weet nooit wie meekijkt, meeluistert of opnames maakt en met slechts een paar informatiestukken kan iemand met kwade bedoelingen al schade aanrichten. 54 procent van de respondenten in dit onderzoek heeft aangegeven dat ze wel eens opgevangen persoonlijke en of bedrijfsinformatie hebben gedeeld of gebruikt. Het is dus een realistisch gevaar.”

Extra: Ben jij gebonden aan een NDA of geheimhoudingsovereenkomst?

4 tips voor een veilige rit

Hoewel de meesten onder ons zich wel bewust zijn van het privacyrisico, neemt niet iedereen het even serieus. Deze 4 tips kunnen je privacy zonder al te veel moeite optimaal beschermen.

1. Wees discreet

Lijkt logisch, maar wie vaak met het openbaar vervoer reist, heeft het waarschijnlijk al gemerkt: niet iedereen communiceert even discreet. Het is dan ook echt niet nodig om met luide stem te bellen of om de speaker van je laptop tijdens die online meeting op luid te zetten. Niemand in de coupé of wagon zit te wachten op jouw luidruchtige dialoog met een computerscherm of telefoon.

Tip: gebruik een koptelefoon of oortjes wanneer je met iemand belt of online vergadert, zo bespaar je je medereizigers hoofdpijn tijdens de rit en jezelf kopzorgen achteraf.

2. Pas op voor gluurders!

Kijk goed rond vooraleer je je positioneert met je laptop. Zorg ervoor dat je scherm niet zichtbaar is voor de pendelaar naast, rechtover, achter of zelfs boven jou (in het geval jij zit en hij/zij rechtstaat). Vergeet ook het raam niet, vooral ‘s avonds. Door de weerspiegeling kan je scherm zelfs zichtbaar zijn voor een pendelaar van wie je het helemaal niet verwacht. De oplossing hiervoor is simpel: verlaag de helderheid van je scherm en maak het potentiële gluurders en raamkijkers zo moeilijk mogelijk.

3. Verberg je identiteit

Je mag je medereizigers dan wel sympathiek vinden, je hoeft daarom je naam of identiteitsgegevens niet zomaar zichtbaar te delen met Jan en alleman. Scherm je persoonlijke gegevens dus goed af, zo kunnen ze later niet misbruikt worden door sympathieke medereizigers met slechte bedoelingen.

4. Enjoy the ride

Gebruik je reistijd om te deconnecteren van het werk en geniet gewoon van de verstilde schoonheid van die inspirerende avondschemering door het raam of de Instagrammable zonsondergang tijdens die eindeloze boemelrit met de trein, tram of bus.

Mobiliteit woon-werkverkeer en thuiswerk anno 2024: de cijfers

(fd)

2 december 2024
Anderen bekeken ook