Waarom 'nee' zeggen tegen je baas zo moeilijk is
Een portie inzet, initiatief en enthousiasme kunnen goed zijn voor je professionele carrière. Toch hoef je niet altijd gewillig “ja” te zeggen tegen je baas ...
Werk jij ook niet graag voor een baas? Niet onlogisch want werken voor een baas is onnatuurlijk en gaat in tegen ons oerinstinct. Meer nog: het concept “baas” bestaat nog maar zo’n 250 jaar. In die tijdspanne werd het werk steeds vaker georganiseerd en ontstond de hiërarchische piramide met de baas aan de top en de ondergeschikten onderaan.
Voor wie het elke werkdag weer wennen is aan die onnatuurlijke hiërarchie op het werk is er goed nieuws: het concept “baas” krijgt in de toekomst een andere invulling.
Een betere band met je baas: 5 tips
Waar het oude leiderschap vaak nog gebaseerd is op top-down management met strikte hiërarchieën, ligt de nadruk in de toekomst meer op platte organisaties waarbij organische multidisciplinaire teams worden gemotiveerd en gecoacht. Concreet: niet zomaar dogmatisch uitvoeren wat de baas vraagt (“omdat de baas het zegt”), maar samen op een gelijkwaardige manier streven naar het allerbeste resultaat.
Hierbij is open communicatie erg belangrijk: zo kun je met een veilig gevoel input en opbouwende kritiek geven op beslissingen die gezamenlijk genomen worden.
Ontdek: Heb jij een klik met je baas?
De baas van de toekomst beschikt ook over de nodige soft skills en hij of zij is een people manager die empathisch, integer en op een positieve, stimulerende manier kan omgaan met het personeel. Resultaat: een iets lossere werksfeer waarbij je als werknemer het nodige vertrouwen krijgt om je taak al dan niet zelfstandig of deels van thuis uit uit te voeren.
De waardering en de obligate schouderklopjes die je op tijd en stond van je baas ontvangt, zorgen er dan weer voor dat je je als werknemer optimaal kunt ontwikkelen. Duidelijk een win-win voor zowel de werknemer als het bedrijf (en de baas).
Lees ook: 10 eigenschappen waar een goede baas aan moet voldoen
(fd)
23 december 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een portie inzet, initiatief en enthousiasme kunnen goed zijn voor je professionele carrière. Toch hoef je niet altijd gewillig “ja” te zeggen tegen je baas ...
Als je je job niet graag doet, is daar soms maar een persoon de oorzaak van, en dat is je baas. Fouten in het management komen het personeel vaak duur te staan...
Om de relatie met je eigen leidinggevende in te schatten, bieden deze drie eenvoudige vragen houvast.
Iedereen heeft af en toe nood aan bevestiging en op de werkvloer is dat niet anders. Hoe weet je of je goed bezig bent, ook al zegt je baas dat niet expliciet?
Een gesprek met je werkgever kan lastig zijn. Zeker wanneer je iets delicaats wil bespreken. Hoe pak je zo’n gesprek dan best aan? Lees hier 5 do’s-and-don’ts.
Wie met "de baas" wil spreken, gaat er vaak vanuit dat het een man is. Toch zijn ook heel wat succesvolle vrouwen “de baas”, al zijn ze ondervertegenwoordigd…
In het boek 'Verleidingen aan de top' vertelt psycholoog Jaap van Ginneken wat macht doet met een mens. “Ook bedrijven kiezen zo hun leiders en helaas vaak de verkeerde.”
Crisissen zoals de coronapandemie vormen een lakmoesproef voor leidinggevenden. Want de ergste baas is vaak degene die je simpelweg niet ziet of hoort...
Eerlijkheid en integriteit worden de belangrijkste eigenschap voor de leiders van morgen, die tegelijk aandacht moeten hebben voor duurzaamheid.