Zo zitten je jongste collega’s in elkaar
Misschien erger je je wel eens aan de Google-generatie op kantoor, maar de nieuwe lichting werknemers is niet van plan om kleurloos te blijven!
Kent u het verhaal van Robbers Cave? In 1954 selecteerde psycholoog Sherif 24 elfjarige jongetjes en verdeelde ze willekeurig in twee groepen die elk met een bus naar een zomerkamp gingen in het National Park van Robbers Cave in Oklahoma. De jongens kenden elkaar niet, maar binnen twee dagen ontstond een groepsgevoel. De ene groep noemde zichzelf de Rattlers (ratelslangen) en de andere de Eagles (adelaars). Ze bedachten zichzelf met eigen kleur, petjes en t-shirts. Binnen de kortste keren begonnen de twee groepen elkaar echter uit te schelden.
De spanning tussen Rattlers en Eagles liep nog meer op toen er prijzen verdeeld werden in een sportwedstrijd. De rivaliteit escaleerde in een regelrechte oorlog. Groepsvlaggen werden verbrand, hutten werden geplunderd en in de kantine brak een gevecht uit. Getuigen bestempelden de jongens als ‘slecht, gestoord en gewelddadig’, hoewel het sociaal goed aangepaste kinderen waren uit middenklassegezinnen.
Robbers Cave is een klassieker in de psychologie omdat het aantoont hoe snel je groepen, die eigenlijk niet wezenlijk verschillen, tegen elkaar kan opzetten. Mensen op restaurant willekeurig één van twee verschillende gerechten geven, zorgt al voor een groepsgevoel tussen de mensen met hetzelfde gerecht. Het gevolg van deze opdeling is dat groepsleden alles wat te maken heeft met de eigen groep positief beoordelen. Fouten zijn te wijten aan ongelukkige omstandigheden, succes is te danken aan eigen inzicht. Het omgekeerde geldt voor de andere groep. Fouten in de andere groep zijn te wijten aan luiheid en te weinig inspanningen. Succes bij de anderen wordt toegeschreven aan de wind die meezat.
In Europa wordt al een tijdje een Robbers Cave-experiment opgezet met de verschillende generaties als Eagles en Rattlers. De zogenaamde generatie Y verwijt de babyboomers dat die te gulzig en te hard hebben geleefd en hun kleinkinderen de rekening nalaten. Babyboomers verwijten generatie Y ondankbaarheid en een gebrek aan werklust. Alsjeblief... Er zijn géén wezenlijke verschillen tussen deze generaties. Het zijn artificiële groepen gecreëerd op basis van het willekeurig kenmerk leeftijd. De mensen zijn niet wezenlijk verschillend. Mochten de mensen van generatie Y zich in de economisch situatie van de babyboomers bevinden, ze zouden zich exact hetzelfde gedragen en omgekeerd.
Hoe kan je die generaties opnieuw met elkaar verzoenen? In Robbers Cave bleek de oplossing Rattlers en Eagles verplicht samen te laten werken aan een gemeenschappelijk doel. Hun bus met voedsel was immers defect en moest door de jongens uit de modder getrokken worden. Samen een gestrande bus weer op weg helpen. Dat lijkt me geen slechte metafoor voor een generatiepact.
(fa)
9 november 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Misschien erger je je wel eens aan de Google-generatie op kantoor, maar de nieuwe lichting werknemers is niet van plan om kleurloos te blijven!
“Ik had gezworen het Y-woord niet te gebruiken”, aldus Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie van de Universiteit Gent. Waarom doet hij het tóch?
Lui, verwend, egoïstisch: de jeugd van tegenwoordig staat niet bij iedereen hoog aangeschreven. Sociaal pedagoog Bert Smits neemt hun verdediging op zich.
Aangezien we allen wat langer gaan moeten werken, schuift een gezonde werkomgeving steeds hoger op de agenda van bedrijven...
FOD Financiën vindt in Tom, Gersende en Sophie drie trotse en enthousiaste ambassadeurs. Samen met ruim 20.000 collega’s zetten ze zich elke dag in voor een beter België.
Met de fluctuerende brandstofprijzen in het achterhoofd, is je woon-werkverkeer al fietsend afleggen geen slecht plan. We fietsen samen door alle cijfers en mogelijkheden.
Zoek je een manier om meer werk te verzetten zonder dat je daarvoor extra vrije tijd moet inleveren? Overweeg dan eens de volgende tips ...
Hoe goed is koffie voor je? De één zweert bij maximaal twee kopjes, de ander ziet geen graten in zes koffies per dag. Wij scheiden feit van fabel voor je.
Vroeger deed je je job gewoon graag. Vandaag word je geacht om passie te hebben in je werk.