Laborant in de rol van Sherlock Holmes: SGS Oleotest speurt naar sporen na brand
U zou ze gerust de Sherlock Holmes' van de laboratoria kunnen noemen. De laboranten die speuren naar sporen van kwaad opzet na een brand.
Nieuwe Franse spionnen worden aangeworven in de bureaus van de DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure), in de Boulevard Mortier in het noorden van Parijs. De organisatie telt 4.700 personen, onder wie 70% burgers, maar sinds de aanslagen van 11 september 2001 heeft de DGSE geen enkele nieuwe medewerker meer aangeworven. Tussen nu en 2014 zijn er wel 690 vacatures voorzien.
Tussen de gezochte profielen zijn er 420 ingenieurs en technici van hoog niveau, wiskundigen, biologen, chemici, ervaren taalkundigen die vlot Russisch, Chinees of Arabisch dialect begrijpen en personen die communicatiegegevens kunnen ontcijferen.
Om de toekomstige Franse spionnen te vinden, gooit de DGSE zijn netten uit in de grote scholen zoals l’Ecole nationale d’administration of l’Ecole polytechnique. De dienst is immers op zoek naar de elite. Eén of twee agenten gaan zich in die prestigieuze scholen voorstellen als afgezanten van de DGSE en lichten de activiteiten van het agentschap toe. Vervolgens stellen ze ook de vacante functies voor. Omdat de nationale veiligheid dat zo oplegt, zijn studenten uit het buitenland niet welkom op deze presentaties.
Het Franse agentschap haalt voor zijn aanwervingsmethodes inspiratie bij zijn Engelse evenknie, de Desk Intelligence. Deze doet al vele jaren de universiteiten van Cambridge en Oxford aan om er de crème de la crème te gaan rekruteren.
Naast het benaderen van bijna-afgestudeerden maakt de DGSE ook gebruik van de klassieke middelen om kandidaten te werven. Zo publiceren ze hun vacatures dus ook in de gewone pers.
Om de kandidaten te verleiden schermt de DGSE niet met een groepsverzekering of maaltijdcheques. Wat de toekomstige spionnen vooral moet aantrekken is het vooruitzicht op een buitengewoon beroep en op de mogelijkheid om te werken met ultrageavanceerde technologische middelen.
Toch zijn de vele stoutmoedige beelden die het beroep van spion oproept niet meer dan illusies: het merendeel van hun tijd brengen de agenten gewoon aan een bureau door, waar ze gecodeerde beelden en berichten ontcijferen om zo aanslagen te verijdelen. “Tijdens een volledige carrière bij de DGSE voel je je misschien maar twee of drie keer James Bond”, verduidelijkt HR-directeur Vincent Nibourel.
Sinds begin 2011 waren er zo’n 400 kandidaten met een masterdiploma voor een job bij de DGSE. 200 van hen werden uitgenodigd voor een gesprek, maar slechts 30 uitverkorenen mochten de psychologische tests afleggen. De selectieprocedure wordt afgesloten met een grote mondelinge test, waarbij er met concrete problemen en strikvragen gepeild wordt naar het reactievermogen van de kandidaten.
Om een goede kans te maken, moeten de geheim agenten in spe intuïtief zijn, over een grote intellectuele soepelheid beschikken en logisch kunnen denken. Ze moeten zich ook 100% op hun werk kunnen focussen, want 24 uur beschikbaarheid per dag is de regel. Buiten de crisismomenten mogen de agenten wel naar huis gaan en er een quasi-normaal gezinsleven op nahouden.
De geheimhouding van de spionnen hun beroep is trouwens niet absoluut. Zo mogen ze hun naaste familie op de hoogte brengen van hun werk bij de DGSE. Voor andere mensen moeten ze de schijn ophouden en een vals beroep opgeven.
Ook emotionele stabiliteit is onmisbaar voor een geheim agent. Daarom worden er 500 speciale stages georganiseerd waarbij de stagiairs in Frankrijk of in het buitenland in zeer netelige situaties terechtkomen. Op die manier worden de nieuwe rekruten meteen terdege getest.
Naar de onthulde cijfers te oordelen, moet je bij de DGSE niet gaan werken om er een fenomenaal loon op te strijken: de vergoedingen zijn er zelfs gemiddeld 5% lager dans in de privésector. Een schoolverlater zal dus gemiddeld tussen de 36.000 en de 38.000 euro bruto per jaar verdienen. Bepaalde profielen, die ‘junior+’ genoemd worden krijgen jaarlijks 50.000 euro.
Om het concreet te maken: een ingenieur in telecom die expert is in digitale bewerking van signalen, dertiger en vader van een kind en met sinds anderhalf de leiding over een top secret project met grote financiële en technische middelen krijgt ‘maar’ 3.000 euro netto per maand.
Maar hij weet wel dat als hij op een dag besluit om de DGSE te verlaten, hij een heel goede omschakeling zal kunnen maken, dankzij de stempel van het ministerie van Defensie dat hij op zijn cv kan laten zetten.
In tegenstelling tot wat de mythes over geheime agent doen geloven, is de DGSE geen fort waar je niet uit kan ontsnappen. Ze legt zelfs de klemtoon op de ervaring die je naar waarde kan laten schatten als je overstapt naar de privé. De enige eis die ze agenten die willen stoppen opleggen is dat ze een belofte van vertrouwelijkheid ondertekenen alvorens ze hun badge inleveren.
Bron: le Figaro
16 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
U zou ze gerust de Sherlock Holmes' van de laboratoria kunnen noemen. De laboranten die speuren naar sporen van kwaad opzet na een brand.
Voor bedrijfsdetectives betekent de crisis extra onderzoeks- en schaduwwerk. Nu bedrijven elke euro tweemaal omdraaien, zijn ze veel gevoeliger voor fraude.
Een job waar je per definitie met teleurgestelde klanten te maken krijgt. Zijn er mensen die daarvoor kiezen? Toch wel.
Wat doet een external auditor precies? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Welk salaris kan je in deze functie verwachten?
Nachtarbeid is in principe verboden. Concreet mogen werknemers die onder de arbeidsduurreglementering vallen niet werken tussen 20u en 6u.
Van gereedschap voor linkshandigen tot een beleid dat vrouwelijk leiderschap stimuleert: kleine en grote acties kunnen diversiteit en inclusie ondersteunen.
Eva vertelt over haar veelzijdige job als departementaal beheerder Oncologie.
Joachim en Najoua werken in de penitentiaire inrichting van Merksplas en maken zo dagelijks het verschil.
Karen Clement werkt al bijna twintig jaar bij Telenet. Zo lang bij dezelfde werkgever blijven is vandaag niet evident, maar bij Telenet blijf je groeien. Samen met Joke Meuris blikt ze terug op een boeiend carrièrepad – waarvan het einde nog lang niet in zicht is.