De beste werkplek herken je aan deze 4 zaken
Waarin blinken de beste werkplekken uit? Deze vier elementen maken het verschil tussen een gewone, goede werkplek of de beste werkplek.
Jaarlijks spenderen we gemiddeld 1.576 uren op het werk. “De manier waarop we samenwerken en plezier hebben met onze collega’s, bepaalt een groot deel van onze werkervaring”, benadrukt Dirk Buyens, CEO van het Great Place to Work Institute Belgium en professor bij Vlerick Business School.
Het is dan ook Vlerick Business School en het internationale Great Place to Work Instituut dat, in samenwerking met Jobat en MARK Magazine, jaarlijks op zoek gaat naar de ‘Best Workplaces’ via hun Great Place to Work-onderzoek. Het laat hierbij de eigen werknemers grotendeels het eindresultaat bepalen. Maar hoe word je een ‘Best Workplace’? Enkele vaststellingen.
Goede werkplekken zijn organisaties waar mensen vertrouwen hebben in het management, trots zijn op hun job en plezier beleven op het werk. “Great Place to Work kijkt naar bedrijven doorheen twee lenzen”, vertelt Dirk Buyens. “De Trust Index-enquête of werknemersbevraging onderzoekt hoe medewerkers vertrouwen, trots en collegialiteit ervaren in hun bedrijf. Daarnaast evalueert de Culture Audit-vragenlijst, de bevraging aan de HR-managers en -medewerkers, het werkgeversbeleid van de organisaties”, legt Buyens uit. “Uniek in deze aanpak is dat de evaluatie door de medewerkers primeert. Twee derde van de eindscore wordt namelijk bepaald door de resultaten van de eigen medewerkers.”
“We did it again! We zijn voor de negende keer verkozen tot Beste Werkgever!”, zo reageerde Wouter Torfs, CEO Schoenen Torfs, op zijn overwinning. Zijn bedrijf haalde het, voor het vijfde jaar op rij, bij de grote bedrijven (meer dan 500 werknemers), voor Accent en McDonald’s Belgium. Bij de kleine bedrijven (minder dan 500) won Easi, voor de vierde keer op rij. AE was tweede en Secretary Plus derde. Hoog eindigen als Beste Werkplek is meestal geen ‘one shot’. In de top tien van beste werkplekken duiken vaak dezelfde namen op, met lichte verschuivingen.
Ook opvallend bij de jaarlijkse verkiezing van Great Place To Work is dat op het eerste gezicht minder evidente werkgevers goed scoren. Of men nu schoenen of hamburgers verkoopt, of behoort tot de non-profitsector: elke organisatie kan een geweldige plek om te werken worden.
Ook loon is niet van tel. “Er is geen rechtstreekse relatie tussen het loon dat je je personeel geeft en de kans om hoog te eindigen in deze lijst”, aldus Vlerick-professor Dirk Buyens. Dat doet alvast een beetje denken aan een eerder onderzoek van Vlerick Business School, waaruit bleek dat de (financieel) best presterende bedrijven hun CEO's relatief minder betalen.
In totaal ontvangen maar liefst 35 organisaties deze erkenning voor hun goed werkgeverschap. “Een opmerkelijke toename ten opzichte van vorig jaar”, merkt Buyens op. “Steeds meer Belgische bedrijven investeren in goed werkgeverschap.” Toch stijgt het totaalgemiddelde van alle deelnemende bedrijven aan het onderzoek niet echt. “Het verschil in resultaat tussen bedrijven die de erkenning krijgen en zij die ze niet krijgen, nam toe in vergelijking met het onderzoek van vorig jaar”, merkt hij op.
Special Award Inclusion: EY
Special Award Onboarding: AE (uitgereikt door Jobat/MARK Magazine)
Award Sustainable employability: AbbVie
(wv)
20 maart 2018Waarin blinken de beste werkplekken uit? Deze vier elementen maken het verschil tussen een gewone, goede werkplek of de beste werkplek.
Voor Torfs is het al de 7de keer dat het de award voor beste werkplek krijgt. Wat is het geheim van Schoenen Torfs, en zijn topman?
Yasser groeide door naar specialist elektriciteitsnetten bij Fluvius.
Jos Vanhoof, bestuurslid van artsensyndicaat BVAS en zelf ook huisarts, ziet diverse oorzaken waarom zijn beroep onder druk staat...
Het aantal werknemers in ons land met psychische klachten is de voorbije 5 jaar stevig toegenomen. Hoe kan je de signalen van een (mentaal) probleem opmerken?
De opkomst van AI is een toegevoegde waarde voor werknemers met een beperking. Ruim de helft onder hen gebruikt het om problemen op het werk op te lossen.
Heel wat zangers en zangeressen doen het op financieel vlak allesbehalve slecht. Wie komt voor in de top 10 van rijkste muziekartiesten ter wereld?
We vroegen aan Patrick (46) hoeveel hij verdient en wat zijn job als tandtechnicus precies inhoudt...
De elektrotechnische sector kampt al jaren met een tekort aan werknemers. Bovendien zal de vraag naar elektrotechnici de komende jaren alleen maar stijgen...