Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Hoe word je de perfecte dictator?

Moammar Kadhafi, ex-dictator Libië
Tiran en martelaar. Zo worden dictators als de onlangs overleden Kim Jong-Il (ex-leider Noord-Korea) en Moammar Kadhafi (Libië) ook wel genoemd. Ze denken enkel aan hun eigen macht en bekommeren zich niet om het welzijn van hun volk. Alastair Smith weet hoe zij de ‘perfecte’ dictators werden.
Kadhafi
Moammar Kadhafi, ex-dictator Libië

Alastair Smith, politiek professor aan de universiteit van New York, kent de geheime kneepjes van het vak én deelt ze met de hele wereld in zijn onlangs verschenen boek ‘“The Dictator’s Handbook: How Bad Behaviour is Almost Always Good Politics”.

Vuistregel 1: Wil je zelf ook oppermachtig zijn? Dan moet je zorgen dat je de juiste aanhangers hebt. Jij regeert, maar zij zorgen er wel voor dat jij aan de macht kan blijven. Dit en nog meer tips lees je hier.

7 tips die van jou de perfecte dictator maken

  1. Laat anderen het vuile werk opknappen
    Dit nam Bashar al-Assad, sinds 2000 de president van Syrië, wel heel letterlijk. Hij ging nooit persoonlijk de straat op om mensen te vermoorden, maar rekende hiervoor op zijn aanhangers.
  2. Verhoog de belastingen
    Je moet tonen dat jij de macht in handen hebt. Belastingen verhogen is daar een voorbeeld van.
  3. Jij bent de enige met goede ideeën
    Dat is alvast wat de onlangs overleden leider van Noord-Korea, Kim Jong-Il, zijn volk probeerde op te leggen. En dat het lukte is zeker, want Jong-Il promoveerde tot een echte halfgod.
  4. Laat je omringen door een kleine groep van vertrouwelingen die je macht bevestigen
    Joseph Stalin, ex-leider van de Sovjet-Unie, paste deze vuistregel tijdens zijn bewind steeds toe. En ander voorbeeld vinden we bij de CEO’s in Wall Street. Hen kan je niet vergelijken met dictators, maar ook zij weten duidelijk dat het belangrijk is om je macht te bevestigen via een kleine groep. Tijdens de protesten in Wall Street, probeerden de CEO’s enkel de mensen tevreden te houden die belangrijk waren voor hen: raadsleden, investeerders en het hogere management. Dit zijn namelijk de mensen die hen kunnen vervangen als ze daar voordeel in zien.
  5. Betaal je handlangers niet te veel
    Als je handlangers een kapitaal kunnen opbouwen, loop je de kans dat zij een eigen machtsbasis gaan uitbouwen en via jou rijk worden.
  6. Bedrieg, besteel, dood en koop om
    Than Schwe, voormalig staatshoofd van Myanmar, weet hier alles van. Zo deed hij niets om zijn volk te helpen toen de orkaan Nargis in 2008 boven zijn land raasde. Hoewel ze wisten dat de orkaan op komst was, waarschuwden ze niemand. Hij is het perfecte voorbeeld van een dictator die zijn eigen volk nooit boven zijn eigen macht zou gezet hebben.
  7. Verbeter de situatie in je land (of instelling) nooit. Verwaarlozen is wél toegestaan
    Heerst er grote werkloosheid? Probeer hier dan geen oplossingen voor te vinden. Werkende mensen kunnen hun sociale macht verhogen. Voor je eigen bestwil laat je dit niet gebeuren.

(mw) – Bron: Express.be / Economist.com 

3 februari 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook