Terug naar de oude stal (x 3)
Er zijn heel wat redenen waarom mensen van job willen veranderen én terugkeren. Wij zochten drie ervaringsdeskundigen op.
Katrijn Van Lierde (29) startte haar loopbaan in het buitenland als ingenieur in de scheepswereld. Na zes jaar besloot ze terug te keren naar België en koos ze bewust voor een job als ingenieur in de zorgsector.
“Werken als ingenieur op de technische dienst van een ziekenhuis biedt een zeer gevarieerd takenpakket. Je werkt in medische ruimten, maar ook in de magazijnen, keukens en cleanrooms, tot zelfs parkings en liften. Dat ik bij UZ Leuven de kans krijg om mee te werken aan de zorg van morgen en mijn steentje kan bijdragen aan een betere wereld, vind ik fantastisch!”
TEST: Ben jij nog blij met je huidige job?
“We houden ons voornamelijk bezig met grote renovatie- en nieuwbouwprojecten, alsook exploitatieprojecten. Zo volg ik bijvoorbeeld de bouw van automatische opslagliften in de ziekenhuisapotheek op en renoveer ik een van de cleanrooms met een nieuwe lucht- en koelgroep. Dat zorgt voor een goede luchtkwaliteit en steriele omgeving. Daarnaast optimaliseer ik het buizenpostsysteem, een transportsysteem voor bloedstalen door het hele ziekenhuis, en organiseer ik instandhoudingswerken in operatiezalen.”
“Bij alles wat ik doe, is er een nauw contact met de collega’s van de technische dienst, maar ook met diensthoofden, hoofdverpleegkundigen, artsen en andere gebruikers. Wij zitten vaak met hen samen om hun noden te bespreken en die te vertalen naar praktische oplossingen”, vertelt Katrijn.
CHECK: Hoeveel verdien je als ingenieur?
“Op mijn dienst zijn er een 40-tal ingenieurs aan de slag. Zowel architecten als bouwkundige, elektromechanische en bio-ingenieurs. Deze ingenieurs zijn zowel mannen als vrouwen, dat vertaalt zich op het niveau van projectingenieurs tot afdelingshoofden. Het is heel fijn dat UZ Leuven evenveel kansen geeft aan vrouwen als mannen.”
Katrijn en haar collega’s zien een duidelijke verschuiving in dit vakgebied. “Ik hoor van collega's dat er in de loop der jaren steeds meer vrouwelijke ingenieurs zijn bijgekomen. Hoewel het nog altijd niet de meest populaire keuze lijkt voor vrouwen, komt er wel steeds meer evenwicht tussen beide geslachten. In het buitenland heb ik situaties meegemaakt waarin ze mijn functie niet wilden accepteren wegens mijn geslacht. Hier in België, en zeker bij UZ Leuven, heb ik nooit het gevoel gehad anders behandeld te worden om die reden. Ik voel me hier zeer gewaardeerd en op mijn plek!”
Extra: Vrouwen en mannen gelijk op de arbeidsmarkt?
Tot slot geeft Katrijn graag nog deze boodschap mee aan jonge vrouwen die een gelijkaardige carrière ambiëren: “Doe wat je graag doet, laat je niet tegenhouden om je dromen na te jagen. Als vrouwelijke ingenieur ben je zeker geen uitzondering meer. Dus als je graag ingenieur wilt worden, in welk vakgebied dan ook, ga ervoor!”
Wil jij ook aan de slag als ingenieur? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!
(Laura Dekimpe) - Bron: Go for happy Magazine
25 oktober 2023Er zijn heel wat redenen waarom mensen van job willen veranderen én terugkeren. Wij zochten drie ervaringsdeskundigen op.
Afgestudeerde profielen worden alsmaar eerder vastgelegd. Ze komen vaak terecht in de bouwsector en in chemie en farma.
Voor Vincent Ons aan de slag ging bij UZ Leuven als head of security, werkte hij bij grote bedrijven. Waarom maakte hij de overstap naar een zorginstelling?
Twee zorgmedewerkers vertellen waarom ze ook na hun pensioen het liefst nog even verder werken.
Jobat stelde een panel van zorgwerkgevers samen voor een gesprek over werken in de zorg. Vandaag: hoe kan je starten in de zorg?
In de zorg ligt de werkdruk altijd hoog en daar kwam twee jaar geleden corona bovenop. De impact op de medewerkers van UZ Leuven was enorm.
Om een ziekenhuis vlot te laten functioneren, is een goede IT-infrastructuur essentieel. Dat betekent veel meer dan computers of softwareontwikkeling.
Bij UZ Leuven deden ze recent de oefening om hun visie en waarden te benoemen. En iedereen mocht zijn zegje doen.
Vooral als intensivist aan UZ Leuven heeft Geert Meyfroidt al wat watertjes doorzwommen. Welke carrièrelessen geeft hij ons graag mee?