Zijn ‘zieke’ werknemers beschermd tegen ontslag?
Meer en meer werknemers zijn langdurig ziek. Maar ben je beschermd tegen ontslag als je vaak of langdurig afwezig bent?
Ongeveer anderhalf jaar geleden werd bij de toenmalige werkgever van Rilla Lysens, een muntjesfabrikant uit Leuven, een collectieve sluiting uitgesproken. Lysens werkte er zes jaar. “De eerste tijd is zwaar knudde”, geeft ze toe. “Je voelt je onrecht aangedaan, onzeker, soms zelfs angstig.” Maar uiteindelijk bracht het ontslag haar ertoe om de coachingpraktijk die ze al enkele jaren in bijberoep uitbaatte, uit te bouwen.
Na de sluiting zag Lysens dat er een enorm verschil is in de perceptie van mensen op hun ontslag. “Na de eerste rouwperiode merkte ik duidelijk een verschil tussen de slachtoffers en de ondernemers, tussen de jankers en de optimisto’s en tussen de denkers en de doeners.”
Omgaan met ontslag is niet iets wat je op 1,2,3 kan, schrijft de auteur. Concreet stelt Lysens in haar ietwat eigenzinnige boek vier stappen voor, die overigens ook gelden voor iemand die zelf ontslag neemt. Hierbij vormt B(e)STA het ezelsbruggetje. B staat voor Breath, waarbij de eerste verwerking van het ontslag wordt aangepakt door voor jezelf te blijven zorgen. Persoon A legt bijvoorbeeld de oorzaak bij de ander, persoon B zoekt het bij zichzelf. De tweede stap is de S van Stop, waarbij je stilstaat bij wie je bent en wat je wil.
In stap drie (de T van Think) leer je jouw gedragspatronen en manier van denken ontdekken en sturen. En tenslotte is er de A van Actie, waarbij de laatste excuses om tot actie over te gaan worden weggewerkt. Het boek van Lysens bevat heel wat tips, oefeningen en voorbeelden. Een mogelijk houvast voor zij die zelf te maken hebben met ontslag – steevast in de top tien van meest ingrijpende gebeurtenissen.
(wv)
Rilla Lysens, Hoera, ontslag! – In vier stappen naar een (gelukkiger) werkleven, Borgerhoff-Lamberigts, 2017, 192 pagina’s, verkoopprijs: 22,95 euro
23 mei 2017Meer en meer werknemers zijn langdurig ziek. Maar ben je beschermd tegen ontslag als je vaak of langdurig afwezig bent?
Steeds meer werknemers worden ontslagen wegens uitlatingen op Twitter die bij hun werkgever in het verkeerde keelgat geschoten zijn.
Posts op social media kunnen wel degelijk verkeerd uitdraaien: bedrijven krijgen zo zicht op feiten die ze anders niet zouden geweten hebben.
In de Belgische arbeidswetgeving bestaat geen mogelijkheid om een ontslag dat onrechtvaardig is, ongedaan te maken. Nooit ofte nimmer ...
Enkele tips om je ontslag te bieden en toch nog welkom te zijn bij je (ex-)werkgever.
Op je tweeënvijftigste vol professionele ambities zitten en plots door je bedrijf aan de kant worden gezet: het komt hard aan. Sabine D'hoedt vertelt ...
Ontslagen worden en toch aan de slag blijven bij je werkgever? Bij de Gentse universiteit kan het ...
Gamers hebben unieke talenten die kunnen helpen bij het scoren van een job. Vergeet ze dus zeker niet te vermelden op je cv!
Een uur sneller thuis zijn van je werk of een uur vroeger op café kunnen gaan. Wie wil dat niet?