Discriminatie
Vorige

1 van 105

Volgende
Volgend artikel:

Als vrouw opslag vragen? Let op voor vooroordelen

Hoe vermijd je leeftijdsdiscriminatie op het werk?

Leeftijdsdiscriminatie op het werk
Leeftijdsdiscriminatie is een van de minst besproken vormen van discriminatie in de samenleving. En toch komt het vaak voor. Vooral in de werkomgeving. Leeftijdsdiscriminatie uit zich vooral in vooroordelen en stereotypen ten opzichte van oudere werknemers.

Het kan zelfs een negatieve invloed hebben op je dagelijkse werkleven en op de cultuur van een bedrijf. Daarom is het van groot belang om te zoeken naar een inclusieve én gezonde werkplek.

Het probleem (h)erkennen

Leeftijdsdiscriminatie uit zich op verschillende manieren. Tijdens een aanwervingsproces geeft een bedrijf bijvoorbeeld aan op zoek te zijn naar ‘energieke, frisse of flexibele’ medewerkers. Door dit soort subtiele hints word je als oudere werknemer ontmoedigd om te solliciteren.

In sommige gevallen wordt leeftijd zelfs gezien als een reden voor ontslag. De werkgever beweert dan dat de oudere kandidaat ‘te duur’ of ‘overgekwalificeerd’ is. Er wordt vaak een andere draai aan gegeven, maar in werkelijkheid gaat dit om discriminatie. De werkgever denkt bijvoorbeeld dat deze groep niet op de hoogte is van de nieuwste technologie. Daardoor krijgen oudere werkkrachten vaak de makkelijkste of eentonigste taken.

Soms word je als oudere werknemer zelfs uitgesloten van belangrijke opdrachten. Bedrijfsleiders gaan er soms vanuit dat oudere werknemers niet meer willen bijleren of enkel aan het aftellen zijn naar hun pensioen. Niets is minder waar. Dit soort veronderstellingen kunnen de bedrijfscultuur verzieken.

Grootste discriminatie bij aanwervingen: leeftijd

Training voorzien

50-plussers worden helaas minder snel aangenomen dan hun 20-jarige collega’s. Het probleem is vooral te wijten aan het gebrek aan opleiding. Elk bedrijf zou opleidingen moeten aanbieden, daardoor kun je je kennis regelmatig opnieuw bekijken. En dat zorgt voor een hogere werktevredenheid.

Het is wel belangrijk dat iederéén opleidingsmogelijkheden krijgt. Vaak worden oudere werknemers vergeten, terwijl zij net veel baat hebben aan trainingssessies. Oudere werknemers zijn nu eenmaal loyaler en daardoor ook meer bereid om zich te verbeteren. Ze kennen het bedrijf vaak ook door en door en zijn daardoor bijvoorbeeld geschikter voor promoties of managementfuncties.

Ontdek: 5 tips om sneller nieuwe dingen te leren

Onvervangbaar

De jonge generatie is continu op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zij hechten weinig waarde aan het bedrijf waar ze werken. Terwijl werknemers die al jaren in dienst zijn een veel groter verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Helaas zien werkgevers dit nog te weinig in waardoor ze pas te laat beseffen hoeveel kennis ze lieten gaan. De oudere werknemers zijn vaak ook het moeilijkst te vervangen.

Kennisuitwisseling

Door generatiegrenzen op te heffen en een personeelsbestand te creëren dat uit meerdere generaties bestaat, gaan werknemers elkaar onderling stimuleren. Oudere werknemers dragen hun expertise over op de jongere generatie. En de jongere generatie draagt op hun beurt de technologische kennis over aan de oudere generatie. Een win-winsituatie voor de organisatie én de werknemers.

Lees ook: Werkvloer met jong én oud is meest productief

Iedereen gelijk

De website van een bedrijf is het uithangbordje. Bij een sollicitatie is dit de eerste plek waar je als werkzoekende naartoe surft. Wanneer hier enkel jong geweld wordt afgebeeld, ben je als oudere werkzoekende niet snel geneigd om er te solliciteren. Ga dus op zoek naar bedrijven die inclusief zijn, waar iedereen wordt getoond en de focus niet ligt op leeftijd.

Organisaties met een hr-beleid zonder vooroordelen, dus. De beste werkplek is die met een multigenerationeel personeelsbestand. Hierdoor ontstaat een cultuur van inclusie en diversiteit. En dát is de werkplek die jij zoekt.

Extra: Werknemer wil meer diversiteit op werkvloer

(es/em) - Bronnen: Onedigital/Embroker

28 maart 2022
Anderen bekeken ook