Wie heeft de meeste stress op het werk?
Vrouwen hebben gemiddeld minder vaak werkbaar werk dan mannen. Bovendien blijft het verschil tussen mannen en vrouwen in Vlaanderen toenemen...
Technostress is geen concept dat de laatste jaren zomaar komt opzetten. Amerikaanse onderzoeker en ondernemer Craig Brod sprak er in zijn gelijknamige boek in 1984(!) al over. Het gaat in een brede definitie over de stress die je ervaart bij het gebruik van te veel technologische apparaten.
Voortdurend online zijn, een overload aan informatie, complexe programma’s die alle moeite van de wereld kosten om te begrijpen, ... om nog maar over digitale verslaving te zwijgen. Geen wonder dat veel werknemers getroffen worden door deze vorm van stress.
Lees ook: Stress? Maak een fuck-it lijstje
Geen idee of je die befaamde technostress ervaart? We zetten enkele symptomen op een rijtje. Van emotionele alarmbellen tot fysieke en mentale symptomen.
Ontdek: Wanneer schaadt werken je gezondheid?
Als je één of meerdere van bovenstaande klachten ervaart op de werkvloer of in je privéleven, is het tijd om aan de alarmbel te trekken vooraleer je in een burn-out – of erger – verzeild geraakt. Technologie is natuurlijk niet meer weg te denken uit onze samenleving, maar met enkele kleine tips, kan je jouw technostress toch drastisch verminderen.
1. Zorg voor realistische limieten. Als je weet dat je gevoelig bent voor té veel technologie, zorg dan voor duidelijke grenzen. Zet je laptop niet meer aan na een bepaald uur, log uit op al je apparaten en stel een limiet in op je sociale media. Maak ook afspraken met je werkgever over online bereikbaarheid.
2. Val regelmatig terug op pen en papier. Wie zegt dat alle communicatie via een apparaat moeten verlopen? Ga old school! Orden je gedachten af en toe offline.
3. Maak efficiënt gebruik van technologie. Door het op een slimme manier te gebruiken, verminder je technostress. Een externe partij kan hierbij misschien nuttig zijn om tips te geven in de werkomgeving.
4. Plan technologieloze momenten in. Door bewust je laptop en gsm aan de kant te leggen en je tv uit te zetten, maak je mentale ruimte in je hoofd voor andere zaken. Moeilijk, maar de moeite waard!
Tips: Gebruik de zomer voor een digitale detox: tips, tips, tips!
(ZINNIG) – Bronnen: adeccogroup.com en stresscentrum.nl
8 september 2023Vrouwen hebben gemiddeld minder vaak werkbaar werk dan mannen. Bovendien blijft het verschil tussen mannen en vrouwen in Vlaanderen toenemen...
Vitaliteitsverlof? Wat is dat? In Nederland kan je verlof inzetten om te recupereren en te werken aan je fysieke en mentale welzijn. Lees er alles over.
Een saaie werkplek zorgt voor minder afleiding. Fout! Het werkt eerder omgekeerd. Een saaie kantoorruimte zuigt je energie op en remt je creativiteit af...
Als we te veel werk ervaren in te weinig tijd, volgt stress. Maar er zijn nog andere oorzaken...
Ervaar jij veel stress op het werk? Om alle stress een plek te geven, vonden wetenschappers manieren om je stressniveau te herstellen. We sommen ze voor je op.
Vervelende kwaaltjes hebben we allemaal weleens. Maar wat als je niet weet waar ze door veroorzaakt worden? Let eens op of je onderstaande symptomen terugziet.
Sinds 1 april 2023 hebben werknemers het recht om onbereikbaar te zijn na hun werktijd. Een goede zaak volgens zo’n drie op de vier werknemers.
Stress blijft een wederkerend probleem op de werkvloer. Hoe gaat jouw bedrijf om met stress? En staat je baas open voor oplossingen?
Zit jij tijdens het werk soms ook dromerig door het raam te staren? Voel je vooral niet schuldig want dagdromen maakt je net slimmer én productiever!