Continu op zoek naar een betere job: een must?
Jobhoppen kan een professionele levenswijze zijn, al hou je best wel rekening met de voor- en nadelen...
Vroeger moest je een bedrijf zien te overtuigen van jouw talenten. Tegenwoordig is dat andersom en moeten werkgevers jou voor zich winnen. Het gaat dus niet meer om wat jij het bedrijf kan bieden, maar wat het bedrijf jou te bieden heeft. Ondernemingen halen dan ook alles uit de kast om nieuwe werknemers aan te trekken. Daardoor wordt de Belg zelfzekerder in zijn zoektocht naar een nieuwe job.
Volgens het onderzoek denkt een derde van de ondervraagden een gelijkaardige job te vinden binnen enkele weken. Nog een derde schat dat deze zoektocht enkele maanden in beslag neemt.
10 signalen: tijd voor een nieuwe job!
Het valt op dat vooral twintigers overtuigd zijn van een snelle jobwissel: 80% denkt meteen gelijkaardig werk te vinden. Bij dertigers ligt dat 5% lager. Bij veertigers en vijftigers neemt het percentage dat meteen een nieuwe job denkt te vinden af naar ongeveer 60%. Bij de 60-plussers is maar de helft overtuigd van een snelle switch.
Vooral in de gezondheidssector hebben werknemers het meeste vertrouwen dat ze meteen een andere gelijkaardige job vinden. Ook in de transport-, ICT- en bouwsector is zo’n 70% overtuigd.
Extra: Hoe vind je de job die écht bij je past via Jobat.be?
De jobmogelijkheden zijn eindeloos en daarom maken werknemers zich steeds minder zorgen over het vinden van een nieuwe job. Werkgevers zorgen best voor aantrekkelijke vacatures om nieuwe werkkrachten te lokken én vooral te behouden. Een van de belangrijkste factoren voor werknemers tijdens de jobzoektocht is de woon-werkafstand. Door de mogelijkheid tot thuiswerk aan te bieden, wordt die afstandsdrempel al overbrugd.
Daarnaast is ook de inhoud en de werkzekerheid van een job een doorslaggevende factor. Werknemers zijn sneller geneigd van job te veranderen wanneer er geen groeimogelijkheden zijn en het takenpakket jaren hetzelfde blijft.
Op dit moment is een op vijf werknemers in België op zoek naar een nieuwe job. Maar niet iedereen wil meteen vertrekken bij zijn huidige baas. 36% wil voor de rest van de loopbaan bij de huidige werknemer blijven. Dat heeft vooral te maken met de duurzaamheid van de job.
Hoe duurzamer je werk wordt ingericht, hoe langer je bij een bedrijf wil werken. Het belangrijkste is dat je je werk zinvol vindt en er motivatie én voldoening uithaalt.
Go for happy! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past
(es/em) - Bron: Acerta
17 juni 2022Jobhoppen kan een professionele levenswijze zijn, al hou je best wel rekening met de voor- en nadelen...
De term jobhoppen - vaak switchen van job - heeft een negatieve bijklank. “Maar voor jonge starters wegen de nadelen ervan niet op tegen de voordelen.”
Na een jaar bij haar eerste werkgever besloot Tine om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Maar... “hoelang moet je bij je eerste werkgever blijven?”
Uit een enquête bij meer dan 30.000 werknemers over de wereld blijkt dat 40% overweegt om zijn C4 te geven en een nieuwe baan te zoeken. Reden? De pandemie.
Natuurlijk ga je op zoek naar die nieuwe job omdat je ontevreden bent over je huidige. Maar vanaf dan is een optimistische mindset echt een aanrader.
Ze zeggen weleens dat jobhoppen de doodsteek voor je carrière kan betekenen, maar wat als je té lang in één job blijft? Is dat beter?
Solliciteren op een vacature is business as usual. Maar een persoonlijke aanbeveling laat uiteraard een diepere indruk na. Daarom leer je best netwerken.
Zit jouw carrière nog op het juiste spoor of is het tijd voor een professionele switch? Deze 10 signalen wijzen erop dat het tijd is voor verandering!
Het is niet de bedoeling om jezelf helemaal te veranderen. Maar wat je wel kan doen, is kijken op welke eigenschappen je heel hoog of laag scoort en je daar op z’n minst bewust van worden.