Hoe rekruteerders bedotten met je lichaamstaal?
Je opsluiten in het kleinste kamertje. Dat is een gouden tip om het goed te doen tijdens een sollicitatiegesprek, presentatie of beoordelingsgesprek. Niet om te controleren of er nog etensresten tussen je tanden hangen of tandpasta op je kleren plakt, maar om de juiste pose aan te nemen om je sollicitatiegesprek aan te vatten.
Onze lichaamstaal heeft een serieuze invloed op hoe mensen ons zien. Oogcontact, een open lichaamshouding, een stevige handdruk … Het is allemaal veel belangrijker dan de meeste mensen denken.
Machtiger door machtigere pose
Maar nieuw onderzoek van professor Amy Cuddy aan de Harvard Business School, wijst uit dat onze lichaamstaal ook de manier waarop we onszelf zien, kan beïnvloeden. Door letterlijk een machtspositie aan te nemen, voelen we ons daadwerkelijk machtiger.
“Je lichaamstaal bepaalt wie je bent”, aldus Cuddy. “Zowel mensen als dieren drukken macht uit via hun lichaamstaal. Wanneer ze zich onzeker voelen, duiken ze in elkaar en nemen ze kleine stapjes. Als ze zich goed voelen, maken ze zich groot.” Cuddy vroeg zich af of het omgekeerde ook waar was: kan onze lichaamstaal onze gedachten en gevoelens beïnvloeden en ons machtiger doen voelen?
Meer testosteron
Om een antwoord te vinden op deze vraag organiseerde Cuddy een experiment. Ze vroeg de helft van de deelnemers om gedurende twee minuten een machtige pose (‘power pose’) aan te nemen:
- de voeten lichtjes gespreid, de handen op de heupen of de handen in de lucht terwijl ze een V vormen
- of: zitten met de benen uitgestrekt, voeten op tafel of op het bureau, ondertussen achterover leunend met de handen in de nek, vingers verstrengeld en ellebogen die naar buiten wijzen.
De andere helft vroeg ze om een minderwaardige pose (‘lower pose’) aan te nemen: in elkaar gedoken, benen over elkaar en de armen rond het lichaam.
Voor en na het experiment werden de testosteron en cortisol gemeten. Testosteron wijst op dominantie, cortisol op stress.
Wat bleek? De deelnemers die een machtige pose hadden aangenomen, hadden nadien 20 procent meer testosteron en 25 procent minder cortisol in hun lichaam. De deelnemers die een minderwaardige pose hadden aangenomen, hadden 10 procent minder testosteron en 15 procebt meer cortisol.
Rekruteerders bedotten
Onze lichaamstaal is dus in staat om in een paar luttele minuten onze hormonen te beïnvloeden en ons machtiger of machtelozer te doen voelen. Maar, nóg meer verbazingwekkend is dat onze lichaamstaal ook een voelbare impact heeft op echte situaties.
Cuddy komt tot deze conclusie na een onderzoek bij 61 universiteitsstudenten van de Colombia University. Ze vroeg hen om een machtige of een minderwaardige pose aan te nemen terwijl ze zich voorbereidden op een belangrijk sollicitatiegesprek. Ze moesten deze pose gedurende 7 minuten aanhouden. De studenten voerden daarna een gesprek met rekruteerders die bewust geen non-verbale feedback gaven, om zo de studenten nog meer stress te bezorgen. Het gesprek werd gefilmd en geëvalueerd door een aantal mensen dat niets afwist van de studie.
Wat bleek? De evaluatoren vonden de deelnemers die voor het gesprek een machtige pose hadden aangenomen, competenter en geschikter dan de deelnemers die een minderwaardige pose hadden aangenomen.
Met andere woorden: de grootste voorspeller van succes bleek niet wat de kandidaten tijdens het jobinterview zeiden, maar hun houding en presentatie vóór het interview. Je weet dus wat te doen bij je volgende sollicitatiegesprek!
(mr) – Bron: VDAB
26 december 2012