Ongewenst gedrag
Vorige

1 van 242

Volgende
Volgend artikel:

Toiletgebruik op het werk: de spelregels

Hoe reageren bij racisme op de werkvloer?

stop racisme
Hoewel diversiteit een onomkeerbare realiteit is, blijven mensen volharden in racisme. Ook op de werkvloer. Hoe ga je daar als slachtoffer of collega best mee om?

Rode Duivels

“Tous ensemble, tous ensemble, hey hey hey!” Wie heeft in de zomer van 2016 niet luidkeels staan meesupporteren tijdens het EK voetbal in Frankrijk? Het sprankelende multicolor team van de Rode Duivels als metafoor voor de diversiteit en de melting pot in onze huidige samenleving.

Romelu, Kevin, Marouane of Toby: elke speler wordt bekeken als Rode Duivel, als één van ons, zonder onderscheid te maken tussen ras of afkomst. #Tousensemble, ook op het volgende EK & WK.

Tous ensemble op de werkvloer?

Jammer genoeg zijn de Rode Duivels geen blauwdruk van de huidige maatschappij. Racisme blijkt een hardnekkig onkruid te zijn waartegen geen kruid gewassen is. Volgens het jaarrapport 2019 van Unia is het aantal meldingen van discriminatie en racisme, in vergelijking met 2018, met meer dan 13% gestegen. Omdat niet alle gevallen gemeld worden, ligt het werkelijke cijfer hoogstwaarschijnlijk nog een pak hoger. Ook op de werkvloer.

“Er zijn nog steeds onverklaarbare verschillen op de arbeidsmarkt, die op discriminatie wijzen. Structurele discriminatie zien we verdoken of openlijk terugkomen in directe discriminatie (wanneer bv. een sollicitant niet wordt aangeworven omdat ze een donkere huidskleur heeft) en indirecte discriminatie (wanneer een ogenschijnlijk neutrale maatregel toch discriminerende gevolgen heeft, zoals het eisen van Nederlands als moedertaal)”, stelt het Jaarrapport 2019 van Unia.

Strafbaar

Wat voor de één een flauwe mop is, kan voor de ander kwetsend overkomen. Consequente of sporadische racistische opmerkingen kunnen best wel een zware psychologische impact hebben op het slachtoffer.

Groepsdruk of peer pressure is een niet te onderschatten fenomeen in een groepsomgeving. Wie als werknemer in een diverse werkomgeving slachtoffer wordt van racisme of racisme ziet, heeft vaak de neiging om het algemene groepsgevoel te volgen. Vaak wordt het stilzwijgend weggelachen omdat het slachtoffer “niet moeilijk wil doen” en de collega’s niet durven reageren… Da’s niet de beste aanpak want racisme is wel degelijk strafbaar.

Are you talking to me?

Hoe kun je nu als werknemer het best reageren op racistisch gedrag op de werkvloer? Niet reageren is geen optie want zo hou je dat gedrag in stand.

JE BENT SLACHTOFFER

  1. Reageer meteen. Zo doof je het vuur vooraleer het vuurwerk wordt en blijft het niet in stilte nasmeulen.
  2. Wees assertief. Durf te vragen waarom hij of zij die opmerking geeft.
  3. Blijf kalm en laat je niet opfokken. Jij bent de slimmerik.
  4. Benoem de feiten, niet de emotie die je daarbij voelt.
  5. Vraag uitleg over het waarom van dat gedrag.
  6. Praat erover met een vertrouwenspersoon op je werk.
  7. Indien nodig: leg klacht neer.

JE BENT GETUIGE

  1. Reageer. Door niks te zeggen, zeg je eigenlijk al heel veel. Laat blijken dat je het ook niet tolereert.
  2. Benoem het foute gedrag. Als “buitenstaander “ in het gesprek heb je best wel wat invloed.
  3. Geef je mening over de gemaakte opmerking. De grapjesmaker is oké, zijn gedrag niet.
  4. Meld het aan de vertrouwenspersoon.
  5. Praat erover met je collega’s.
  6. Luister naar de gepeste collega en steun hem of haar. Een schouderklopje doet soms wonderen.

Samen werken

De diversiteit van de werkvloer kun je best omarmen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, roots of huidskleur en dat maakt het nu net zo boeiend. Samen sterk, tous ensemble. Hey hey hey!

(mr)

8 juli 2020
Anderen bekeken ook