6 tips voor de perfecte relatie met je collega's
Fijn samenwerken zorgt niet alleen voor een goede sfeer maar ook voor meer succes op de werkvloer. Iedereen is er dus bij gebaat dat de relatie goed zit.
“Tous ensemble, tous ensemble, hey hey hey!” Wie heeft in de zomer van 2016 niet luidkeels staan meesupporteren tijdens het EK voetbal in Frankrijk? Het sprankelende multicolor team van de Rode Duivels als metafoor voor de diversiteit en de melting pot in onze huidige samenleving.
Romelu, Kevin, Marouane of Toby: elke speler wordt bekeken als Rode Duivel, als één van ons, zonder onderscheid te maken tussen ras of afkomst. #Tousensemble, ook op het volgende EK & WK.
Jammer genoeg zijn de Rode Duivels geen blauwdruk van de huidige maatschappij. Racisme blijkt een hardnekkig onkruid te zijn waartegen geen kruid gewassen is. Volgens het jaarrapport 2019 van Unia is het aantal meldingen van discriminatie en racisme, in vergelijking met 2018, met meer dan 13% gestegen. Omdat niet alle gevallen gemeld worden, ligt het werkelijke cijfer hoogstwaarschijnlijk nog een pak hoger. Ook op de werkvloer.
“Er zijn nog steeds onverklaarbare verschillen op de arbeidsmarkt, die op discriminatie wijzen. Structurele discriminatie zien we verdoken of openlijk terugkomen in directe discriminatie (wanneer bv. een sollicitant niet wordt aangeworven omdat ze een donkere huidskleur heeft) en indirecte discriminatie (wanneer een ogenschijnlijk neutrale maatregel toch discriminerende gevolgen heeft, zoals het eisen van Nederlands als moedertaal)”, stelt het Jaarrapport 2019 van Unia.
Wat voor de één een flauwe mop is, kan voor de ander kwetsend overkomen. Consequente of sporadische racistische opmerkingen kunnen best wel een zware psychologische impact hebben op het slachtoffer.
Groepsdruk of peer pressure is een niet te onderschatten fenomeen in een groepsomgeving. Wie als werknemer in een diverse werkomgeving slachtoffer wordt van racisme of racisme ziet, heeft vaak de neiging om het algemene groepsgevoel te volgen. Vaak wordt het stilzwijgend weggelachen omdat het slachtoffer “niet moeilijk wil doen” en de collega’s niet durven reageren… Da’s niet de beste aanpak want racisme is wel degelijk strafbaar.
Hoe kun je nu als werknemer het best reageren op racistisch gedrag op de werkvloer? Niet reageren is geen optie want zo hou je dat gedrag in stand.
De diversiteit van de werkvloer kun je best omarmen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, roots of huidskleur en dat maakt het nu net zo boeiend. Samen sterk, tous ensemble. Hey hey hey!
(mr)
8 juli 2020Fijn samenwerken zorgt niet alleen voor een goede sfeer maar ook voor meer succes op de werkvloer. Iedereen is er dus bij gebaat dat de relatie goed zit.
Beleefd zijn lijkt soms niet meer van deze tijd, terwijl je er toch zoveel sympathieker door lijkt én er zoveel meer gedaan mee krijgt.
Recent haalden een aantal pestgevallen de media. De federale Kamercommissie Sociale Zaken heeft aanbevelingen klaar om pesten op de werkvloer aan te pakken.
De antidiscriminatiewet telt 19 verschillende criteria op basis waarvan niet gediscrimineerd mag worden: leeftijd, seksuele geaardheid, geboorte, ...
Of je nu zelf gepest wordt, iemand kent die gepest wordt of zelf ooit gepest hebt. Iedereen krijgt er wel mee te maken. Maar wat is de grootste oorzaak?
Is anoniem solliciteren de panacee om discriminatie (lees racisme) op de arbeidsmarkt tegen te gaan? Gelijke Kansen Minister Joëlle Milquet denkt van wel.
De apartheid is inmiddels afgeschaft, maar racisme en discriminatie zijn nog niet verdwenen. Onze huidskleur blijft relevant. Ook op de werkvloer.
Het is al langer bekend dat pesten kan leiden tot ernstige klachten. Zo indringend is het effect ervan. Wat is pesten en hoe uit het zich op het werk?
De werkende Belg gaat er qua loon opnieuw op vooruit. En toch daalt de algemene tevredenheid over het loonpakket en het algemene geluksgevoel op vlak van werk.