Wat is een toxische baas? En wat is dan een goede baas?
Had je vroeger misschien een lastige baas, dan spreken we vandaag over toxisch leiderschap. Maar wat is dat eigenlijk, een ‘toxische baas’?
Terwijl de professionaliteit ver te zoeken is, vertalen opgestapelde woede en frustraties zich dan in een scheldtirade waar jij als ontvanger de gevolgen van draagt. Want niemand wordt graag vernederd, en zeker niet op de werkplek. Een gouden raad? Verlies je ‘cool’ niet en dien je agressor kordaat van antwoord. Maar let op. Afhankelijk van wie je verbaal aanvalt – klant, collega of baas, is de aanpak telkens anders…
Een job zonder geweld: minder evident dan je dacht?
De juiste reactie wanneer een klant je trakteert op een portie gescheld? Hoe je het nu draait of keert: klant is altijd koning, dus luister eerst naar wat deze te zeggen heeft. Misschien is zijn klacht over jouw bedrijf of product wel gegrond. Verplaats jezelf in z'n situatie: zo bewaar je de nodige kalmte én professionaliteit, ook al werd je net als een hond afgeblaft.
Begin zeker niet zelf te roepen. Een ontevreden klant heeft immers geen oren naar jouw verhaal. Het zal hem ongetwijfeld alleen maar kwader maken. Blijf rustig en leg hem een paar mogelijke oplossingen voor. Indien je tegenpartij nog niet kalmeert, roep je best je supervisor erbij. Het is dan zijn taak om aan te tonen dat je van goede wil bent.
Ontdek: Hoe maak je een rotjob toch nog plezant?
Uitgescholden worden door een collega kan verstrekkende gevolgen hebben. Je bent immers verplicht ook in de toekomst nog samen te werken met die persoon. Probeer daarom niet meteen te reageren, maar laat je collega eerst wat afkoelen. Dat betekent echter niet dat je hem zomaar vrijuit hoeft te laten gaan.
Wacht het juiste moment af om op een rustige manier duidelijk te maken dat je respect wil, zodat je jouw werk op een optimale manier kan uitvoeren. Praat het incident uit en probeer de situatie vervolgens zo snel mogelijk achter je te laten. Een aangename werksfeer is ook in je eigen belang.
Ruzie met een collega? Zo los je het op
Wanneer je baas je uitscheldt, kan jouw reactie je je job kosten. Probeer daarom, hoe moeilijk het op dat moment ook is, je kalmte te bewaren. Overloop in alle rust de situatie vooraleer je iets onderneemt.
Komt het gevloek zomaar uit de lucht gevallen of is er meer aan de hand? Want ook al gedraagt je chef zich uiterst onprofessioneel, je moet eerst de oorzaak van zijn gedrag achterhalen. Zo sta je zekerder in je schoenen wanneer je de confrontatie met hem aangaat.
Blijft het niet bij een eenmalig incident en geraakt hierdoor na verloop van tijd je motivatie zoek, dan is het misschien tijd voor een bezoek aan de dienst HR. Of zelfs voor een nieuwe job. Eén troost: uit elke situatie valt iets te leren. Zo toont een onbeschofte baas je alvast hoe je niét met mensen omgaat...
Wat is een toxische baas? En wat is dan een goede baas?
(jn) - Bron: CareerBuilder.com
Had je vroeger misschien een lastige baas, dan spreken we vandaag over toxisch leiderschap. Maar wat is dat eigenlijk, een ‘toxische baas’?
Verdomme, shit, doeme toch … In het woordenboek van je werk vind je die woorden wellicht niet snel terug. Toch kan het geen kwaad om soms eens goed te vloeken!
Als vrouw krijg je vaak te maken met ongepaste vragen of opmerkingen, ook op kantoor... De oneliners zijn divers maar voor veel vrouwen herkenbaar.
Bijna één op de vijf werknemers werd vorig jaar geconfronteerd met verbaal geweld van collega’s. Als leidinggevende wordt er vaker tegen je geroepen.
Een toxische werkomgeving. Hoe herken je die? En vooral: wat kan je eraan doen?
Het aantal gevallen rond pestgedrag op het werk daalt niet, en verplaatst zich zelfs naar de digitale sfeer...
Pestkoppen op het werk kunnen soms een echte pest zijn en hoezeer je ze ook wil mijden, je vindt ze echt overal… Hoe herken je ze en wat doe je eraan?
Twijfel je over je professionele imago? Hier zijn enkele basispunten en -waarden om op te letten:
Met je ogen draaien als je collega wat zegt. Of valse geruchten vertellen. Er wordt, spijtig genoeg, nog te veel gepest op de werkvloer. Waarom toch?