Krijg jij loon naar werk en word je eerlijk betaald?
Verdien je genoeg? En wat kan je doen als je het gevoel hebt dat je loon niet marktconform is?
Een droge promotie is een verbreding in jobverantwoordelijkheden, zonder een verhoging in loon. Een promotie die schuurt en wringt, want het klopt ergens gewoonweg niet. Het lijkt alsof ze je belangrijk genoeg vinden om meer en extra taken op je te nemen, maar er staat niets tegenover.
Eigenlijk kijk je zelfs naar een loonsverlaging: je doet meer, voor minder loon. Het is dan ook een van de redenen waarom werknemers sneller de handdoek in de ring gooien en hun job opzeggen.
Het lijkt dan wel een rare beslissing van het bedrijf, je hoeft in principe geen ‘nee’ te zeggen tegen een droge promotie. Soms wil je gewoon bij een organisatie blijven werken. Omdat je het er leuk vindt of het geld nodig hebt.
De nieuwe functietitel die bij zo’n promotie komt kijken, staat daarbij ook goed op je cv. En het kan interessant zijn voor de toekomst en een hefboom creëren om na verloop van tijd wél loonsverhoging te vragen en te krijgen.
Lees ook: Bijna helft van de werknemers aanvaardt hogere titel zonder loonsverhoging
Of je het aanbod van een droge promotie nu wil aanvaarden of niet, er zijn enkele acties die je best onderneemt voordat je een positief of negatief antwoord aan je leidinggevende of hr-verantwoordelijke bezorgt.
Waar komt een droge promotie vandaan? Een bedrijf heeft vaak verschillende redenen. Door die als werknemer te achterhalen, kan je beter beslissen of je de promotie wil aanvaarden of niet. Appreciëren ze je talenten, maar kunnen ze op dit moment écht geen geld vrijmaken voor een loonsverhoging? Dan kan je daar misschien wel ergens begrip voor opbrengen.
Een promotie weigeren: waarom en hoe?
Indien je door een bepaalde reden geen loonsverhoging kan krijgen die normaal bij een nieuw takenpakket hoort, vraag dan zeker of je flexibele werkuren, meer thuiswerkdagen, een kortere werkweek of nieuwe verlofvoorwaarden kan krijgen. Je doet eigenlijk een tegenvoorstel en kijkt daarbij wat voor jou belangrijk is – naast het financiële aspect.
Ontdek: Hoe onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden?
Lijst de voor- en nadelen van dit soort promoties op. En kijk ook of er intern in het bedrijf andere functies zijn die je meer aanspreken dan wat er nu voor je neus ligt. Je hoeft niet meteen je bureauspullen in te pakken bij een droog aanbod. Blijf kalm, professioneel en bespreek het voorstel met een collega of je leidinggevende.
Zit er nu geen hoger loonbriefje in? Zorg dan dat je een nieuw moment vastlegt om erover te babbelen in de toekomst. Door proactief een datum voor stellen, laat je zien aan de werkgever dat je hard wil werken om de extra taken goed te doen, zodat er de volgende keer sowieso wel een verhoging in zit.
In gesprek met je baas: 5 do’s, 5 don’ts
(ZINNIG) – Bron: Tech.co / Keka
4 november 2024Verdien je genoeg? En wat kan je doen als je het gevoel hebt dat je loon niet marktconform is?
Maken ordelijke medewerkers meer kans op een promotie? Of lijkt dat alleen maar zo? We graven dieper in de achterliggende redenen.
Jobkandidaten aarzelen vaak om te onderhandelen over een jobaanbod of loonvoorstel. Twee zaken spelen hier een rol...
Wacht jij af tot je baas of HR manager je een voorstel doet voor een promotie of interne job switch, of neem je liever zelf het heft in handen?
Een stapje hogerop is altijd goed nieuws, toch? Het is inderdaad een hele eer. Maar misschien is het niet voor iedereen weggelegd. En ook niet op elk moment.
Zomaar op je leidinggevende afstappen en loonsverhoging vragen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral voor vrouwen. Hoe komt dat?
Bijna twee derden van de werkende 55-plussers zou het afgelopen jaar over het hoofd gezien zijn voor een promotie.
Velen denken dat vakantie nemen slecht overkomt en je carrière negatief kan beïnvloeden. Klopt niet: vakantie kan de kans op promotie net verhogen.
Een hogere functietitel krijgen, zónder bijhorende loonsverhoging. Zou je dat aanbod accepteren?