Stel jezelf deze 10 vragen en vind jouw droomjob
Wie kordaat de daad bij het woord voegt, kan – met wat geluk – snel een realistische droomjob ontdekken. Deze 10 eenvoudige vragen helpen jou hierbij.
Je solliciteert al even, maar krijgt alleen maar afwijzingen. “Dan is het slim om bij jezelf na te gaan waarom het maar niet lukt”, oppert Annelies Quaegebeur, loopbaancoach bij A-Lissome. Mogelijk solliciteer je voor de verkeerde jobs.
“Heb je de juiste vaardigheden in huis voor die job waar je voor solliciteert? Zo ja, zet die op je cv extra in de verf”, raadt ze aan. Ook je sollicitatiebrief zelf verdient een aanpak op maat. “Probeer die zo te schrijven dat hij past binnen het functieprofiel dat ze zoeken.”
Lees ook: Zo schrijf je een overtuigende motivatiebrief
Deed je al meerdere sollicitatiegesprekken, maar haal je de volgende ronde niet? Denk aan je voorbereiding. “Als jij je van tevoren niet goed hebt georiënteerd op het bedrijf, maak je minder kans om aangenomen te worden dan met een steengoede voorbereiding.”
Voorts is ook je verhaal van tel. “Je moet uitleggen waarom deze job een logische stap is voor jou in jouw huidige loopbaan. En wees positief ingesteld. Praat bijvoorbeeld niet negatief over vorige werkgevers, dit wordt vaak opgepikt als een rode vlag.”
CHECK: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek
En soms is er nog een praktische reden: je referenties stroken niet. Vaak willen recruiters of managers namelijk eerst nagaan wat voor werknemer jij was bij je vorige werkgevers voordat ze besluiten om je aan te nemen. “Maar wanneer de referenties die jij hebt opgegeven hele andere dingen over je zeggen dan jij zelf verteld hebt in het sollicitatiegesprek, kom je niet meer geloofwaardig over”, stelt ze.
“Zorg er dus voor dat de referenties die je opgeeft van tevoren weten dat ze gebeld kunnen worden over jou en dat ze het verhaal afstemmen op wat jij naar voren wilt laten komen.”
Volgens Annelies Quaegebeur is het duidelijk. “Focus je dus op de aspecten van je sollicitatie waar jij de controle over hebt”, stelt ze. “En geef vooral niet op.”
Extra: 10 tips voor referenties in je cv
(William Visterin)
29 december 2022Wie kordaat de daad bij het woord voegt, kan – met wat geluk – snel een realistische droomjob ontdekken. Deze 10 eenvoudige vragen helpen jou hierbij.
Op een dag vind je de job van je leven… en dan ben je weg! Maar wat als het nieuwe loon lager ligt dan je huidige loon? Ben je dan nog altijd even enthousiast?
Proficiat! Je bent uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek. Je bent er bijna, maar nog niet helemaal. Wat kan je nu verwachten?
Niet iedereen is een geboren copywriter en ook bij het schrijven van een originele sollicitatiebrief moet je soms alles uit de kast halen...
Op een dag vind je de vacature van je leven. Maar wanneer je de jobaanbieding in detail bekijkt, blijkt dat je niet het juiste profiel hebt. Wat dan?
Uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek? Dat is een goed teken. Lees verder voor enkele handige tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen.
Iedereen maakt fouten, en sollicitanten tijdens hun jobinterview dus ook. We sommen de ergste soorten op.
58 % van de rekruteerders neemt de perfecte kandidaat niet aan als ze tijdens het sollicitatiegesprek per video een rommelige achtergrond zien ...
Referenties zijn vaak een verplicht nummertje in sollicitatieland. Veel werkgevers verwachten namen op een cv, of ze er ook iets mee aanvangen is iets anders...