Job in de kijker: creative technologist
“Onze functiebeschrijvingen zijn best lastig om op te stellen”, zegt Jelle Van De Velde, de zelf nog jonge ceo van Cartamundi Digital. Hij verklaart zich nader ...
“Via sensoren haal je massa’s data op in allerlei vormen en via verschillende kanalen”, zegt Gregory Van Seghbroeck, CTO van Tengu. Deze data vormt de basis van praktische toepassingen zoals een slimme verlichtingspaal die oplicht bij een voorbijrijdende auto én de hulpdiensten alarmeert bij een ongeval. Hiervoor heb je niet alleen de hardware (sensoren op verlichtingspalen) nodig, maar ook software die de ruwe data verwerkt naar inzichten, notificaties, dashboards en tools.
Maar hoe leg je de connecties tussen de verschillende componenten? Of technisch: hoe maak je clusters van big data om te kunnen analyseren? “Dat is exact wat we doen bij Tengu. Data-architectuur is onze kernactiviteit. Elke Smart City met IoT heeft min of meer dezelfde toepassingen nodig. Een databouwsteen of ‘block’ moet geschikt zijn om ook andere toepassingen mee te bereiken.”
Bewegingsdetectoren, microfoons die decibelniveaus meten, detectiecamera’s, een weerstation, smart lighting: om er als ontwikkelaar mee aan de slag te kunnen, moet je snel aan de data kunnen. “Die laag ontwikkelen wij én we passen er eerstelijnsanalyse op toe”, zegt Van Seghbroeck. “Omdat we merken dat er op deze basislaag, waar de sensor data dus op ingeplugd worden, een grote nood is aan expertise binnen slimme steden.”
“Uit de Antwerpse City Of Things leerden we heel veel, het is een echte speeltuin voor ons. We merkten dat al die oplaadpalen, zelfrijdende auto’s en slimme vuilbakken met elk een stukje eigen platform veel te veel op zichzelf blijven staan. Data wordt pas interessant als je ze correleert en aggregeert op één laag, een zogenaamde data lake. Die maken wij intelligent en we laten er data uitstromen naar de data stores.”
Een voorbeeld van een toepassing voor een klant? “The Retail Factory telt, meet en analyseert gedragingen van shoppers. Zij wilden een volledige oplossing met dashboards waarop ze met hun data aan de slag kunnen. De data worden opgepikt door wifiscanners die registreren wanneer laptops en gsm’s verbinding maken met access points. Zo brengen ze de bewegingen van bezoekers van die winkels in kaart. Via onze toepassing kun je dat matchen aan info over het weer of het verkeer. Daar kun je dan verbanden mee leggen op de ‘presentatielaag’, de website. Wij halen alle data eruit, brengen ze samen en maken ze bruikbaar.”
IoT omvat alle ICT-domeinen: software, webdesign, architectuur, hardware … Je moet het grotere plaatje zien: systemen en architecturen. “Als schoolverlater kun je dat vaak nog niet”, zegt Van Seghbroeck. “Zelfs aan het hoger onderwijs zie je maar een klein stuk van het geheel. Als je hands-on bent en weet wat je wilt, is een bachelor uit een ICT-richting een ideale achtergrond om aan de slag te gaan in IoT. Ik ben zelf master informatica. Dan zie je het grotere plaatje. Toch moet je een domein kiezen. Ik wilde gewoon end-to-end alles kunnen. Onze ontwikkelaars hebben een specifieke mindset. Het is hier heel erg doe-het-zelf. Je moet graag uit dat hokje willen komen.”
“Tengu stelt zeven mensen tewerk. Onze master computerwetenschappen denkt abstract in theoretische modellen, maar kent ook data science en machine learning. We hebben ook een pure front-endontwikkelaar die goed is in frameworks voor interactieve dashboards en websites. Datawetenschappers die de data store beheren, hebben we ook. In 2019 werven we nieuwe medewerkers aan. Zogenaamde full-stack developers, die de brug slaan tussen front-end en back-end, zijn welkom. Blijven leren hoort er sowieso altijd bij. Hier gaat het altijd veel verder dan webdevelopment. En omdat outsourcing voor ons niet werkte, verkiezen we interne mensen.”
“We willen onze knowhow delen en transparant werden, zodat klanten zelf aan de slag kunnen met onze platforms”, zegt Gregory Van Seghbroeck. “Je moet graag constant met nieuwigheden bezig zijn, jezelf willen overtreffen, naar het buitenland reizen … om ons zeker in Europa op de kaart zetten. We hebben hier een perfecte uitvalsbasis. In Gent wordt de slimme stad gezien als een City of People in plaats van een City of Things. Het verschil? Decibelsensoren zullen hier eerder dienen om overlast van verkeer te meten voor omwonenden dan om veiligheid en orde te bewaken. Een subtiel verschil.”
“Met het burennetwerk Hoplr willen we in Gent een project opstarten om de optimale route van en naar school te vinden voor leerlingen. Verkeersveiligheid en luchtkwaliteit zijn parameters. Als ICT’er met een hart voor sociale projecten ben je hier aan het juiste adres. Ook op dat vlak blijf ik dit bedrijf als een experiment zien.”
(wdh) - Meer info: www.tengu.io
20 september 2018“Onze functiebeschrijvingen zijn best lastig om op te stellen”, zegt Jelle Van De Velde, de zelf nog jonge ceo van Cartamundi Digital. Hij verklaart zich nader ...
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Een aantal skills spelen nu al een grote rol op het werk, en die zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden.
Informatici verdienen goed hun brood, al bestaan er grote verschillen tussen verschillende functies. Een overzicht ...
Door je vakantie in 2025 slim en goed in te plannen, kun je minstens dubbel zo lang genieten van je welverdiend verlof!
Hoe denken medewerkers over hun baas? Is het een boss or pass? We vroegen het aan enkele jobstudenten uit de horeca.
Je baas overstelpt je met werk? Of hij geeft je net geen werk? En wat betekent het als hij je compleet negeert? Jobat zocht het voor je uit ...
Meer dan zeven op tien werknemers (70,6%) heeft een vriendschappelijke band met zijn of haar collega’s. En er zijn nog méér cijfers...
Met een job in de horeca zit je gebeiteld als je houdt van variatie en veel sociaal contact. Maar kan je er ook genoeg mee verdienen?
We vroegen aan Patrick (46) hoeveel hij verdient en wat zijn job als tandtechnicus precies inhoudt...