Kan ik een alcoholcontrole op het werk weigeren?
Ik heb gehoord dat werkgevers het recht krijgen om alcoholcontroles uit te voeren op de werkvloer. Kan ik weigeren om in het zakje te blazen?
Een intentieverklaring door de directie is een goede zaak als preventiemaatregel. Sensibiliseringscampagnes behoren eveneens tot de mogelijkheden.
Sommige bedrijven geven de voorkeur aan nultolerantie, andere maken een uitzondering voor recepties, of laten over de middag één of twee pintjes toe. Belangrijk is dat de regels voor iedereen gelden en dat je alcohol constructief bespreekbaar kunt maken.
De procedures worden best geformaliseerd door ze op te nemen in het arbeids- of huishoudelijk reglement. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.
7 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ik heb gehoord dat werkgevers het recht krijgen om alcoholcontroles uit te voeren op de werkvloer. Kan ik weigeren om in het zakje te blazen?
Slijt je ook (te veel) uren aan een vierkante vergadertafel? Stel voor om eens aan de toog te vergaderen. Dat is effectiever, leert onderzoek.
Wie professioneel lange uren klopt, heeft verhoogde kans op een alcoholverslaving. Dat is het besluit van recent onderzoek aan de University of Otago.
Mannen die een excuus zoeken om nog eens op café te gaan, hebben geluk. Alcohol drinken heeft een gunstig effect op je inkomen. Dat blijkt uit data van een General Social Survey-studie.
Een glaasje wijn kan smaken na een dag hard labeur, weten ook de Britten. In Groot-Brittannië drinkt maar liefst vier op de tien werknemers door de week een alcoholhoudend drankje bij het thuiskomen.
Een alcoholbeleid is een onderdeel van het welzijnsbeleid in je onderneming. Je werkgever is in feite verantwoordelijk voor het welzijn en de gezondheid van zijn werknemers. Daaruit volgt ook de verplichting om preventiemaatregelen te voorzien, waarvan de beleidsmatige aspecten kunnen worden opgenomen in het arbeidsreglement.
De favoriete ontspanningsmethode na een drukke werkdag? Dat is ongetwijfeld alcohol. En nee, daar kan geen kind aan tippen.
Werkgevers zijn verplicht om tegen 1 april 2010 een preventief alcohol- en drugsbeleid uit te werken. Dat staat zo in cao nr. 100. In de praktijk blijkt die cao een lege doos te zijn. Enkel bedrijven die dat echt willen, zullen concrete maatregelen nemen.
Veel drinken gaat opvallend dikwijls samen met meer overuren presteren. Stevige drinkers rapporteren ook vaker stress en hebben meer klachten op het werk.