Werkplek
Vorige

1 van 652

Volgende
Volgend artikel:

Hoe je werkomgeving je gezondheid bepaalt

Hoe (on)gezond is de airco op kantoor?

Airco kantoor
Een fris briesje op een warme zomerdag. Wie houdt er niet van? Zeker als je je de hele dag moet focussen op kantoor, kun je wel een verfrissende omgevingstemperatuur gebruiken. Hoe warm of koud het precies moet zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar waar we beter eensgezind over zijn, is de rol van airconditioning in het geheel. Wanneer draagt die bij aan onze gezondheid, en wanneer niet?

Airconditioning wordt ingezet om ruimtes te verkoelen, te verwarmen of de luchtvochtigheid te regelen. Een investering die heel wat particulieren en bedrijven inmiddels hebben gedaan – met dank aan global warming.

Hoewel de airco een welkome oase kan creëren op hete dagen en een gezellig warm onthaal in wintertijden, draait alles om balans. Een te koude luchtstroom – wat weleens het geval is in kantooromgevingen – kan leiden tot vervelende kwaaltjes, zoals geïrriteerde luchtwegen, benauwdheid, hoofd- of keelpijn. Bovendien kan het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur soms voor een heftige schok in je lichaam zorgen.

Lees ook: De ideale temperatuur op kantoor?

Matige koeling en voldoende vochtigheid

Een goede oplossing? Je lichaam laten wennen aan kleinere verschillen door de airco maximaal zeven graden koeler in te stellen dan de buitentemperatuur. Ook het vocht in de lucht kan trouwens een impact hebben op je lichaam. Idealiter is de luchtvochtigheid binnen een gebouw tussen de 40% en 60%. Bij te veel vocht loop je kans op vochtschade zoals schimmel, veel huisstofmijt en daardoor ook geprikkelde longen.

CHECK: Hoeveel bedraagt de minimumtemperatuur bij jou op kantoor?

Droogheid

Te weinig vocht zorgt dan weer voor benauwdheid of een piepende ademhaling. Liefst houdt je airco een goede luchtvochtigheidsgraad mee in stand. Maar wist je dat airco’s ook om de zoveel jaar een onderhoudsbeurt nodig hebben?

Als je airco ouder wordt en niet of weinig wordt gereinigd, is er meer kans dat er zich intern stof of vuil ophoopt en dit in de luchtstroom terechtkomt. Op deze manier vinden bacteriën gemakkelijker hun weg in het gebouw. En naar jouw lichaam.

Extra: Wanneer is het té warm om te werken?

Goed voor je brein

Gelukkig heeft de airco ook enkele voordelen. Een aangename omgevingstemperatuur boost je productiviteit en zet je op scherp. Ventilatie doet immers veel voor je gezondheid. Ook kun je een ruimte verluchten zonder een raam te moeten openen – wat in luidruchtige stadsomgevingen een groot pluspunt is – en bespaar je op gas door ’s winters vlot te verwarmen.

Voorwaarde is dus wel een gedegen en frequent onderhoud van de filters én een verstandige omgang met de temperatuurknop.

Succes, harde werker!

Ontdek: 12 verkoelende tips voor op een té warme werkplek

(ZINNIG) – Bron: Intermediair / Mensura

16 september 2024
Anderen bekeken ook