Stress
Vorige

1 van 519

Volgende
Volgend artikel:

3 tips om zonder stress je evaluatiegesprek aan te gaan

Hoe onderscheid je een burn-out van een depressie?

Depressieve man aan laptop
Burn-out en depressie worden regelmatig met elkaar verward, en toch zijn het twee totaal verschillende aandoeningen.

Gelijkaardige klachten

Waarom burn-out en depressie zo vaak verward worden? Omdat de symptomen heel gelijkaardig zijn. In beide gevallen komen getroffenen vaak somber en lusteloos over, en gedragen ze zich eerder teruggetrokken. Ze kampen beiden met geestelijke en lichamelijke uitputting en slapeloosheid.

Maar depressie en burn-out zijn twee totaal verschillende problemen. Elke, de vrouw achter de Burn-Outblog Mamaladylicious, liep aan tegen een burn-out en ervaarde ook dat dit vaak gelijkgesteld wordt met een depressie.

“Ik heb de indruk dat mensen de verkeerde associaties maken bij burn-out. Een depri gevoel kan een van de vele symptomen zijn. Hoe “op” mijn lichaam ook was, ik voelde me alles behalve depressief. Integendeel. Eigenlijk wilde mijn hoofd vooruit, maar mijn lijf protesteerde. En dat is nu net wat iemand met een burn-out moet leren. Hoofd leeg. Lichaam in rust. Niets moet. Wat een uitdaging! Maar als ik midden in de dag doodmoe in mijn bed kruip, is het echt omdat ik naar mijn lichaam ben beginnen luisteren, terwijl ik voordien zo’n knopje “ignore” in mijn systeem had. Heel veel mensen zijn een potentiële prooi voor wat ik heb meegemaakt.”

Lees ook: Burn-out anders bekeken

Elke is mama van Xam (april 2013) en Denn (april 2015). “Ik voelde me op en top moeder en toch wilde ik nog altijd zo graag een vrouw met dromen en ambities blijven. Ik raakte de controle helemaal kwijt en belandde in die gevreesde burn-out. Het besef dat het leven absoluut niet alleen maar rozengeur en maneschijn is en dat de realiteit veel harder is dan in mijn magazine-droom werd mijn grootste inspiratiebron als blogger. Ik deelde het diepste van mijn ziel op mijn blog. Mamaladylicious groeide uit tot de grootste Burn-Outblog van Vlaanderen.”

“Mijn blog zou me vervolgens mijn ontslag kosten (want oh wee, iemand die de vinger op de wond legt wordt niet getolereerd) en zou nadien de basis van een diepgewortelde ondernemersdroom vormen. Als energiecoach begeleid ik nu opgebrande mensen naar een passend voedingspatroon dat onmiddellijk energie geeft. Als foodie deel ik mijn healthy kitchen via Instagram.”

Belangrijkste verschil

Het belangrijkste verschil is dat depressie een stemmingsstoornis is en burn-out een energiestoornis. Iemand met een depressie kampt met een gebrek aan levenslust en een burn-out is te wijten aan een storing van de energiehuishouding. Er zijn enkele subtiele verschillen waardoor je het onderscheid kan maken.

Beiden hebben weinig of geen energie. Maar eigenlijk is een depressie een heel vergevorderde burn-out. De hersenen zijn als het ware meer beschadigd dan bij een burn-out (de verbindingen tussen de hersenen worden korter bij mensen met burn-out, vandaar dat er vaak symptomen zoals "vergeetachtigheid" optreden). Iemand die depressief is heeft dus eveneens geen energie, maar het verschil is dat dit zodanig vergevorderd is dat dit ook mentaal is doorgedrongen, vandaar het gebrek aan levenslust.

Extra: Hoelang duurt een burn-out?

Gelijkaardige symptomen, andere oorzaken

Geven de symptomen nog geen doorslag over een burn-out of depressie, dan doet de oorzaak dat wel.

Bij een burn-out vormt het werk altijd de bron van de overbelasting. Wanneer de overbelasting, die meestal gepaard gaat met hoge stress, langdurig en aanhoudend is, kan dit leiden tot een burn-out. Het werk is de hoofdoorzaak, maar zelden de enige oorzaak. Ook aspecten uit het privéleven, zoals hobby’s en gezin kunnen ertoe bijdragen.

Bij een depressie is het werk slechts een van de vele mogelijke oorzaken. Het is een samenspel van psychische, sociale, medische, hormonale en erfelijke factoren. Ingrijpende levensveranderingen, bepaalde geneesmiddelen, (het gebrek aan) steun van de omgeving, erfelijke aanleg, ... Al die aspecten kunnen, in meer of mindere mate, aanleiding geven tot een depressie.

Depressie komt op alle levensgebieden tegelijk voor, een burn-out op dat gebied waar de vermoeiende menselijke interactie plaatsvindt en dat is meestal op het werk. Iemand die een burn-out heeft, kan wel blij worden van andere dingen in het leven. Bij depressie strekt de negatieve stemming zich uit op alle levensterreinen.

Hoe zoek je een (andere) job wanneer je depressief bent? 6 tips

Hoe oplossen?

Depressie kan in de hand gehouden worden met de hulp van antidepressiva. Een burn-out valt in principe niet met pillen te herstellen. Wat wel kan helpen zijn slaappillen om te slapen en incidenteel gebruik van angstonderdrukkers om de scherpe kantjes ervan af te halen. Van een burn-out valt te herstellen als de levensinstelling structureel wordt veranderd en geleerd wordt inspanning op te laten volgen door volledige ontspanning. Het is dus duidelijk dat burn-out en depressie twee verschillende problemen zijn, die een andere behandeling vergen.

  • Herken je symptomen van een depressie? Dan ga je best naar de huisarts of gespecialiseerde hulpverlening. Je kan dit zelf aanhalen, of dit kan gebeuren na een gesprek met de arbeidsgeneesheer of psychosociale preventieadviseur.
  • Heb je een vermoeden van burn-out? In dit geval kunnen de psychosociale preventieadviseurs op je werk een waardevolle bijdrage leveren.
Aan het opbranden? 7 signalen en de oplossingen

(mr) – Bron: Mensura, www.nooitmeerburn-out.nl, mamaladylicious.com/  

27 januari 2017
Anderen bekeken ook