Bedrijfswagen
Vorige

1 van 121

Volgende
Volgend artikel:

Kan mijn werkgever me verplichten om met de wagen naar het werk te komen?

Hoe onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden?

onderhandel je arbeidsvoorwaarden
Werken is meer dan geld verdienen alleen. Naast een correct loon kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden je ook heel wat arbeidsvreugde opleveren. Kun je hierover onderhandelen en hoe pak je het aan?

Som van alle delen

Wie solliciteert laat zich best niet verblinden door het uiteindelijk onderhandelde bruto maandloon dat je zult ontvangen. Met wat onderhandelingstalent kunnen verworven secundaire arbeidsvoorwaarden je verdiende loon best wel wat upgraden.

Ook wie als werknemer opslag wil, kan het op deze manier aanpakken. Vaak staat de werkgever wel open om een trouwe medewerker op deze manier te belonen en aan zich te binden.

8 interessante mogelijkheden

1. Meer vakantiedagen

Maken meer vakantiedagen jou nog gelukkiger? Wil je graag voor een langere periode op reis of ben je van plan om ineens al je ouderschapsverlof op te nemen? Praat erover met je baas of nieuwe werkgever: extra vakantiedagen zijn voor hem of haar vaak goedkoper dan een pure loonsverhoging. Onderhandel op een slimme maar correcte manier en zet de win-winsituatie in de kijker.

2. Reisonkostenvergoeding

De belastingvrije en forfaitaire kilometervergoeding voor je woon-werkverkeer ligt wettelijk vast en wordt elk jaar geïndexeerd. Toch zijn werkgevers uit de privésector niet verplicht om die maximale kilometervergoeding effectief toe te passen, vaak wordt er gekozen voor een lager bedrag.

Een goed onderhandelde vergoeding kan je een mooi extraatje opleveren. Ben je lang onderweg naar je werk? Misschien kan je proberen om die reistijd als (betaalde) werktijd te laten meetellen? Zeker interessant wanneer je onderweg wat handsfree werkgerelateerde telefoontjes kunt afhandelen.

3. Bedrijfswagen

Ondanks het vele thuiswerk en de verminderde fiscale aftrek voor bedrijfswagens blijft het aanbieden van een firmawagen voor zowel de werkgever (fiscale inbreng) als de werknemer (goedkoper dan een eigen auto) erg interessant. Misschien behoort een tankkaart ook wel tot de mogelijkheden?

Lees meer: Corona krijgt bedrijfswagen niet klein

4. Multimedia

Heel wat werknemers hebben voor de uitoefening van hun job een smartphone of laptop nodig. Probeer een kwalitatief en degelijk toestel te verkrijgen dat van jou een nog betere en efficiëntere werknemer zal maken. Misschien betaalt je baas wel jouw abonnement?

5. Pensioenspaarplan

Voor sommigen onder ons nog een ver-van-mijn-bed-show maar toch… wie goed kan onderhandelen over een goed pensioenspaarplan doet daar zijn voordeel mee, zowel nu (belastingvoordeel) als later.

6. Thuiswerkvergoeding

Sinds maart van dit jaar heb je als telewerker onder bepaalde voorwaarden recht op een thuiswerkvergoeding van maximum 129,48 belastingvrije euro’s per maand. Vraag ernaar!

7. Opleidingsbudget

Heel wat bedrijven voorzien budget voor een relevante opleiding of studie. Laat weten dat je geïnteresseerd bent en investeer zo (betaald) in jouw professionele carrière!

8. Kortingen

Werk je bij bijvoorbeeld bij een verzekeringskantoor of een bedrijf waar koelkasten gemaakt worden? Vraag korting op hun producten, het kan je een flinke slok op de borrel schelen! Wie weet gunt jouw baas je wel een percentje?

Wie niet waagt...

Het onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden gaat je misschien makkelijker af dan onderhandelen over een hoger loon. Toch kunnen die extralegale voordelen jouw uiteindelijke loon wel vergroten.

Wie kan leven met het feit dat die extra’s niet meegerekend worden bij het berekenen van een eventuele werkloosheidsvergoeding, kan gewoon z’n kans grijpen. Een “nee” heb je, een “ja” kun je (met wat geluk) krijgen… Succes!

E-gids: Onderhandelen over je loon

(fd/mr)

23 december 2020
Anderen bekeken ook