Je collega’s intimideren? Draag iets rood!
Je wil je collega's intimideren? Draag dan zeker iets rood ... zoals het strikje van Elio Di Rupo bijvoorbeeld. Frederik Anseel vertelt op Jobat.be waarom.
Ieder mens is uniek. Jazeker. Maar die verschillen zijn er te veel aan. Vaak zorgen ze voor irritaties. Jammer, want met collega’s kan je een geweldig team vormen. Juist de verschillen kunnen een voedingsbodem zijn voor een betere service naar de klanten of krachtigere procedures.
Het is dus efficiënter om het gedrag van je collega’s (irritant, slordig of dominant) te leren begrijpen en zo aangepast te kunnen communiceren. Het zal een wereld van verschil maken op de werkvloer.
Er zijn verschillende manier om van ergernis naar een functionerende samenwerking te gaan. Het is dan vooral belangrijk om elkaars verschillen te respecteren en te waarderen. Enkel zo kan je ze effectief leren inzetten.
Een methode die hierbij helpt is een persoonlijkheidstest zoals PersonalColor. Met de hulp van deze test krijgen mensen inzicht in het voorkeursgedrag van zichzelf én dat van hun collega’s.
Persoonlijkheidstests focussen op bepaalde gedragskenmerken die mensen uniek maken. De een is extravert, direct, snel, doelgericht, creatief en enthousiast. De andere is gevoelig, behulpzaam, geduldig, begripvol, introvert, gestructureerd en bedachtzaam. Je persoonlijke mix van gedrags- en persoonlijkheidskenmerken zijn zo uniek dat het een soort van sociale vingerafdruk wordt.
Gebaseerd op de theorieën van Jung, gebruikt PersonalColor een typologie. Vier basiskleuren (rood, geel, groen en blauw) maken gedragskenmerken inzichtelijker.
Iedereen heeft alle basiskleuren in zijn profiel. Alleen zijn niet alle kleuren (=gedragskenmerken) even sterk ontwikkeld. Het voorkeursgedrag bestaat meestal uit twee kleuren.
In het profiel van de gemiddelde secretaresse zie je doorgaans veel groen en blauw. Dat helpt in hun ondersteunende rol en het afleveren van verzorgd werk. Het profiel van een directeur daarentegen kleurt vaker rood, vaak gecombineerd met blauw of geel. Begrijpelijk, want taakgericht en snel belangrijke beslissingen durven nemen is hier belangrijk.
Maar rood en groen staan qua gedragstypologie lijnrecht tegenover elkaar. Deze mensen kijken helemaal anders tegen de wereld aan en hanteren een heel andere aanpak. Iets dat kan wringen op de werkvloer.
Secretaresse Anja deed de PersonalColortest en volgde een bijbehorende training om meer inzicht in gedrag te krijgen en beter om te gaan met lastige situaties op de werkvloer. Voor de training had Anja soms moeite met mensen die veel rode energie hebben. ‘Zij bleven maar over mijn grenzen heengaan’, vertelt ze. ‘Mijn vroegere collega’s dachten vaak: leg het maar bij Anja neer, dan komt het wel goed. Nu trek ik eerder aan de bel. Mijn huidige manager, ook daadkrachtig, vindt het zelfs prettig om, daar waar nodig, door mij gestuurd te worden. Vooral als het te snel gaat en ze de details uit het oog verliest. Door gebruik te maken van elkaars kwaliteiten zijn we nu complementair aan elkaar’.
Het uiteindelijke doel van inzicht in persoonlijkheidstypen is: effectief samenwerken. Of in kleurenterminologie “complementair zijn” (= Het weten hoe je het best communiceert met elkaar).
Wat doe je niet?
Bij profielen met een rode gedragsvoorkeur:
Bij profielen met een groene gedragsvoorkeur:
Bij profielen met een gele gedragsvoorkeur:
Bij profielen met een blauwe gedragsvoorkeur:
(ik/sjv)
Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit innerlijk leiderschap en flow.
Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang het gratis e-book ‘test je innerlijk leiderschap’ in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op bureaustroom.be (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven).
Je wil je collega's intimideren? Draag dan zeker iets rood ... zoals het strikje van Elio Di Rupo bijvoorbeeld. Frederik Anseel vertelt op Jobat.be waarom.
Vrouwen onder elkaar kan leuk zijn. Minder leuk is het als er een bitch in het spel is. Ze verpest de sfeer én beïnvloedt je persoonlijke leven.
Je kan je collega’s wel degelijk laten doen wat jij wil. Een glimlach, instemmend knikken, een koekje, ... Zoals bij honden: een beloning werkt altijd!
Extroverte werknemers zijn roepers en hun introverte tegenhangers zijn asociaal. Dat zijn de mythes. Maar laat deze twee types samenwerken en de resultaten zijn beter.
Werknemers met een koptelefoon op of oordoppen in: het heeft zo zijn voordelen. Maar welke nadelen zijn er verbonden aan deze nieuwe ‘trend’?
Werknemers houden werk en privé liefst gescheiden. Afspreken met collega’s na de werkuren? Liever niet. Dat blijkt uit een onderzoek van intermediair.nl.
Vakantie voor de ene collega levert vaak meer werk op voor de andere... Ruim 1 op de 3 Vlamingen ervaart extra werkdruk tijdens het verlof van collega’s.
Welbevinden op het werk is vandaag een ‘hot topic’, maar wat is het eigenlijk? Hoe meet je het? En wiens verantwoordelijkheid is het?
De clown uithangen tijdens het solliciteren is niet echt een aanrader. Toch kun je je best wel creatief in de kijker zetten tijdens het sollicitatieproces...