Ontslag is geen schande meer
Ontslagen worden, is lang een regelrechte schande geweest. Voor sommigen zelfs het eindpunt van hun actieve loopbaan. Maar de tijd dat iedereen twintig jaar of langer voor hetzelfde bedrijf werkt, ligt achter ons.
Een ontslag kan een van de meest traumatische gebeurtenissen zijn in iemand zijn leven. Alles hangt natuurlijk van de context af en van de manier waarop het gesprek is verlopen. Ook de opvang nadien, is bepalend voor het gevoel dat je er aan overhoudt. Aan de andere kant is een ontslag ook een kans om je leven een nieuwe wending te geven en misschien iets te doen wat je altijd al hebt willen doen maar nooit de kans voor hebt gekregen.
Belangrijk is dat je eerst wat tijd voor jezelf neemt om te reflecteren over je toekomst: wat wil ik juist doen? Waar liggen mijn interesses en sterktes? Dit kan eventueel in een gesprek met een loopbaanbegeleider die je een spiegel voorhoudt en een aantal opties bespreekt. Wanneer je echt neerslachtig bent, is het geen goed idee om te solliciteren. Je zal er immers niet in slagen om een goede, gemotiveerde indruk na te laten waardoor je waarschijnlijk niet wordt weerhouden en je nog dieper in de put geraakt.
Zorg dus eerst dat je in het reine bent met de situatie en met jezelf, eventueel met hulp van anderen en probeer - hoe moeilijk het ook is - naar het positieve te zoeken in de hele situatie. Pas dan ben je klaar om de arbeidsmarkt terug te betreden.
(Ilse Claes is arbeidspsychologe en business group talent manager bij Tessenderlo Group).     
12 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ontslagen worden, is lang een regelrechte schande geweest. Voor sommigen zelfs het eindpunt van hun actieve loopbaan. Maar de tijd dat iedereen twintig jaar of langer voor hetzelfde bedrijf werkt, ligt achter ons.
Vraag je je af of je nog recht hebt op een eindejaarspremie na je ontslag? Waarschijnlijk wel!
Volgens de OESO is de belasting op arbeid zelfs nergens zo hoog als in België. Toch blijkt dat we op Europees vlak nog relatief goed verdienen…
De Belgische bediende volgt gemiddeld 3,4 dagen opleiding per jaar. Dit ligt onder de huidige verplichting van 4 dagen. Hoe jonger, hoe meer opleiding.
Leen, Jacob en Jurgen hebben een hart voor IT. Daarom kozen ze ervoor om hun kennis in te zetten bij Liantis.
Federico Bernardinelli is een 31-jarige Italiaan, een vrije vogel en echte avonturier. Hij woont nu in Zottegem. VDAB ondersteunde Federico.
"Bart en Christophe werken als zorgkundige in woonzorgcentra van de Stad Gent: “De typisch Gentse mentaliteit is heel tof”
In de boeken van Harry Potter is er Voldemort. Maar ook in jouw cv en sollicitatiebrief is er 1 woord taboe...
Lijkt een jobomschrijving jou iets te mooi om waar te zijn? Hou er dan rekening mee dat dit inderdaad zo kan zijn… Daarom: deze tips!