Collega's
Vorige

1 van 599

Volgende
Volgend artikel:

Deeltijdse collega's nog te vaak als minderwaardig gezien

Hoe omgaan met ergernissen op je werk?

Omgaan met ergernissen op je werk
Je collega’s kies je in de meeste gevallen niet zelf en wie pech heeft ergert zich dood aan hun gedrag. Maar hoe ga je best om met ergernissen op je werk? En hoe vermijd je dat de situatie ontploft?

Woekerende gedachten

Elke werkomgeving is een biotoop met heel wat verschillende karakters en persoonlijkheden. Zo kun je met de ene collega opperbest opschieten terwijl de ander jou ongelooflijk irriteert.

Hoewel je irritaties in meerdere gradaties hebt, kun je ergerlijke gedachten toch best niet te lang laten woekeren. Voor je het weet is de werksfeer om zeep en zit je je op vrijdagavond al te ergeren aan die ene collega waarmee je na het weekend weer zult samenwerken…

Toch hoeft het zover niet te komen. Door rationeel om te gaan met de ergernissen kun je al veel stress en frustratie vermijden.

De 5 ergerlijkste collega’s: zo ga je ermee om

Mens-erger-je-niet: actieplan

1. Kijk eens in de spiegel

Komt er al denkbeeldige stoom uit je oren wanneer je nog maar dénkt aan die ene persoon of krijg je al een verhoogde bloeddruk wanneer je hem of haar op de achtergrond hoort praten?

Probeer die collega eens te bekijken als een mens van vlees en bloed: niemand is perfect, ook jij niet. Kijk daarom ook eens zelf in de spiegel en probeer jouw eigen mindere karaktertrekjes te ontdekken. Wedden dat je het dan wel wat kunt relativeren?

2. Probeer het te accepteren

Niemand hoeft per se een copy-paste te zijn van een ander. De mix van verschillende persoonlijkheden kan zelfs een succesvolle combinatie zijn. Probeer er vooral niet te lang over te zeuren en denk in de eerste plaats aan je eigen houding en gedrag.

Wie in harmonie is met zichzelf is mild voor de ander. Verspil geen nutteloze energie aan frustratie en eindeloze irritatie maar doe wat je moet doen en aanvaard dat de ander deel uitmaakt van het team.

Extra: Maak je werk en leven makkelijker met deze gedachten

3. Praat erover

Zit een bepaalde werkhouding of gedrag jou nog altijd hoog? Probeer er dan op een volwassen, open manier over te praten met de persoon in kwestie. Een gesprek kan heel verhelderend zijn, misschien is hij of zij zich niet bewust van het negatieve gedrag?

Tip: begin het gesprek niet met “Ik erger mij dood aan jouw gedrag” maar wel met “Ik heb het idee dat het niet zo goed loopt tussen ons, hoe zie jij dat?”. Zo kom je niet agressief over en geef je hem of haar de kans om weerwoord te bieden.

Haalt het gesprek niks uit of – erger – dreigt de situatie te escaleren? Praat er dan over met je leidinggevende. Hij of zij kan als een neutrale go-between bemiddelen of de explosieve situatie proberen te ontmijnen.

CHECK: Dé 5 grote frustraties over je werk

4. Go fo happy!

Lijkt de situatie hopeloos of is er geen goede wil om samen tot een oplossing te komen? Bedenk dan goed of je hier wel wil blijven werken. Je brengt tenslotte best wel wat tijd door met je collega’s, soms zelfs meer dan met je eigen gezin of familie.

Laat je niet uitputten door een negatieve werksfeer met irritante collega’s maar go for happy!

Zit jij in een giftige werkomgeving? Herken de signalen!

(fd)

27 februari 2023
Anderen bekeken ook