Bazen
Vorige

1 van 498

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

Hoe omgaan met een incompetente baas?

Hoe omgaan met een incompetente baas
Omgaan met een chef die echt incompetent is, is niet evident. Met de juiste ingesteldheid en een aantal tips, kan je zo’n baas echter niet alleen overleven, je kan er zelfs beter van worden.

Bazen hebben weinig people skills

We klagen allemaal wel eens over onze baas. Maar voor sommigen is het bijna een voltijds tijdverdrijf op het werk. Er is nochtans een verschil tussen een manager die een paar foutjes maakt en een die ronduit incompetent is.

Onbekwaamheid bij managers komt helaas vaak voor. “Dat komt omdat te veel bedrijven mensen promoveren die wel de juiste technische capaciteiten hebben of goede resultaten kunnen voorleggen, maar daarom nog niet de juiste ‘people skills’ bezitten die een manager ook nodig heeft”, aldus Annie McKee, oprichtster van het Amerikaanse Teleos Leadership Institute.

Hoe pak je het aan? 5 tips!

Je kan je totaal laten ontmoedigen door een incompetente chef, of je kan een andere tactiek hanteren waarbij je meer focust op de zaken waar je wél zelf controle over hebt.

1. Probeer de incompetentie van je baas te begrijpen

"Vooraleer je gaat oordelen over je baas, moet je eerst naar jezelf kijken”, vertelt McKee. “Vraag jezelf af of je niet jaloers bent op zijn of haar positie in het bedrijf. Of misschien heb je het van nature wel moeilijk met gezag. Je beoordeling van je baas z’n incompetentie kan hierdoor onterecht beïnvloed worden.”

Probeer daarom enige empathie voor je baas op te brengen, daardoor kan je zijn incompetentie op een andere manier bekijken. Misschien begrijp je dan ook beter onder welke druk je chef zelf staat.

Empathie op de werkvloer: de voor- en nadelen

2. Vraag anderen om hulp

Vraag advies aan collega’s of mensen buiten je werk die je vertrouwt: zo kan je je kwaadheid kwijt over wat je ziet en kan je praten over hoe het jou en je werk beïnvloedt.

“Dat is niet om samen te spannen tegen je baas, maar wel om je visie af te checken”, zegt Michael Useem, hoogleraar management aan de Universiteit van Pennsylvania. Andere mensen geven een frisse kijk op de situatie. Je cafémakkers zijn daarvoor niet het meest geschikt: bij hen gaan klagen, zal meestal geen oplossing opleveren.

3. Focus op de bredere organisatie

Denk aan de missie van je onderneming en het welzijn van je team. “Het is de opdracht van elke leider om aan te voelen wat het kantoor of de organisatie nodig heeft, en wat de noden van de klanten zijn. Als je baas dat niet tot een goed einde brengt, biedt dat mogelijkheden voor jou”, zegt Useem.

Je hoeft daarom de fouten van je baas nog niet te verdoezelen, maar focus op wat het beste is voor de organisatie en het team, en hoe jij daar je steentje aan kan bijdragen. “Leiderschap komt net zo vaak van onderuit als van bovenaf”, stelt Useem.

4 leiderschap-checks: hoe doet jouw baas het?

4. Stap niet onbezonnen naar de baas van je baas

Wanneer je werkt voor een chef die z’n job niet goed doet, kan het verleidelijk zijn om naar de baas van je baas of een andere manager in je bedrijf te stappen. Hou echter rekening met de mogelijke gevolgen vooraleer je dit doet.

Hiërarchie is geen loos begrip: besef dan ook dat je baas meer macht heeft binnen de organisatie dan jij, en zich door jou bedreigd kan voelen. In extreme omstandigheden heb je natuurlijk wel de plicht om iets te doen, bijvoorbeeld als je baas betrokken is bij een misdrijf. Zorg er dan wel voor dat je je verhaal kan staven met bewijzen.

Heeft jouw baas deze 3 eigenschappen? Let dan op voor toxisch gedrag

5. Zorg voor jezelf!

Werken voor een incompetente baas kan ook slecht zijn voor je gezondheid. Annie McKee stelt voor om je psychologische grenzen af te bakenen en jezelf te beschermen tegen emotionele schade.

We hebben de neiging om te focussen op onze slechte baas die ons leven verpest. Vergeet echter niet dat jij zélf kan beslissen of je voor hem blijft werken of niet. Je kan altijd je ontslag geven, of een andere functie vragen. Focus daarom op wat je gelukkig maakt in je werk, niet op wat je ziek maakt. Je hebt meer kans op een productieve en leuke dag als je je richt op de dingen waarover je controle hebt en op andere fijne collega’s. Als die er niet zijn, tja, dan moet je toch maar overwegen om het roer drastisch om te gooien…

Extra: Leidinggevenden missen al te vaak die ene vaardigheid

Do’s en don’ts

Do...

  • Heb begrip voor je baas en de druk waar hij zelf onder staat.
  • Baken je psychologische grenzen af zodat de incompetentie van je chef jouw gezondheid en welzijn niet negatief beïnvloedt.
  • Focus op wat het beste is voor het bedrijf en je team, en hoe jij daar je steentje aan kan bijdragen.

Don’t…

  • Wijs je chef niet voortdurend op zijn incompetentie.
  • Stap niet naar de baas van je baas, tenzij je de consequenties goed hebt overdacht.
  • Blijf niet koste wat kost in je job als al je constructieve tactieken niet blijken te werken: weet wanneer je het roer moet omgooien.
Schrijf je eigen beoordeling

(mr) - Bron: Businessinsider.com

Anderen bekeken ook