10 geheimen die recruiters liever voor zich houden
Heb jij het gevoel dat een recruiter tijdens een sollicitatiegesprek meer weet dan hij of zij zegt?
Laten we het eerst over de inhoud hebben: in je cv zet je je werkervaring en diploma’s op een rij. Samen met persoonlijke informatie, zoals je hobby's, competenties en professionele doelen. En ook je contactgegevens.
Natuurlijk is alles wat je doet en gedaan hebt uniek voor jouw levenspad. Stel jezelf echter de vraag of het wel allemaal relevant is voor de functie die je wilt scoren. Noem daarom enkel de details die matchen met de vacature.
Door jezelf te beschouwen als een personal brand help je jouw sterktes te bepalen en te belichten. Waar ben ik goed in? Waar wil ik naartoe? Wat heb ik al bereikt? Benadruk dus ook je grootste successen bij je werkervaring. Zoals verkoopresultaten die je behaalde, een project dat je tot een goed einde bracht of een prestigieuze award die je in de wacht sleepte. Heb je referenties van vorige werkgevers? Geweldig! Voeg ze eraan toe, samen met hun contactgegevens.
Vermeld ook jouw troeven en ervaringen waar je misschien geen diploma’s van hebt. Als het bij de vacature past, moet het gezien worden. Ben je administratief bediende en heb je naast kennis van Microsoft Office ook ervaring met grafische pakketten? Zet het op je cv. Kom je nog maar net piepen op de arbeidsmarkt, maar ben je vrijwilliger in een vereniging of jeugdbeweging? Schrijf het neer.
Werkgevers ontvangen honderden sollicitaties per maand, waardoor ze amper tijd hebben om alle cv’s rustig te bekijken. Het doel van een cv is om hen snel een goed overzicht te geven over wat jij allemaal in je mars hebt. Maak gebruik van herkenbare tussentitels, zoals ‘ervaring’, ‘opleiding’ en ‘competenties’. Plaats je meest recente ervaring bovenaan en werk verder naar beneden, zodat je eerst voltooide studies en jobs onderaan staan.
Een recruiter werpt vaak een snelle blik op je cv, voordat hij of zij je motivatiebrief leest. Je cv moet daarom vlot scanbaar en to the point zijn. Beperk de lengte van je cv tot 1,5 à 2 A4’tjes, tenzij je een erg lange carrière achter de rug hebt. Ben je nog maar net aan de slag? Houd het dan bij 1 pagina.
Je cv is meer dan alleen een opsomming van je kwaliteiten. Het is je visitekaartje! De opmaak of lay-out is minstens even belangrijk als de inhoud. Spring in het oog met een ontwerp dat aansluit bij je persoonlijkheid. Maar zorg dat het geheel professioneel, duidelijk en verzorgd blijft. Op die manier maak je een goede indruk.
EXTRA: 4 voorbeeld cv's om te gebruiken!
Wil je hen nog lang bijblijven? Plak dan een gezicht op je sollicitatie door een professionele foto van jezelf erbij te plaatsen.
Een cv maken, betekent ook dat je ervoor zorgt dat alles klopt. Fouten en andere slordigheden wekken de indruk dat je niet nauwkeurig bent. Gebruik een spellingchecker en lees je tekst hardop, van begin tot eind. Hiermee ontdek je foutjes die je anders niet ziet. Laat je cv nalezen door mensen die jou goed kennen, zodat ze je eventueel kunnen aanvullen en verbeteren.
De algemene opbouw van een cv is doorheen de jaren niet zoveel veranderd. Toch raden we je aan je cv regelmatig aan te passen. Want net als jij is een cv een levend iets: je leert nieuwe vaardigheden, volgt bijscholingen, verandert van job… Daarnaast is het ook belangrijk je cv individueel aan te passen aan de concrete functies waarvoor je solliciteert. Zo verhoog je de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.
Lees ook: Zorg voor een CV met impact (e-gids)
(mr)
18 maart 2020Heb jij het gevoel dat een recruiter tijdens een sollicitatiegesprek meer weet dan hij of zij zegt?
Op een cv kan je een goede indruk maken door onmiddellijk na je personalia een kadertje met een beknopte samenvatting over jezelf te zetten. Wij leggen uit hoe je dit het beste aanpakt.
In deze gids loodsen we je stap voor stap naar het perfecte cv...
De traditie wil dat sollicitanten een cv afgeven aan de werkgevers waarin alle competenties en ervaringen in de verf worden gezet. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn de rollen echter omgekeerd, en moeten de werkgevers zich van hun beste zijde laten zien aan de kandidaten.
Wil je dat jouw cv je ambitie ondersteunt? Wat als je carrièrepad niet zo rechtlijnig was en je nu met een hoop ongerelateerde functies zit?
Zicht op een leuke job waarop je wilt gaan solliciteren? Wij geven je nog enkele tips mee betreft welke vaardigheden zeker een verschil kunnen maken op je cv!
Wanhopig op zoek naar een toffe (studenten)job maar heb je nog geen enkele ervaring? We helpen je even op weg.
Hobby’s vermelden op een cv? Soms kan het je net dat extra streepje voor geven, maar experts adviseren toch om er voorzichtig mee om te springen.
Soms zitten mensen niet op de juiste plaats. Een typisch voorbeeld daarvan is de baas die bovenaan de ladder staat, maar niet capabel is. Klinkt bekend?