Ontslag nemen
Vorige

1 van 99

Volgende
Volgend artikel:

Hoe snel verander jij van job?

Hoe moet ik mijn ontslag geven?

Er zijn verschillende redenen denkbaar waarom je zelf je ontslag wilt geven: je wilt nieuwe horizonten opzoeken, je hebt ander werk gevonden, je werk kan je niet meer boeien, de verstandhouding met je baas of collega’s laat te wensen over ...

Van de ene op de andere dag opstappen, is natuurlijk niet mogelijk. Zo moet je een opzegtermijn respecteren (de periode dat je nog doorwerkt, nadat je je ontslag hebt gegeven)

Regels

Het is belangrijk dat je bij het indienden van je ontslag bepaalde regels volgt.

Eerst breng je je werkgever op de hoogte van het feit dat je de overeenkomst wil beëindigen. Vanaf dat moment gaat de opzegtermijn in: je werkgever is op de hoogte van het feit dat je wilt opstappen, maar voorlopig blijft de overeenkomst gewoon van kracht.

Een ontslag is pas geldig als het schriftelijk wordt overgemaakt aan de werkgever. Dit kan op verschillende manieren:

  • via een per post aangetekende brief, die uitwerking heeft de derde werkdag na de datum van verzending
  • via een brief die rechtstreeks wordt bezorgd aan de werkgever of een persoon die bevoegd is om dergelijke brieven voor de werkgever in ontvangst te nemen, tegen een ontvangstbewijs (het is voldoende hem een dubbel van de brief voor ontvangst te laten tekenen)
  • bij deurwaardersexploot (wordt slechts zelden gebruikt).

Let op: Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan je niet vroegtijdig beëindigen (behalve als het gaat om een contractbreuk door een fout van je werkgever), een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wel.

8 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook