Wat hou je als freelancer uiteindelijk over?
Wat hou je netto over van alles wat je verdient als freelancer in een eenmanszaak? Er zijn een aantal zaken die een grote invloed hebben...
De sociale bijdragen moeten per kwartaal betaald worden en zijn ondeelbaar, zelfs wanneer je je zelfstandige activiteit niet het hele kwartaal uitgeoefend hebt.
De bijdragen van een heel jaar worden normaal berekend op basis van het bedrag van de netto beroepsinkomsten van 3 jaar daarvoor (referentiejaar). Gedurende je eerste 3 jaren als zelfstandige in hoofdberoep betaal je verplicht een voorlopige minimumbijdrage van 748,11 euro per kwartaal (in 2021), berekend op een netto belastbaar inkomen van 14.042,57 euro.
Die voorlopige bijdragen worden dan achteraf aangepast aan je definitieve inkomsten. Je definitieve bijdrage bedraagt dus minstens 748,11 euro en maximum 4287,45 euro per kwartaal (in 2021).
Je sociale bijdrage komt overeen met een wettelijk percentage van ongeveer 20,5 procent op je jaarlijkse netto belastbaar beroepsinkomen. Voor de berekening van de bijdragen worden de beroepsinkomsten van het referentiejaar geïndexeerd.
Lees ook: Waarom zou ik als zelfstandige starten?
Voor een zelfstandige in bijberoep geldt geen minimumbijdrage, in tegenstelling tot een zelfstandige in hoofdberoep. Als starter krijg je een voorlopige bijdrage van 82,76 euro aangerekend. Die voorlopige bijdrage stemt overeen met een netto belastbaar inkomen van 1553,58 euro (in 2021).
Als je jaarinkomen lager ligt dan 1553,58 euro, dan betaal je als zelfstandige in bijberoep geen sociale bijdragen. Als je het bijberoep stopt binnen het jaar, heb je onder bepaalde voorwaarden recht op terugbetaling van de betaalde bijdragen.
Extra: 6 op de 10 blijven zelfstandig in bijberoep door lager pensioen
(lm) - Bron: Liantis
8 september 2021Wat hou je netto over van alles wat je verdient als freelancer in een eenmanszaak? Er zijn een aantal zaken die een grote invloed hebben...
Zeven op de tien zelfstandigen die eerst als werknemer aan de slag waren, zijn (veel) gelukkiger wanneer ze niet moeten luisteren naar een baas.
Twee derde van de zelfstandigen in België bevestigt dat ze best tevreden zijn over hun werk-privébalans. De factoren die de tevredenheid voeden?
60% van de Belgen die als zelfstandige in bijberoep actief zijn, zetten de stap niet naar zelfstandige in hoofdberoep omwille van het lagere pensioen, blijkt uit onderzoek...
Als zelfstandige beginnen, in plaats van in loondienst gaan, is een grote uitdaging.
Werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden mogen jaarlijks tot 6.000 euro onbelast bijverdienen. Vooral in de sportsector blijkt 'plussen' populair.
We hebben een aantal verzekeringen op een rijtje gezet die worden aangeraden wanneer je niet in loondienst werkt...
Wil jij graag een extra cent verdienen? Hier vind je enkele tips om mee rekening te houden!
Om er zeker van te zijn dat je als zelfstandige of freelancer rond kunt komen wanneer je de pensioenleeftijd bereikt, moet je zelf actie ondernemen...