Werken in het buitenland
Vorige

1 van 115

Volgende
Volgend artikel:

Doe jij aan quiet vacationing?

Hoe moeilijk is het om als buitenlander in België te werken?

Als buitenlander in Belgie werken
Heel wat mensen gaan ervan uit dat het voor buitenlanders die in België willen komen werken een makkie is. Maar klopt dat wel? Hoe moeilijk of makkelijk is het om als buitenlander in België te kunnen of mogen werken?

Stijgende lijn

Het aantal niet-Belgen op onze arbeidsmarkt is in stijgende lijn. Zo is hun aantal de laatste 5 jaar met een vijfde gestegen waardoor momenteel 15% van alle werknemers in België geen Belg is. Vooral Roemenen (+43%) en Bulgaren (+58%) vinden steeds makkelijker hun weg naar de Belgische arbeidsmarkt, al staan de Marokkanen, Fransen en Nederlanders wel aan de top 3 van buitenlandse arbeidskrachten.

Top 5 arbeidskrachten EU

1.  Frankrijk  7,8% 
2.  Nederland  7,6% 
3. Roemenië  7,5% 
4. Polen  5,9% 
5. Bulgarije  4,0% 

Top 5 arbeidskrachten niet-EU

1.  Marokko  8,9% 
2.  Turkije  4,8% 
3.  Congo  2,2% 
4.  India  1,6% 
5.  Rusland  1,5% 
Lees ook: Uit welke landen komen buitenlandse arbeidskrachten?

De procedures in een notendop

Of de procedure voor de buitenlander wel of niet een makkie is, hangt vooral af van het land van herkomst.

  • Buitenlanders die uit een EER-lidstaat (Europese Economische Ruimte = alle EU-landen + Ijsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland) komen, hebben geen arbeidskaart nodig om hier aan de slag te gaan. Zij kunnen door het vrije verkeer van werknemers zonder werkvergunning aan de slag in elke andere EER-lidstaat, waaronder België.
  • Voor buitenlanders die niét uit een EER-lidstaat komen, is het dan weer iets minder een makkie. Zij hebben wel een arbeidskaart nodig om hier te mogen werken. Om die werkvergunning te verkrijgen, moeten ze via hun werkgever een procedure volgen bij de gewestelijke dienst voor Economische Migratie. Wanneer het dossier door hen ontvankelijk wordt verklaard, begint de termijn van 120 dagen waarbinnen een positieve of negatieve beslissing wordt genomen.

Deze algemene regel geldt ook voor wie door z’n buitenlandse werkgever naar België gestuurd wordt om er tijdelijk te werken (detachering).

Extra: Zijn er minder buitenlandse bouwvakkers?

Buitenlandse studenten

Studenten uit een EER-lidstaat mogen zonder toelating tot arbeid studentenarbeid uitvoeren. Studenten die niét uit een EER-lidstaat komen, mogen zonder toelating tot arbeid 20 uur per week werken, op voorwaarde dat die werkprestaties verenigbaar zijn met hun studies.

Zelfstandige ondernemers

Wie als buitenlandse zelfstandige in België zijn of haar geluk wil beproeven, heeft hiervoor – op een paar uitzonderingen na - een beroepskaart nodig, behalve als hij of zij uit een EER-lidstaat komt.

Met het nieuwe economische migratiebeleid voor buitenlandse zelfstandigen vanaf 1 januari 2022, zet België trouwens volop in op het aantrekken van innovatief, ondernemend talent.

Erkend vluchteling

Buitenlanders die hier als erkend vluchteling mogen blijven, kunnen in bepaalde omstandigheden ook zonder toelating tot arbeid aan de slag in Belgische bedrijven. Veel hangt af van hun verblijfsrecht: een onbeperkt verblijfsrecht geeft recht op werken zonder toelating tot arbeid, bij een beperkt verblijfsrecht hangt het af van wat er vermeld staat op het verblijfsdocument.

Ontdek: Kunnen gevluchte Oekraïners werken in België?

De vrijgestelden

Bepaalde categorieën zoals sporters, journalisten, artiesten, diplomaten die voor een korte periode in België komen werken, zijn dan weer vrijgesteld van een werkvergunning op voorwaarde dat hun Limosa-aangifte volledig in orde is vóór ze aan hun opdracht beginnen. Ook hier zijn er – hoe kan het ook anders – een aantal vrijstellingen.

(fd) - Bron: Acerta 2022

22 juni 2022
Meest gelezen
  1. 1 Bereken hier jouw eindejaarspremie
  2. 2 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  3. 3 In 4 stappen naar een perfect CV
  4. 4 Bereken je opzegtermijn
  5. 5 Alles dat je moet weten over deeltijds werken
  6. 6 Vakantie FAQ: alle feiten op een rij
  7. 7 Vijf tips voor een inhoudelijk goede out of office
  8. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  9. 9 Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
  10. 10 Je eerste job FAQ: wat moet je weten?