Zo verdienen de rijken hun geld
Rijk worden, het is een droom van velen maar slechts realiteit voor een beperkt aantal 'gelukzakken'. Waaruit halen de rijken nu het merendeel van hun geld?
Geld bepaalt een groot deel van ons leven: waar we wonen, welke job we willen doen, de tijd die we aan ons werk besteden enzovoort. Tegelijk tart onze liefde voor geld de logica. Want normaal gaat het zo: hoe meer we van iets hebben, hoe minder we meer van hetzelfde willen.
Dat geldt misschien voor veel, maar niet voor geld, zegt Jeffrey Pfeffer, professor organisatiegedrag aan de Britse Stanford University. Zeker niet als het om geld gaat dat we verdienen door te werken. Dat concludeert de professor uit eigen onderzoek bij Britse huishoudens naar het belang dat ze hechten aan geld. “Hoe meer we verdienen door te werken, hoe belangrijker we geld vinden.”
Daniel Vasella, gewezen chief executive van het Zwitserse farmabedrijf Novartis, gaf in een interview met het magazine Fortune ooit toe dat zijn toenemend fortuin hem aanzette om zich nog meer over geld zorgen te maken.
Op basis van zijn onderzoek legt Jeffrey Pfeffer een link met de grote ceo-bonussen. “Als we echt een einde willen maken aan overdreven compensaties, moeten we geld behandelen zoals andere verslavende producten, zoals alcohol of nicotine, en zwaar belasten”, zegt hij verrassend.
De professor merkt op dat de conclusies van zijn studie ook gevolgen hebben voor de verloning van gewone werknemers. “Goede prestaties worden door bedrijven meestal financieel beloond. Zo creëer je echter een eindeloze cyclus waarin de medewerker steeds hogere financiële eisen stelt.”
Bedrijven moeten volgens Jeffrey Pfeffer meer andere manieren vinden om hun waardering voor hun medewerkers te tonen.
(wv)
21 januari 2014Rijk worden, het is een droom van velen maar slechts realiteit voor een beperkt aantal 'gelukzakken'. Waaruit halen de rijken nu het merendeel van hun geld?
Sommige superrijken hebben mensen in dienst voor karweien die de gewone man simpelweg zelf uitvoert. Al gehoord van een kerstboomstylist of een nachtnanny?
Je kan wel een bijverdienste gebruiken, maar je wil hier liefst zo weinig mogelijk voor doen? Overweeg dan eens om geld te verdienen met een baardvertentie.
Regelmatig complimentjes ontvangen stimuleert het brein om ons werk te verbeteren op dezelfde manier als een financiële beloning. Dat blijkt uit onderzoek.
Hoe kun jij de natuur in je achterhoofd houden op het werk? Enkele tips om als werknemer of werkgever je ecologische steentje bij te dragen.
Johan is onder andere verantwoordelijk voor Research & Datamanagement bij KU Leuven waar hij reeds 18 jaar een indrukwekkend parcours aflegt.
Het fenomeen dat kleine mensen hun gestalte zouden compenseren met dominant gedrag, heeft ook een naam: het Napoleon-complex. Klopt dit verschijnsel?
Leuven is een stad om van te houden, ook voor haar 1.300 medewerkers. Ontdek het verhaal van Marieke, Nathalie, Robbe, Pieter en Diederik
Als geld écht gelukkig maakt, dan moeten deze 10 mensen wel extreem gelukkig zijn. Reden: volgens Forbes zijn het momenteel de 10 rijkste mensen ter wereld.