Hoe strikt zijn de regels rond telewerk?
Hoe zit dat ook alweer met die regels en afspraken van telewerk? Wij namen polshoogte bij een juridisch expert die je wegwijs maakt in wat mag, en wat niet.
Eerste indrukken zijn belangrijk. Sinds enkele jaren gebeuren die vaak virtueel, met dank aan de grote toename van videomeetings. Voor een Zoom-, Teams-, Google Meet- of andere virtuele vergadering is het niet alleen belangrijk dat je nadenkt over hoe en naar waar je kijkt én wat je aantrekt, maar ook welke achtergrondafbeelding je kiest, zo toont een nieuwe studie van de Britse Durham University aan.
De onderzoekers namen het effect van je ‘decors’ bij online meetings onder de loep. Zo werden de deelnemers (en hun gezichten) tegen een achtergrond van kamerplanten of boekenkasten als betrouwbaarder en competenter aanzien.
Ontdek: Welke planten passen best op jouw werkplek?
“Boeken worden vaak geassocieerd met intelligentie, wat als een teken van bekwaamheid gezien kan worden”, zo licht onderzoeker Paddy Ross toe in een gesprek met vakblad Scientias. “Op dezelfde manier kunnen planten suggereren dat je verantwoordelijk genoeg bent om dingen in leven te houden, wat symbool kan zijn voor betrouwbaarheid.”
Videodeelnemers met een woonkamer of grappige afbeelding op de achtergrond werden dan weer beoordeeld als het minst competent of betrouwbaar. “Als je voor een grappige afbeelding kiest, kom je minder serieus over, waardoor mensen je misschien ook als minder bekwaam zien”, stelt Ross.
Lees ook: Hoe een rommelige kamer jou je droomjob kan kosten
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
13 november 2023Hoe zit dat ook alweer met die regels en afspraken van telewerk? Wij namen polshoogte bij een juridisch expert die je wegwijs maakt in wat mag, en wat niet.
Nu telewerken steeds meer ingeburgerd raakt, vergaderen we ook steeds vaker online. Heeft fysiek vergaderen nog een toekomst? En wat met de VR-technologie?
Voor heel wat werknemers is hybride werken het beste wat hen ooit kon overkomen... Wat zeggen de cijfers precies?
Meetings: voor de één het moment om beslissingen te nemen, voor de ander de ultieme vorm van tijdverlies… Maar zijn meetings wel echt nodig?
De coronacrisis heeft het thuiswerken een stevige boost gegeven. Ruim één op drie van de werknemers werkte in 2022 regelmatig of soms thuis.
Omdat de laptop overheerst, hebben bureauwerkers in theorie geen extern toetsenbord of muis meer nodig. Maar daar proberen fabrikanten een mouw aan te passen.
Niet elke collega vindt het fijn om na de werkuren gemaild of gebeld te worden. En dat heeft veel te maken met iemands persoonlijkheid.
Minder woon-werkverkeer en een flexibelere tijdsplanning. Thuiswerken heeft zo z’n voordelen. Al is er vanzelfsprekend ook een keerzijde van de medaille...
Een hele dag door zoomen of teamen kan best inspannend zijn ... “Je ziet die online gesprekken eigenlijk best als een onderbreking van je werk.”