Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 376

Volgende
Volgend artikel:

Hoe reageer je best op een "droge promotie"?

Hoe loonopslag vragen... via e-mail?

Loonopslag vragen via email
Wacht jij op het werk ook al zo lang het “juiste moment” af om je baas in de wandelgangen aan te spreken over je gewenste loonsverhoging? Wacht vooral niet te lang en stuur een e-mail. Zo pak je het aan!

De juiste woorden

De vraag naar een loonsverhoging is niet altijd een makkelijke kwestie. Het mag voor jou dan wel een legitieme vraag zijn, de vraag effectief stellen is vaak al een serieuze drempel om te overwinnen. Ook achteraf is de kans groot dat je het hele gesprek - door je onzekere of zenuwachtige houding - op een andere manier had willen aanpakken.

Toch kan het ook anders. Door je vraag eerst via e-mail kenbaar te maken, kun je de boodschap zo goed mogelijk verwoorden en zo je baas al op voorhand warm maken voor een vervolggesprek.

Lees ook: Kies ik voor een hoger brutoloon of extralegale voordelen?

Het grote voordeel

Over loonopslag vragen via e-mail doen er nogal wat misverstanden de ronde, al kunnen we die meteen ontkrachten. Nee, het is niet onprofessioneel om je baas hiervoor eerst via e-mail te benaderen. Nee, de e-mail hoeft geen onderdanige bedelbrief te zijn waarin je je uitslooft om toch maar te krijgen wat je wil. En nee, je hoeft de zaken na het versturen van de e-mail niet op z’n beloop te laten: je hebt best wel recht op feedback (positief of negatief).

Ontdek: Wat denkt jouw baas als jij opslag vraagt?

Het grote voordeel van e-mail is dat je goed kunt nadenken over hoe je bepaalde zaken verwoordt, iets wat face-to-face niet altijd lukt. Gebruik die tijd dan ook om je goed voor te bereiden en je vraag zo relevant mogelijk te maken. Regel nummer 1: zorg dat je genoeg bewijsmateriaal verzamelt (bv. succesvolle projecten) dat aantoont dat je die loonsverhoging echt wel verdient.

Hét juiste moment bestaat trouwens niet, al komt het moment waarop je een project of taak succesvol hebt afgewerkt, erg dicht in de buurt. Net dan kun je maximaal profiteren van de positieve vibe die rondom jouw persoon hangt.

Gelukkig met wat je verdient?

De opbouw van de e-mail: 7 tips

Voor de opbouw van de e-mail hou je best rekening met een aantal handige vuistregels.

  1. Hou het kort en krachtig en maak je e-mail vooral niet te lang.
  2. Bedenk een duidelijke onderwerpregel waardoor je baas in één oogopslag weet waarover het gaat (bv. “Verzoek om loonsverhoging - Naam”).
  3. Begin met een positieve intro waarin je laat weten hoe dankbaar je bent voor de kansen die je in het bedrijf krijgt.
  4. Vergelijk jezelf niet met anderen maar leg de focus op je eigen meerwaarde.
  5. Gebruik de tweede alinea om jezelf te verkopen, m.a.w. maak een gestructureerd overzicht met redenen waarom je een hoger loon waard bent. Illustreer elke reden met een korte samenvatting van het proces (Wat, hoe, waarom, ...)
  6. Stel een vervolggesprek voor binnen een bepaalde periode (bv. binnen de 2 weken) om er verder face-to-face of virtueel over te praten. Heb je na de voorgestelde termijn nog altijd niets gehoord? Stuur dan een vriendelijke herinneringsmail.
  7. Beëindig de e-mail met een positieve en dankbare noot en vergeet vooral de mail niet te ondertekenen!
E-GIDS: Onderhandelen over je loon

(fd)

24 april 2024
Anderen bekeken ook