Hoeveel hou jij over van 500 euro opslag?
Een dankwoordje krijgen van de baas is fijn, maar opslag krijgen is nog beter. Hoeveel hou je nu écht over van die welverdiende loonsverhoging?
De vraag naar een loonsverhoging is niet altijd een makkelijke kwestie. Het mag voor jou dan wel een legitieme vraag zijn, de vraag effectief stellen is vaak al een serieuze drempel om te overwinnen. Ook achteraf is de kans groot dat je het hele gesprek - door je onzekere of zenuwachtige houding - op een andere manier had willen aanpakken.
Toch kan het ook anders. Door je vraag eerst via e-mail kenbaar te maken, kun je de boodschap zo goed mogelijk verwoorden en zo je baas al op voorhand warm maken voor een vervolggesprek.
Lees ook: Kies ik voor een hoger brutoloon of extralegale voordelen?
Over loonopslag vragen via e-mail doen er nogal wat misverstanden de ronde, al kunnen we die meteen ontkrachten. Nee, het is niet onprofessioneel om je baas hiervoor eerst via e-mail te benaderen. Nee, de e-mail hoeft geen onderdanige bedelbrief te zijn waarin je je uitslooft om toch maar te krijgen wat je wil. En nee, je hoeft de zaken na het versturen van de e-mail niet op z’n beloop te laten: je hebt best wel recht op feedback (positief of negatief).
Ontdek: Wat denkt jouw baas als jij opslag vraagt?
Het grote voordeel van e-mail is dat je goed kunt nadenken over hoe je bepaalde zaken verwoordt, iets wat face-to-face niet altijd lukt. Gebruik die tijd dan ook om je goed voor te bereiden en je vraag zo relevant mogelijk te maken. Regel nummer 1: zorg dat je genoeg bewijsmateriaal verzamelt (bv. succesvolle projecten) dat aantoont dat je die loonsverhoging echt wel verdient.
Hét juiste moment bestaat trouwens niet, al komt het moment waarop je een project of taak succesvol hebt afgewerkt, erg dicht in de buurt. Net dan kun je maximaal profiteren van de positieve vibe die rondom jouw persoon hangt.
Voor de opbouw van de e-mail hou je best rekening met een aantal handige vuistregels.
E-GIDS: Onderhandelen over je loon
(fd)
24 april 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een dankwoordje krijgen van de baas is fijn, maar opslag krijgen is nog beter. Hoeveel hou je nu écht over van die welverdiende loonsverhoging?
Wie meer tijd op kantoor besteedt, wordt sneller bij zaken betrokken. Dat schept meer kansen om te stijgen op de carrièreladder...
Velen denken dat vakantie nemen slecht overkomt en je carrière negatief kan beïnvloeden. Klopt niet: vakantie kan de kans op promotie net verhogen.
Een stapje hogerop is altijd goed nieuws, toch? Het is inderdaad een hele eer. Maar misschien is het niet voor iedereen weggelegd. En ook niet op elk moment.
Vind jij ook dat je - in alle opzichten - wat extra verdient? We helpen je naar een salarisverhoging met enkele absolute basics.
De salarisgroei van Belgische bedienden is de hoogste in meer dan twintig jaar...
Naar je werkgever stappen en om loonopslag vragen, is niet evident. Geen wonder dat 6 op de 10 Belgen het nog nooit heeft aangedurfd...
Een hogere functietitel krijgen, zónder bijhorende loonsverhoging. Zou je dat aanbod accepteren?
Er rust nog steeds een taboe op het bespreken en onderhandelen van het loon, zo blijkt. Gelukkig is de jongere generatie goed op weg om dit taboe te doorbreken!