Gsm
Vorige

1 van 51

Volgende
Volgend artikel:

4 handige apps en tools die je werkleven makkelijker maken

Hoe lang zullen wij nog e-mailen?

WeChat
De Chinezen gebruiken e-mail enkel nog voor het doorsturen van officiële documenten. Alle dagdagelijkse zakelijke communicatie verloopt via WeChat. Deze Aziatische vorm van WhatsApp heeft een miljard(!) gebruikers en je kan ermee betalen, een tafel reserveren en afspraken met dokters inplannen. Toch is deze handige app volgens sommigen uitgegroeid tot een heuse nachtmerrie.

Onmisbaar Zwitsers zakmes

WeChat is tegenwoordig een onmisbaar Zwitsers zakmes voor een kantoorwerker in China. Expats klagen steen en been over de honderden berichten die ze dagdagelijks, zeven dagen op zeven, ontvangen. Ook zowat alle privécommunicatie gaat namelijk via WeChat.

Het gevolg is dat zowel klanten als je vrienden via dezelfde app berichten beginnen te sturen. Hierdoor is de scheiding tussen werk en privé voor veel Chinezen een verre herinnering. De onmisbare communicatietool is voor sommigen intussen uitgegroeid tot een nachtmerrie in de vorm van een virtuele leiband.

Technologische middeleeuwen

Klaus Schwab gaf het reeds in 2016 aan tijdens zijn Wereld Economisch Forum: “We staan op de drempel van een technologische revolutie die ons leven, ons werk en onze relaties met elkaar zal veranderen”. Vandaag zijn we deze aardverschuiving volop aan het meemaken.

Zo heeft WhatsApp eind vorig jaar haar Business Concept met verschillende toepassingen voor de zakelijke markt aangekondigd. Kan het dus nog erger worden dan de overvolle mailbox waar we nu al mee kampen? Jazeker, ‘Always-on’ is vandaag het nieuwe normaal, maar volgens experten leven we tegenwoordig nog slechts in de technologische middeleeuwen. Zo gaan we binnenkort steeds meer ‘wearables’ dragen én zal technologie steeds vaker één worden met ons lichaam. Het is dus hoog tijd ons hiertegen te wapenen en verstandig om te gaan met nieuwe applicaties.

Bereikbaarheid en productiviteit

Permanente bereikbaarheid is een wezenlijk probleem op de werkvloer, maar ook daarbuiten heeft het zware gevolgen. De groep mensen die ’s ochtends thuis eerst zijn e-mails heeft gecheckt is tegenwoordig groter dan de groep mensen die dagelijks thuis een kop koffie drinkt alvorens naar kantoor te vertrekken. Idem trouwens met zij die vlak voor het slapengaan nog snel even zijn/aar professionele e-mails checkt: die groep wordt steeds talrijker.

Herkenbaar? Dan is de kans groot dat je effectief verslaafd bent. Door het grote aantal storingen springen veel medewerkers permanent van de hak op de tak waardoor werk- of zelfs privé-activiteiten noodgedwongen moeten wijken. Hierdoor geraak je steeds verder achterop wat dan weer stress veroorzaakt. Is het tijd om hier iets aan te doen? Wellicht wel, tenzij je het niet erg vindt dat je nooit meer losgekoppeld geraakt. Of dat je het geen probleem vindt dat je je nooit langer dan vijf minuten kunt focussen. De nieuwe apps met een hogere storingsfactor zijn alleszins op komst.

(tc) 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
 

30 maart 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook