Met welke vaardigheden maak je een cv dat scoort?
Je bent de ideale kandidaat en toch is er geen match met een mogelijke werkgever, hoe kan dat nu? Tijd om je soft skills in de kijker te zetten!
Over de lengte van een cv is al heel veel gezegd en geschreven. De een beweert bij hoog en laag dat als je meerdere pagina’s vult, je kandidatuur nog niet wordt overwogen. Anderen zeggen dan weer dat het niet uitmaakt of je cv één of tien pagina’s lang is, zolang je maar indruk maakt.
De waarheid is dat er simpelweg niet één juist antwoord is. De lengte van je cv wordt grotendeels bepaald door je ervaring, je achtergrond en de functie waarvoor je solliciteert. En dat is bij iedereen anders.
Eén pagina is ideaal voor mensen die nog niet veel te vertellen hebben. Een starter zonder ervaring, bijvoorbeeld. Buiten wat stages en studentenjobs, valt er niet veel te vertellen. En dat is oké. Hetzelfde geldt trouwens voor mensen die na een carrière van twintig jaar op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Als je in al die jaren niet vaak van plek of functie bent veranderd, kun je perfect één pagina vullen met de belangrijkste en relevantste prestaties binnen je job.
Wie binnen hetzelfde bedrijf van de ene functie naar de andere springt, heeft na verloop van tijd tonnen ervaring. Maar als je echt iets helemaal anders wilt, dan komen die prestaties waarschijnlijk niet echt van pas. Denk eraan: als je solliciteert, moet je laten zien waarom je geknipt bent voor die job. En dat kan ook zonder ervaring binnen de sector. Laat de waslijst successen achterwege en kies er een paar uit die je kunt toepassen op de job waarvoor je solliciteert. De rest doet er dan niet toe.
Als je al een hele weg hebt afgelegd op carrièrevlak, is het vaak beter om alle info die je wilt delen, te spreiden over twee of meer pagina’s. Je kunt focussen op je successen en al je vaardigheden grondiger toelichten, wat je ook kunt staven met dingen buiten je professionele carrière. Denk maar aan vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld.
Let wel dat je alleen relevante werkervaring deelt. Als je solliciteert voor een job als barista, is je studentenjob in een schoenenfabriek helemaal niet zo interessant. Een reis naar Costa Rica waar je gewerkt hebt op koffieplantages is dat wél.
Een cv opstellen? Dat is keuzes maken. Nog een kleine tip: als je bang bent dat je door te schrappen een gat creëert in je werkgeschiedenis, zet dan bovenaan ‘relevante werkervaring’. Zo is de lezer meteen gewaarschuwd dat je niet álles hebt vermeld.
Een cv van drie pagina’s of meer is vooral weggelegd voor mensen met een academische achtergrond, overheidsfunctionarissen of leidinggevenden op een hoog niveau.
Vind jij je cv net iets te lang? Dan kun je misschien nog een paar dingen doen, zoals...
Lees ook onze e-gids: Zorg voor een CV met impact (pdf)
(dt/em) - Bron: The Muse
15 juli 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je bent de ideale kandidaat en toch is er geen match met een mogelijke werkgever, hoe kan dat nu? Tijd om je soft skills in de kijker te zetten!
Wil je dat jouw cv je ambitie ondersteunt? Wat als je carrièrepad niet zo rechtlijnig was en je nu met een hoop ongerelateerde functies zit?
Of je de juiste kwalificaties hebt voor een job? Dat leidt een recruiter af van jouw cv. Met deze tips word je gegarandeerd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek!
Niets zo stresserend als je cv mailen naar een potentiële werkgever. En dan zie je plots een schrijffout. Pas je dat aan en stuur je het opnieuw? Of beter niet?
In deze gids loodsen we je stap voor stap naar het perfecte cv...
Hobby’s vermelden op een cv? Soms kan het je net dat extra streepje voor geven, maar experts adviseren toch om er voorzichtig mee om te springen.
Een spellingsfout in je sollicitatiebrief? Een flater op je cv? Dan is de kans groot dat je kandidatuur ‘verticaal geklasseerd’ wordt.
Niet alleen werknemers maar ook bedrijven zoeken een manier om hun stijgende kostenplaatje onder controle te houden. Hoe zullen bedrijven besparen in 2023?
Welgeteld 234 knelpuntberoepen zijn er. Maar wat betekent dat voor jou én voor je (toekomstige) baas? “Werkgevers verlagen hun eisen.”