10 tips voor referenties in je cv
Referenties zijn vaak een verplicht nummertje in sollicitatieland. Veel werkgevers verwachten namen op een cv, of ze er ook iets mee aanvangen is iets anders...
Geen enkele werkgever neemt graag aan het einde van de dag een hele stapel cv’s door. Een spannende thriller of een prachtige roman daarentegen wel. Je kunt natuurlijk niet je levensverhaal vertellen aan de hand van fictieve personages en gebeurtenissen, maar door te werken met opsommingstekens en actieve werkwoorden, maak je je cv een stuk interessanter. En dat doe je zo!
Het beste wat je kunt doen, is meteen met de deur in huis vallen door te beginnen met iets dat relevant is voor de functie in kwestie. Af en toe past je meest recente ervaring perfect in het plaatje, maar in de meeste gevallen vat je best de hoogtepunten uit je hele carrière samen in een aantal lijnen.
Ben je pas afgestudeerd en heb je nog geen relevante ervaring? Dan kun je maar beter je vaardigheden opsommen. Zo houdt de lezer die makkelijk in gedachte terwijl hij of zij de rest van je cv doorneemt.
Niet iedereen legt een mooie, rechte weg af. Heb je bijvoorbeeld grafische opdrachten uitgevoerd in combinatie met een job in de verkoopsector? Dan kan het chronologisch opsommen van je ervaring er al snel slordig uitzien. De oplossing? Je ervaring opsplitsen in twee verschillende categorieën: ontwerp en verkoop. Alleen zo kun je op een overzichtelijke manier weergeven welke ervaring je al hebt opgedaan. Wees dus niet bang om van het standaardformaat af te stappen en een alternatief te bedenken om je verhaal beter te kunnen vertellen.
De ene baan is de andere niet, maar dat wil niet zeggen dat je voor beide jobs niet dezelfde kwaliteiten nodig hebt. Was je eerst aan het werk als marketingspecialist, koos je daarna voor een job als projectmanager en wil je nu graag aan de slag in een totaal andere sector? Leg de link tussen alle jobs door op zoek te gaan naar kwaliteiten die je overal nodig hebt. Zoals teamwork bijvoorbeeld, of goede communicatieskills. Zo maak je een duidelijke en relevante overgang van de ene ervaring naar de andere.
Als je al deze stappen hebt gevolgd, vertelt je cv niet alleen wat je kwaliteiten zijn, maar is die ook intrigerend genoeg zodat de werkgever of personeelsverantwoordelijke niet anders kan dan contact met je opnemen. En zo ligt die nieuwe job echt binnen handbereik.
(dt/em) - Bron: The Muse
23 juli 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Referenties zijn vaak een verplicht nummertje in sollicitatieland. Veel werkgevers verwachten namen op een cv, of ze er ook iets mee aanvangen is iets anders...
Een goede cv opstellen, blijft zeer belangrijk. Hoe kan je anders op een gestructureerde manier een overzicht geven van jouw ervaring en kwaliteiten?
Wanneer je je cv opstelt, wil je dat dit zo goed mogelijk je persoonlijkheid weergeeft.
Je cv is het visitekaartje bij uitstek om die felbegeerde eerste baan te pakken te krijgen. Deze 4 tips vergroten je kans op succes.
Nog maar weinig tijd, maar toch vastberaden om die nieuwe job te pakken te krijgen? Deze snelle tips maken alsnog het verschil!
Je profiel op LinkedIn en Twitter verklapt meer dan je denkt. “Mensen vertellen al schrijvend meer over zichzelf dan ze denken.”
Veel mensen krijgen vaak te horen dat ze niet genoeg ervaring hebben voor een bepaalde job. 9 tips die je helpen om toch (voor die job) te solliciteren.
Wij zochten uit in welke sectoren je het best verdient als schoolverlatende bediende.
Na uren in dezelfde houding te zitten op kantoor kan je wel ontspanning gebruiken. Met deze 5 oefeningen hoef je daarvoor je bureaustoel niet te verlaten.