Belgische arbeidsmarkt scoort internationaal niet goed
België staat op de 55ste plaats (op 64) op de Total Workforce Index. Dat is een aanzienlijke achteruitgang van 13 plaatsen!
Oekraïners die het conflict met Rusland ontvluchten en in België worden opgevangen, kunnen erkend worden als vluchteling of subsidiair beschermde. Het beschermingsstatuut, in het leven geroepen door de Europese Unie, geeft Oekraïners tijdelijk verblijfsrecht en toegang tot werk en sociale stelsels.
Lees ook: Hoe kunnen gevluchte Oekraïners werken in België?
Indien ze aan de voorwaarden van dat beschermingsstatuut voldoen, ontvangen Oekraïners concreet een attest van tijdelijke bescherming, waarmee ze een verblijfskaart A kunnen bekomen.
Tijdens de geldigheidsduur van die verblijfskaart, hebben de Oekraïense vluchtelingen geen arbeidskaart nodig om in dienst te treden bij een Belgisch bedrijf. Tenminste voor één jaar, de duurtijd van het statuut, maar Europa kan dat nog verlengen tot maximaal drie jaar.
Steeds meer Oekraïners werken hier ook effectief. In vergelijking met 2021 zijn er 38% meer Oekraïners actief op de Belgische arbeidsmarkt, blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener Acerta. Al blijft hun aandeel beperkt: slechts 0,14% van de werknemers in ons land heeft momenteel de Oekraïense nationaliteit.
Ontdek: Uit welke landen komen buitenlandse arbeidskrachten?
Wat als je als Oekraïner in dienst wil treden, maar je wordt niet erkend als vluchteling in België? Waardoor je dus niet geniet van het tijdelijk beschermingsstatuut? Dan geldt de klassieke regel: de toegang tot de Belgische arbeidsmarkt is onderworpen aan toestemming (de zogenaamde gecombineerde vergunning). Al kunnen hier flink wat juridische en administratieve verplichtingen bij komen kijken.
Extra: Hoe moeilijk is het om als buitenlander in België te werken?
(William Visterin)
18 januari 2023België staat op de 55ste plaats (op 64) op de Total Workforce Index. Dat is een aanzienlijke achteruitgang van 13 plaatsen!
De oorlog in Oekraïne maakt dat heel wat inwoners hun land ontvluchten. Maar kunnen zij hier ook werken?
Een inclusieve en diverse werkplek is vandaag een must voor bedrijven. Overal. Toch voldoet ons land niet altijd aan de verwachtingen...
Wonen en werken in het buitenland. Velen dromen ervan. De volgende organisaties zetten je op de goede weg!
Denk je er weleens over je professionele horizon te verbreden en buiten België te gaan werken? Wij zetten op een rijtje waar je rekening mee moet houden.
Federico Bernardinelli is een 31-jarige Italiaan, een vrije vogel en echte avonturier. Hij woont nu in Zottegem. VDAB ondersteunde Federico.
De Verenigde Staten waren lange tijd de absolute topbestemming . Maar vandaag is Canada het favoriete land.
Wil je je werkrelaties nieuw leven in blazen? Luister dan goed naar … de Oekraïense president Zelenski!
Flexi-jobs zijn niet alleen populair bij werknemers, ook werkgevers zien er steeds vaker de voordelen van in. Kan het binnenkort overal?